Politiskt hyckleri

Apple sparar information om var deras telefonanvändare befinner sig, hela tiden, genom att lokalisera telefonen och spara dessa data. Det tycker Karl Sigfrid är fel, eftersom det drabbar politikerklassen. Att Datalagringsdirektivet gör exakt samma sak – med alla medborgare – är tydligen inte lika upprörande?

Det är här är typiskt hyckleri. Apple kan inte anförtros med övervakning, men staten kan? Nej, jag tror knappast det. Givetvis ska inte Apple ha rätt spara sådan här integritetskänslig information utan att man är medveten om det som användare och om man vill kan stänga av det, men vi ska vara smärtsamt medvetna om att teledatalagringen kommer göra just detta – för alla med en mobil.

Politiker har inte större skyddsvärde än någon annan. Integritet är en rättighet vi alla ska ha rätt till, inte något förunnat politikerklassen. De stiftar lagar som legaliserar den här sortens övervakning, något som tidigare varit förbjudet, i syfte att ge staten mer makt. Det är vad som borde kritiseras i sammanhanget.

Vem fan bryr sig om politiker övervakas? Det är i tjänst 24/7 och har särlagstiftning och egna rättigheter, som inkomstgaranti 15 år efter avslutat jobb i Riksdagen. Det är en sorts lyx vi vanliga medborgare knappast kan stoltsera med. Integritetsskyddet borde vara ännu viktigare för oss!