Vid kallbrand stympar man, man sätter inte plåster

I en krissituation avgörs på många sätt sanningen om ens grundläggande karaktärsdrag, vem man är som människa. Det finns inte tid att lägga tillrätta och anpassa efter andras förväntningar och sociala konventioner. Du måste agera snabbt och med övertygelse. Klarar du inte det så är det stor chans att du inte klarar krisen. En del fryser, en del får panik, en del fastnar i inövade mönster och gör det dom alltid gjort, eftersom det känns tryggt och det känns framförallt bättre att göra något än att inte göra något alls, hur meningsfullt det än må vara. Sen finns ett fåtal som klarar hålla huvudet kallt, stänga av känslor och agera kalkylerat och med övertygelse. Det är sådana personer vi behöver som ledare i krissituationer.

Men att agera med övertygelse betyder också att man måste agera med marginal och man måste göra inte bara det man är säker på är rätt, man måste ta i ordentligt så man har marginal för yttre faktorer man inte kan förutsäga och som påverka om man uppnår resultatet man strävar efter.

När du har kallbrand i ett ben som sprider sig så kan du antingen förneka faktum och inte göra något alls, börja förhandla med faktumet och hur orättvist det är, varför har just du drabbats etc. och göra för lite, vilket bara resulterar i förvärring av situationen. Eller så kan du agera med övertygelse och skära bort det sjuka så att du räddar livet och resten av kroppen.

Och visst kan det tyckas drastiskt att kapa ett ben. Vissa kommer önska att situationen bara ska försvinna och vägra acceptera faktum. När de väl har accepterat situationen så är det för sent att agera. Kallbranden har spritt sig, nu ryker hela benet och ev. har det blivit blodförgiftning och du närmar dig döden. Det handlar inte längre om att rädda ett ben, det handlar om liv eller inte liv.

Vi har inte tid att vänta på att alla ska vara med på tåget om vi ska agera för att nå resultat när samhället krisar. Då måste vi se till behovstrappans första steg och försöka garantera den för så många som möjligt – inte fler. Och först när vi uppnått det tar vi nästa steg på behovstrappan.

Allt bortom detta är irrelevant. Därför måste vi först försöka rädda liv. För om vi har massdöd i samhället kommer ekonomin gå åt helvete oavsett om restaurangerna får hållas öppna eller ej.

Är du orolig för pensionen? Utgå ifrån att den är borta. Agera på det du vet och det du kan påverka. Du kan inte påverka pensionen. Du kan påverka din egen hälsa, din försörjning av mat, vatten och hälsa. När du har fixat den biten – och först då – går du vidare till nästa steg på behovstrappan. Framtiden om tio år finns inte. Fem år finns inte. Det som finns är idag och ev. nästa vecka. Har du varit mer förutseende än de flesta kanske du har lyxen att kunna tänka en eller ett par månader framåt.

Det är nu vi agerar resolut och med övertygelse. Det är nu vi skär bort en stor del av den sjuka samhällskroppen, för annars är vi alla körda. Vi kommer ha massarbetslöshet inom ett par månader. Ekonomin kommer vara fullständigt åt helvete. Har vi garanterat försörjningen av mat? Inte? Då börjar vi där. Och vi agerar nu, inte när det är för sent och vi står inför fullbordat faktum. Har vi garanterat försörjningen av el? Vatten? Inget annat spelar någon roll om detta inte är löst.

Vi behöver vara osentimentala. Värna de du kan i din närhet. Förlita dig inte på att det kommer finnas bidrag och annan försörjning. Kan du spara i annat än Svenska kronan så gör det. Det finns stor sannolikhet att staten försöker boosta ekonomin och sänker svenska kronan fullständigt, eftersom man inte kan få ökad köpkraft utan ökad produktivitet och just nu är produktiviteten ordentligt handikappad.

Känns det frustrerande, orättvist och inte alls vad du tänkt dig? Det spelar ingen roll. Anpassa dig eller gå under. Det är nu saker ställs på sin spets. Det är nu vi avgör vilka vi är som människor. Tänker du vara passiv? Tänker du förhandla och hoppas att saker löser sig av sig självt? Tänker du agera och agerar du tillräckligt kraftigt för att få resultat? Du avgör vem du är. Och ditt liv kan hänga på det.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: