Hemlängtan i Rosengård

Då var det dags för kravaller i Rosengård igen. Ni vet där det bor massa invandrare som blir upprörda när Rosengård beskrivs negativt i media, för det är trots allt en lugn plats och ett föredöme för mångkulturens Sverige, tydligen.

Jag vet inte hur det är i resten av Sverige, men under de tre år jag bott i Västerås har det aldrig varit några kravaller. Kanske är jag lyckligt lottad? Det verkar som den här sortens terroristliknande verksamhet är ständigt återkommande i Rosengård och man kan inte gärna undvika ställa frågan varför?

Är det hemlängtan som driver dessa unga invandrade personer? De kommer ju trots allt ofta från krigshärjade områden sägs det och kanske tycker de Sverige är tråkigt när det så sällan eldas bilar och annat i ens närområden? Kanske behöver tristessen brytas av lite molotovcocktails och stenkastande mot Polis och Brandkår då och då?

Jag vet inte hur det är i Rosengård, men när jag var liten, innan vi hade datorer, så var man ganska ofta uttråkad. Sverige är inte solens och värmens förlovade land och även om vi lekte krig på sommaren (utan riktiga eldar eller vapen bör kanske påpekas), indianer, spelade kula och bytte hockeykort så blev man ibland uttråkad. Vi hade ingen ungdomsgård att hänga på. Men inte fan gick vi ut och eldade grannens bil för det?

Tristress är således en väldigt usel ursäkt för att ställa till bråk. Jag är nästan benägen att säga att om man ens försöker ursäkta skadestånd av privat egendom med tristess så ska man ha en fet jävla smäll och sen ersätta det man förstört med eget intjänade pengar.

Om det är så tråkigt i Rosengård, om man är så frustrerad, eller om bilbränder och krigsliknande tillstånd känns som något man saknar i vardagen, ja då kanske inte Sverige är landet för en? Kanske man ska bosätta sig i Irak då, eller varför inte Somalia?

Är det konstigt att SD får röster, när bara de konkret kritiserar invandringspolitiken och dess konsekvenser? Det spelar ingen roll hur ogenomtänkt och korkat deras partiprogram är, folk kommer rösta på dem för att de INTE är som de andra partierna.

Jag är inte socialist, jag är inte nationalist. Jag tycker ‘var stolt över Sverige’-mentaliteten är urfånig. Jag vill inte ha någon knug. Jag tycker nationalsången suger. Jag känner ingen som helst samhörighet med krigskåta psykon till forna svenska kungar. Jag firar inte nationaldagen. Men jag gillar valborg, midsommar, lugn och ro, humanistiska värderingar och självständighet. När det kommer 100 000 mer eller mindre illitterata människor med medeltidsvärderingar och bosätter sig i enorma getton och sedan har somalisk barbecue i form av bilbränder var och varannan månad, ja då börjar jag bli lite störd på invandringspolitiken.

Andra om detta: Politiskt inkorrekt, Skånskan, Sydsvenskan, 2,

 • Nollbit

  Jag såg inga 100.000 människor som sprang runt och tände eld i Rosengård. Gjorde du? Att de ”bosätter sig i getton” beror på att det är ganska mänskligt beteende. När svennebanan flyttar till spanien så bosätter de sig i svenska getton där det finns svensk kyrka och svenska butiker med (importerad) svensk mat. Känns det igen?

  Du har en ganska blandad samling åsikter måste jag säga. Liberalism och öppenhet när det passar dig, ignorans och fascism när det passar dig.

 • Var finns fascismen i det som är skrivet? Kan det vara så att du inte ens vet vad du skriver?

  Nej det är inte 100.000 människor som gör det men frågan består varför händer det? Varför tar vi hit folk som inte har riktiga skäl och skickar hem dom som har riktiga skäl? Jag tycker vi ska begränsa invandringen till den grad att vi kan ta hand om dom som vi tar hit inte till den grad att vi skapar getton som någon här tycker. Bara titta på Finland hur många tar dom emot det är inte direkt att dom blir beskyllda för att dom inte tar emot några ”flyktingar” Jag tror det är väldigt få kommuner i Sverige som tar emot mindre än vad dom gör.

 • gothbarbie

  Du får gärna specificera kritiken, jag fattar inte vad du syftar på.

 • Andrk

  För det första kan vi konstatera att oavsett vem som tänder eld på bilar så är det människor som känner att det är deras sista utväg för att bli hörda, alternativt att psyke och ”vad har jag att förlora” har blivit skadat.

  Jag tror att man kan göra vad som helst när man inte längre har någonting att förlora. Se på alla tonåringar som har föräldrar som sätter utegångsförbud för ingenting som slutar med månader på månader med utegångsförbud, eller prygel eller vad det kan vara: tror ni de ungarna är de som stannar hemma? Inte i min värld, när de har fått 6 månaders utegångsförbud: vad är det värsta som kan hända om man smiter ut? 6 månader till att bryta mot?

  Jag skönjer samma mönster här också. De har ingenting att förlora – genom att uppmärksammas (med alla medel) kan de bara vinna (sedan vad de faktiskt försöker vinna är för mig fortfarande oklart, men någon sorts missnöje är det såklart).

  Intressant update också: Det begicks 400 terrordåd i Europa förra året, av dessa var 1 (ETT!!!) muslimska, 1 (ETT!!!) högerextremistiska – runt 50 var vänstersympasitörer – och resterande var utbrytargrupper av olika slag. Sist det brann i Rosengård var det inte invandrarna i Rosengård som tände eld – det var faktiskt snobbiga vänstersympatisörer som åkte dit och bråkade… vi kan se samma mönster i stockholm: Varje år är det Reclaim the streets (som måste vara väärldens töntigaste grej) där hundratals vänstermänniskor samlas och demonstrerar mot ”Fascismen” (haha VA??) och på detta hakar då ett gäng sura människor som gillar att mucka gräl, som gillar att slås och måla med färgburkar och har här en alldeles utmärkt anledning att göra så.

  jag tror det är samma sak! Så kombinationen av människor som inte har någonting att förlora (inte i det svenska samhället), samt människor som tar varje möjlighet till skadegörelse blir detta en perfekt uppsättning till teatern: Låt bilen brinna.

  Gud, detta ämne kan man ju språka om så länge så man blöder – men i grund och botten tror jag det handlar om att artiklar som hävdar att ”Invandrare” är problemet spär på vår smårasism! Istället borde vi säga: Vandaler eller någonting annat… för det är lika många vita. Sedan finns det minst lika många invandrare som har integrerats väl, och att behöva tänka på ”att ta in” och ”integration” är larvigt. Öppna alla gränser och skit i varifrån de kommer… hjälp dem lära sig språket så fort som möjligt och ta in alla vi kan! Fatta vilket grymt bra land vi kan bli om vi är lite öppna och faktiskt tar in all den kompetens som kommer hit. Soc-bidragsnissar är ju väst i typ norrlands inland och där finns inte en enda invandrare – socialdemokratiskt så klart! haha :)

  Bra låt i ämnet:
  http://open.spotify.com/track/18foE092uIRtfaq8m

 • K-SATANAS

  För det första så är det mentalitesfråga och främst för invandrarungdomar, direkt eller svenskfödda spelar ingen roll. De har en allmän störig attityd, som inte finns..nja nu lite uppblandat, bland de s k svenska ungarna. Jag vet inte hur många av er som träffat blattegängen eller mindre grupper. Gå igen ex Sthlms city en natt. Har ni tur blir ni inte misshandlade eller rånade.

  Man får tycka vad man vill om invandrare. I sverige stryper man allt som kan verka invandrarfientligt, det finns ingen debatt, riktig demokrati,bara en censur. Fakta är att vid krimjouren i Sthlm så behöver man bara titta i anhållningsliggaren och själv räkna upp svenska namn och icke svenska. 80 % av alla gripna utgörs av den första kategorin. För ca 20 år sen fanns knappt en utländskt namn i liggaren.

  För att fortsätta om Rosengård och andra upplopp i detta land så finns i princip alltd AFA med. De håller gärna i blåslampan och eldar så mycket de kan. Det gäller bara att förstöra hur mycket som helst. Jag tycker faktisk synd om den majoritet av hyggliga människor som bor i Rosengård och som tvingas stå ut med skitpacket.
  Det bästa vore om de själva kunde spö skiten ur ligisterna och rensa ur bölden.
  Getton och getton.. många invandrare vill ju inte på på annat ställe än sina landsmän, klart det blir olika grupperingar. Sen kommer de olika nationella grupperingarna i konflikt med varandra. Man ska ju inte tro att konflikterna mellan olika nationaliteter upphör bara för de samlas upp i Sverige.

  Tyvärr kommer vi att få leva med detta och värre kommer det att bli. Bättre att samla skiten på ett ställe än sprida ut varbölden på flera platser.
  Och till sist ser jag någon slå eller bränna sönder min bil den hade jag inte gett mig innan min rättvisa var skipad. Antingen med basebollträ eller bensinfackla.
  Burn in hell.

 • Gustav

  ”Fascism” är i det här sammanhanget en rätt våldsam överdrift, tycker du inte, Nollbit? Sedan tycker jag iofs också att det är slentrianmässiga överdrifter med i originalpostningen, typ det här om 100k människor när nettoinvandringen kanske är hälften av det (om det inte skulle vara en summa då, men jag antar att det är den gamla falska årssiffran som slängs runt på nätet). Men fascism? Näe.

  Problemen med Sveriges invandringspolitik kan mer eller mindre förklaras av:

  A. Brist på krav på att folk faktiskt beter sig som folk och brist på klara påföljder om man inte gör det
  B. Brist på kontroll av identiteter, asylskäl med mera, vilket belönar bedragare framför de som gör rätt för sig
  C. För generösa bidragssystem som inte kräver tillräckliga motprestationer och därmed skapar passivitet

  Här är egentligen bara B specifikt anknutet till invandring. Sverige behandlar generellt människor som barn, som om de inte begriper vad de gör, istället för att kräva att folk tar ansvar för sina handlingar. Det är ett genomgående problem, inte bara inom invandringspolitiken. Se till att göra ordentligt klart vad systemet kräver och beivra lagöverträdelser istället för att ursäkta dem med tusen och ett svepskäl, så kan man nog förvänta sig en förbättring över tiden. Om man för att ta del av välfärd och lagskydd måste anpassa sig till regler och samhället inte sysslar med några omotiverade eftergifter, så får man med tiden anpassning. Samma minimikrav på alla, samma påföljder om man inte lever upp till kraven. Svårare än så behöver det inte vara.

 • gothbarbie

  Som jag förstått det har det kommit hit ungefär 100 000 irakier? Om den siffran inte stämmer får du gärna länka till korrekta uppgifter.

  Håller med om din problembeskrivning i övrigt. Skillnaden är väl att svenska socberoende inte eldar bilar och sysslar med överraskningssex så som invandrade grupper gör. Om det inte är pga kulturskillnad så vet jag inte vad det beror på. Men tittar man på länderna dessa människor kommer ifrån är det kanske inte så konstigt att det blir som det blir. De anammar liksom inte svenska (humanistiska, liberala) värderingar så fort de kommer över gränsen, om nu någon fått för sig det. I synnerhet inte är de inte ens kan läsa och skriva på sitt eget språk. Än mindre ta del av svensk kultur på något sätt.

 • Södertälje kommun har tagit in fler irakier än USA de senaste åren, årligen. Det är naturligtvis galet. Vissa tycker dock att det är nobelt. Men det finns inget nobelt med att ta emot så många immigranter och flyktingar när man inte har en ansvarsfull integrationspolitik. Tänk bara på det faktum att de inte får söka jobb utan tvingas till bidrag under tiden som deras ansökan behandlas. Tvingas. Alla de som söker och får avslag kostar således enbart pengar. Att detta fortgår är för mig helt obegripligt.

  Frågan är om det går att göra någonting åt nu, när våra makthavare började isolera immigranter redan för 20 år sedan. Våra politiker lade grunden för dagens segregering. Och den enda åtgärd som verkställts för att motverka ytterligare segregation är mer i bidrag till de immigranter som väljer att bo på orter som är homogent svenska. Det har inte fungerat alls. De flesta människor söker sig till sina egna, om de kan. Det är tryggare så. Det är inget jag klandrar dem för. Men något måste göras. Att man tillåter sådant stärker bara segregationen. Och snart har vi ett samhälle som man inte vill ha; mångkultur fast avsides. Delad. Separerad. Vi kommer få etniska regioner som USA.

  Jag efterlyser mer krav men också mer möjligheter på de som kommer hit. Sedan måste vi skärpa kontrollen av asylansökningar. Vi är alldeles för slappa där. Sverige är det land som godkänner mest asylansökningar utan att kriterierna enligt FN:s flyktingkonvention uppfylls. Uppehållsstillstånd på anhöriggrund är också alldeles för vanligt. Först tycker jag man lär få en fungerande integrationspolitik. Att man faktiskt kan ta hand om de som kommer hit, ge dem möjligheter, istället för att bara tvinga dem att leva på bidrag.

 • Gustav

  Jo, sammanlagt kanske det är 100k från Irak, det har jag inte så bra koll på. (Irakierna är dock generellt mer sekulära än många andra nationaliteter och större delen där är litterata, åtminstone var de före krigandet). Man kan kolla migrationsverkets statistik på hur många som kommer hit, den förs årsvis om jag inte minns fel och finns på deras hemsida. Jag kanske gick händelserna i förväg när jag antog vad du kunde syfta på, men jag har argumenterat en del med SD-folk i diverse kommentarsfält som blubbar om ”100 000 bidragstagare om året”, när nettoinvandringen är mycket mindre än så, samt då inkluderar bl a återvändande svenskar och stora grupper som varit nästan helt problemfria, typ kineser och thailändare. Vad för grupp menade du egentligen, med de där 100 000?

  Sedan tycker jag att det är ett stort problem att man är alldeles för blyga med att peka ut problem från Sveriges sida, det är för mycket respekt för ”svaga grupper” och ”de andra” à la värderelativistisk tycka-synd-om-mentalitet. Vi bör inte hymla med att vi inte accepterar t ex fientlighet mot kvinnor och HBT-personer, religiösa särbehandlingskrav och så vidare. Jag är rätt övertygad om att problemet med att anamma vettiga värderingar är knutet till den här fåniga eftergivenheten där utländsk kultur exotiseras och automatiskt respekteras oavsett hur bra eller dålig den är. Dock tycker jag att du glömmer att trots att brottslingarna i givna kategorier ibland innehåller väldigt stor andel med invandrarbakgrund, så är majoriteten av invandrarna i stort skötsamma. Dessa individer skall inte behöva klä skott för vad deras (forna) landsmän hittar på.

 • gothbarbie

  Jag hatar verkligen AFA-muppar också, så jag ursäktar inte på något sätt deras beteende. De kunde gärna skickas till Malta de med.

  Invandringspolitiken har så många brister och fel, man lyckas inte med assimileringen/integrationen och jag ser inte eg. problem med att människor bor med likasinnade, tvärtom. Men fundamentala värderingar som svenskar uppfostras till, finns inte automatiskt hos människor uppvuxna i medeltidssamhällen på andra sidan jorden. De anammar dem inte automatiskt när de kommer hit. Även om många naivt nog verkar tro det.

  Ta bort alla bidrag, så kan vi gärna ha fri invandring sen. Men det kommer ju inte hända, därför förespråkar jag en striktare invandringspolitik där man faktiskt inte tar emot fler än man kan hantera. Och sluta låsas som att en familj med 12 somalier som alla går på bidrag kommer bidra till svensk välfärd. Det är ju ren ren förolämpning av folks intellekt att påstå något sådant. De som kommer hit som inte ens kan skriva på sitt eget språk, kommer inte bidra till svensk välfärd. De kommer leva på bidrag och rösta på vänstern. Inte konstigt vänstern vill ha hit dem, men jag vill det inte.

 • Saffran

  Problemet är inte att det har tagits in flyktingar i landet. Problemet är att det har tillåtits i så stor omfattning och att dessa sedan automatiskt har fått permanent uppehållstillstånd. Att ta hand om flyktingar är att hjälpa folk temporärt tills situationen i deras hemland tillåter att de kan flytta tillbaka. Sedan är det oerhört frustrerande att ingen vanlig medborgare har fått vara med och påverka hela den vansinniga flyktingpolitiken. Invånarna har blivit fullständigt överkörda, trots att det är dessa som får ta konsekvensen av politikerna handlanden.

 • *Som jag förstått det har det kommit hit ungefär 100 000 irakier? Om den siffran inte stämmer får du gärna länka till korrekta uppgifter.*

  Jag pratade med en polis förra året som arbetade med att ”avhysa” Iraker, Somalier, Etiopier m.m. som ansågs inte ha rätt att stanna. 90.000 Iraker skulle utvisas 2009, vilket tar tid då tydligen pga att man skickar 1 och 1, tillsammans med 4poliser. Effektivitet är synonym med Svensk myndighet.

  Som bäst så får man tag på ett underbetalt svart arbete och man lyckas att hyra i 2-3'e hand en lägenhet. Dom här personerna blir ju kvar under flera års tid, utan identitet el framtids utsikter i Sverige. När det blir deras tur att avhysas så eskorteras dom av t.ex 4 poliser på flygplan.

  Att många har sålt alla sina sista tillgångarför att kunna smugglas någonstans dom ofta inte vet slutdestination för (som Sverige), och sen tvingas att återvända till fattigdom och en osäker framtid gör väl att dom struntar i konsekvenser för sitt uppförande. Vissa är ju som sagt har i 5-10 år innan dom utvisas med familj, vilket säkerligen är svårt för dom försvenskade ungarna, som reagerar som många kids gör i otrygga situationer, med aggiterad aggresivitet som drabbar första bästa bil etc.

  Sen finns det ju en stor del opportunister som kommer hit för att extra knäcka som kriminell. Som jag har hört av fler än 1 vän m fd jugoslavisk nationalitet. Det kommer ju en viss del riktiga banditer. Men dom är ju inte korkade och drar till sig uppmärksamhet i onödan, så man ser väl inte dom särskillt mycket.

  Jag vet inte hur många det är som befinner sig i sverige utan uppehållstillstånd idag, men det är ju en hel del. En hel del befinner sig i flykting gheton som i Flen, i lägenheter som en svensk inte vill vistas i mer än högst 5 minuter. Andra befinner sig i öppna anstalter som kallas för flykting ??? Många får ju standard 33-66 kr per dag, i gämförelse med svenskar som minimum får 99kr (soc norm).

  Den grupp som får socialbidrag ligger på ca 80.000-100.000 totalt

  Säkerligen så är det mellan 2-400.000?? eller mer om man räknar med alla svartarbetare från polen osv i Sverige utan uppehålls tillstånd, utan svensk identitet eller sk ”rättigheter” (inte för att vi svenskar har mycket till rättigheter heller).

  Att en hel del av dessa uppehållstillstånds lösa invandrare som skiter i om dom demolerar ett helt bostads område är ju kanske inte så konstruktivt, men det är väl kanske förståligt att man inte är så rationell när man upplever att man saknar framtid.

  Det vore ju mer humant att ta ett militär fraktflyg o escort, sätta på dom fallskärmar (om man inte får landa) och sen returnera dom som inte får komma in direkt, till hemlandet med flygpost.

  Dom som kommer in i Sverige är oftast FN inkvoterade, och i år är det som sagt hela 1700 individer, sen är det stopp. Det vore ju bussigt att köpa reklamtid i radio och Tv i länder som Irak, Iran, Afganistan, Somalia, Etiopien etc och säga att det är helt meningslöst för dom att komma hit. Dom är inte välkomna, och får samma levnads standar och möjligheter som i hemlandet. Samt visa video bilder på kravaller osv så att dom ser att det inte är någon större skillnad ut säkerhets synpunkt att vistas i Sverige.

  Jag skulle tippa att en stor del av det fåtal som har fått uppehållstillstånd/medborgarskap i Sverige är väldans skötsamma, eftersom det är väldans korkat att förstöra för sig själv när man har framtids utsikter.

  Nånstans så känns det vettigare om vi spar alla pengar till dom som får uppehållstillstånd, och påskyndar alla ärenden som ligger annars i 4-20års tid. Att man ska gå och dra i 4 års tid inrikes utan identitet för att få överklaga känns lite korkat. Även om man inte har papper så är det ju inte så svårt att kolla vart ifrån folk kommer med DNA test, radioaktivt sönderfall i celler m.m. och returnera dom med flyg o fallskärm.

  Personligen så anser jag att kvinnor och barn ska få förtur direkt, familjer ska få förtur osv. Ensamkommande män kan man sätta i kollektiv i väntan på byråkrati malande. Att man slutar att ljuga i massmedia om dom här stora invandrar skarorna som vi tar in och ger asyl m..m, för det är total ljug. Och står för att vi har fler identitetslösa personer utan hopp i sverige, än vad vi har personer med invandrar bakgrund som har uppehållstillstånd och medborgarskap mellan 1995-2010. Att det är den här gruppen som inte ska stanna, som förstör för våra svenska medborgare (oavsett etnisk bakgrund).

  Testar man att ger hela högen uppehållstillstånd, så kanske det blir lugnare. Dom flesta blir ju kvar endå, och det blir ingen större ekonomisk smäll endå.

  Man kan finansiera det genom att avhysa kungen och svenska kyrkan (tillsammans med en hel del svenska politiker med miljon pensioner), och tacka för dom fina 500åren dom har erbjudit oss, omhänderta alla tillgångar dom har eftersom dom egentligen tillhör svenska folket anser jag. Svenska kyrka protestantisk=ägs av kungen, som bara är en politisk karikatyr egentligen.

  Mängden Iraker som vi i praktiken har tagit in är ju inte särskillt många, kanske +15.000-25.000?

  Integrationspolitik funkar ju för det futtiga antal som tas in, där dm får plugga på SFI och får kompletera studier så att dom får svensk behörighet osv, social startbidrag och 1'a handsbostad…

  Dom andra utan uppehållstillstånd kostar ju 12-24.000 per år + hyra för lokalen dom vistas i som staten betalar, vilket ofta är slumbostäder ingen annan vill bo i endå.

  Det är synd att man inte skiljer på folk som väntar på att bli utkastade, söker uppehållstillstånd av varierande orsaker. Och dom som har uppehållstillstånd/nationellt medborgarskap. Det här med invandrare är ju subjektivt. Och alla som har släkt som invandrat dom sista 800åren hit till den geografiska platsen Sverige, är invandrare sett ur mitt perspektiv då, om man drar det korkat vinklat.

  Men jo, hela systemet är ju hur idiotiskt som helst. Riksdags partier som S o M som har orsakat den här soppan, borde väl ta och haila, och sen stå för att dom inte vill ha vissa invandrare här, som personer från Mesopotamien, Afrika m.m.. Sen så stänger man för all ny invandring???

 • Pingback: Tweets that mention Hemlängtan i Rosengård | projO's/gothbarbie's blog -- Topsy.com()

 • Du kanske skulle ha väntat med att skriva det här inlägget tills dina känslor hade lagt sig?

 • Yurre

  Unga grabbar hade lite kul, ingen big deal, varför politisera detta?

 • gothbarbie

  Vilka känslor?

 • gothbarbie

  Nej, jag tänker mig över tid, kanske fem år eller så: Det är ju i ärlighetens namn sällan så att dessa människor ligger på bidrag i ett år, utan de fortsätter ju på bidrag i fem, kanske tio år, eller mer. Hur många det kommer varje år beror ju på vad som hänt i världen. Kolapsar Somalia kommer fler därifrån, blir det krig i Iraq kommer fler därifrån, osv. Det väsentliga är ju hur det ser ut över tid.

 • Daniel Wijk

  ”Personligen så anser jag att kvinnor och barn ska få förtur direkt, familjer ska få förtur osv.”

  Varför ska kvinnor få förtur? Låter som en underlig regel. Huruvida en person har skäl eller ej är det enda vi ska bekymmra oss om egentligen. Att vara minderårig kan ju vara ett skäl om vi tycker så. Likaså att ha en viss sexuell läggning om man är från ett land som skulle mörda en pga detta. Likaså andra saker som faktiskt har reell betydelse för om personen verkligen behöver hjälp. Allt annat är bara trams. Familjer som sådana är väl inte mer behjärtansvärda än andra heller egentligen. Då får man väl se till individerna i familjen isåfall.

  Om man inte vill släppa in alla då vilket naturligtvis kan vara ett alternativ. Men då vill man nog inte ge bidrag till dom alla för det finns det troligtvis inga pengar till.

 • Jonas

  ”Det är ju i ärlighetens namn sällan så att dessa människor ligger på bidrag i ett år, utan de fortsätter ju på bidrag i fem, kanske tio år, eller mer”

  …och hur vet du detta? Finns det nån statistik att läsa eller gissar du bara?