Generell yttrandefrihet

En 21-åring är gripen i Landskrona, misstänkt för mordbrandsattantatet mot Lars Vilks hem. Att döma av var han bor och vilka som hotat Lars Vilks tidigare är det väl ingen grov gissning att säga att det förmodligen rör sig om en muslim, sannolikt en andra generationens invandrare, även om det förstås är ren spekulation.

Thomas Mattsson, redaktör för Expressen undrar om det krävs att Lars Vilks blir mördad innan hans martyrskap för upp yttrandefriheten ordentligt på dagordningen? Jag instämmer, och understryker igen att jag vill se en reform av yttrandefrihet och tryckfrihet i Sverige som ger alla medborgare samma grundlagsskyddade rätt att yttra sig, oavsett medium, utan att behöva ha en ansvarig utgivare, eller annan byråkrati som förhindrar oss alla från denna grundläggande medborgerliga rättighet.

Var är de muslimer som tar avstånd från dessa angrepp på Lars Vilks, undrar jag?

I övrigt vill jag idag rekommendera Rick Falkvinges text om svensk vänskapskorruption i Staten. Mycket läsvärt även om jag tyvärr inte direkt har något mer att bidra med.

 • Yusuf Ahmed

  ja hor koma til sverje for ja vet at sverje behova invandrin. sverje behova Islam. I mit lan Somali, hor ala vi man bestema ovar famili. vi hor ansvar over born kvina. Vi tar ansvor for famili.
  Men nu. Vorfor kan sverje kvina inte burka?
  ala sverje kvina skal Islam burka nu!

 • Magnus J.

  ”Var är de muslimer som tar avstånd från dessa angrepp på Lars Vilks, undrar jag?”

  Rent principiellt tycker jag det är fel att kräva av en viss grupp människor att de ska ta offentligt avstånd från vad en mindre del av denna grupp gjort sig skyldig till. Muslimer i allmänhet ska behöva be om ursäkt för vissa muslimers terrorism lika lite som män i allmänhet ska behöva be om ursäkt för vissa mäns våldtäkter. Fast å andra sidan vore det ju trevligt att som omväxling se muslimer demonstrera för något annat än inskränkningar av yttrandefriheten…

  För övrigt känns inte ”Yusuf Ahmed” helt genuin…

 • WysiWyg

  Men det är stor skillnad mellan att ”ta avstånd från” och ”be om ursäkt för”. Jag tar avstånd ifrån och är allmänt negativt inställd till t.ex. våldtäkt, men det innebär inte att jag anser att jag bör be om ursäkt för att något annat spån tycker det är en bra ide.