Politiskt hyckleri

Apple sparar information om var deras telefonanvändare befinner sig, hela tiden, genom att lokalisera telefonen och spara dessa data. Det tycker Karl Sigfrid är fel, eftersom det drabbar politikerklassen. Att Datalagringsdirektivet gör exakt samma sak – med alla medborgare – är tydligen inte lika upprörande?

Det är här är typiskt hyckleri. Apple kan inte anförtros med övervakning, men staten kan? Nej, jag tror knappast det. Givetvis ska inte Apple ha rätt spara sådan här integritetskänslig information utan att man är medveten om det som användare och om man vill kan stänga av det, men vi ska vara smärtsamt medvetna om att teledatalagringen kommer göra just detta – för alla med en mobil.

Politiker har inte större skyddsvärde än någon annan. Integritet är en rättighet vi alla ska ha rätt till, inte något förunnat politikerklassen. De stiftar lagar som legaliserar den här sortens övervakning, något som tidigare varit förbjudet, i syfte att ge staten mer makt. Det är vad som borde kritiseras i sammanhanget.

Vem fan bryr sig om politiker övervakas? Det är i tjänst 24/7 och har särlagstiftning och egna rättigheter, som inkomstgaranti 15 år efter avslutat jobb i Riksdagen. Det är en sorts lyx vi vanliga medborgare knappast kan stoltsera med. Integritetsskyddet borde vara ännu viktigare för oss!

 • Anonym

  Jävla bjäffs. Ingen data skickas från Apple enheten, utan det sparas enbart lokalt.
  Har man valt att kryptera backupen så är det heller inte möjligt att utläsa informationen utan att knäcka krypteringen.

  Värre är dock hur mycket data sparas av operatörerna om var telefonen befunnit sig.

 • Hans

  Den som inte har något att dölja har inget att frukta

  • Anonym

   Den som inte har något att dölja har precis ALLT att frukta. Folk som kommer med ”rent mjöl i påsen” argument är antingen otroligt naiva, ointellektuella eller bara förvånandsvärt tröga och korkade.

   Judarna hade inget att frukta under Weimar republiken, men ett decennium senare så hade de allt att frukta, inte för att de gjort något utan enbart för att de var judar.

   Hans, du är ett stort jävla pucko.

  • Jag har massor att dölja. Det kallas privatliv och jag vill gärna ha ett sådant, tack.