Lars Vilks har visat gränsen för yttrandefrihet

Två liberala publicister; Paulina Neuding (NEO) och Johan Lundberg (Axess) skriver på DN Debatt i skarpa ordalag om hur det svenska etablissemanget svikit Lars Vilks och därmed principen om yttrandefrihet.

Som publicister ser vi med oro på hur en stor del av det svenska etablissemanget sviker yttrandefriheten och upplysningens värderingar i fallet Lars Vilks. Det gäller inte bara reaktionen från Sveriges äldsta universitet och själva symbolen för den svenska upplysningstraditionen. Såväl Publicistklubbens ordförande som Pressombudsmannen, vilka båda har till uppgift att slå vakt om svensk yttrandefrihet, har valt att fördöma Vilks i skarpa ordalag.

DN Debatt

[…] Attacken på Lars Vilks i Uppsala måste ses i sitt sammanhang, nämligen i ljuset av den utveckling som löper tillbaka till fatwan mot publiceringen av Salman Rushdies ”Satansverserna”. Det var i samband med dödshoten mot Rushdie som idén slog rot i bredare kretsar att även ickemuslimer i väst ska beläggas med straff för hädelse av islam. Denna idé har sedan löpt som ett ledmotiv från mordet på filmaren Theo van Gogh i Amsterdam, dödshoten mot författaren Ayaan Hirsi Ali, mot danske Muhammedtecknaren Kurt Westergaard och nu senast mot upphovsmännen bakom satirserien ”South Park”. Den svenska tv-kanalen Comedy Central gjorde klart att det är av säkerhetsskäl som man väljer att inte sända ”South Park”-avsnittet där profeten Muhammed förekommer i björndräkt. Det är talande. ”South Park” har drivit med det mesta, inklusive Jesus, Buddha, Förintelsen, judar och svarta. Det var vid profeten Muhammed som självcensuren satte in.

Spring och läs!

Också chefsredaktören för Expressen skriver idag om Vilks i sin krönika på Expressen.