Rondellhunden Mohammed

Ärligt talat, jag tror inte många ens kan ha sett Rondellhunds-Mohammed-bilderna av alla de muslimer som skriker fanatiskt så fort de omtalas. Såhär ser bilderna ut.

Jag menar, det ser ju ut som något en mellanstadieelev kladdat under lektionstid. Om det inte stod att det var Muhammed hade ingen kunnat avgöra det. Det hade lika gärna kunnat vara jultomten och vips hade västra jordklotets alla ungar varit kränkta och eldat svenska flaggan och Fredrik Reinfeldt-dockor.. eller ja, kanske inte.

Rondellhunden Tomten

Det är uppenbarligen så att många muslimer inte lever i en kultur där det är okej att kritisera och ifrågasätta religionen. Annars hade man inte blivit så hysteriskt upprörd när någon faktiskt gör detta, genom konst, satir och debatt – någon helt annanstans i världen.

Religion är verkligen inget undantag från yttrandefriheten, tvärtom är just religion historiskt sett en av de viktigaste maktfaktorerna i samhället att förlöjliga, ifrågasätta, kritisera och göra satir på. Det måste muslimer, kristna och andra religiösa människor tåla.

Det är också en väldigt central del av yttrandefriheten och inget vi ska ta lätt på, av bekvämlighet och för allas trevnad. Tvärtom.

Om du är för yttrandefrihet så är du för rätten att yttra åsikter du finner vidriga, annars är du inte för yttrandefrihet. Precis så enkelt är det.

Andra om detta: Perspektiv; 2SvD, Politiskt Inkorrekt; 2, HAX, Magnus Betnér,