Förbjud BDSM!

En åklagare i Malmö vill väcka åtal mot en man som ”misshandlat” en kvinna med ”tillhygg” som varit fastspänd. Kvinnan godkände allt under och efter akten, men ångrade sig sedan ett tag i efterhand och polisanmälde efter inrådan av en bekant.

Jag är ledsen, men om man deltar och inte säger ifrån, utan ångrar sig först i efterhand, så får man helt enkelt stå sitt kast och lära sig något av erfarenheten.

Det är en sak att någon inte lyssnar på när man säger nej, att man inte då förmår sig att göra fysiskt motstånd, för att övergreppet sker så smygande och enträget att man inte kan säga när man passerat gränsen. Men om man är med på det som sker, uttrycker gillande och sen i efterhand får ågren av någon anledning. Då har inte den andre något ansvar, för den kan inte rimligen ansvara för hur du upplever saker i efterhand, med alla möjliga tänkbara faktorer inräknade. Det ansvaret har du själv!

Rent etiskt kan man förstås tycka att någon visat brist på dåligt omdöme etc, men den bedömningen är alltid lätt att göra som utomstående, med begränsad eller ensidig insyn i efterhand. Det sägs också att kvinnan har ett självskadebetéende, men det är jag dels frågande till, eftersom det dels är en vanlig fördom om undergivna/masochistiskt lagda kvinnor generellt, samt att det inte fråntar henne ansvar för sin egen sexualitet. Kvinnor är inte barn.

Man kan samtycka till misshandel som inte är grov. Eftersom grov misshandel är först när kroppsdelar avlägsnas eller man får andra liknande bestående men, så är jag inte orolig att mannen ska dömas eftersom våldet varit lindrigt och eftersom bägge parter medger att sexlekarna utspelats med samtycke. Jag hoppas PK-tingsrätten inte spårat ur så fullständigt ännu.

Andra om detta: 之乎者也, Liberum Weto, Per Pettersson, Grevad Lux, Karl Malmqvist, Opassande,

 • Aki

  Folk tänker för lite. Om hon nu ångrade sig efteråt var det kanske inte så mycket fysiskt utan mentalt hon ogillade det. Det jag tycker är lite skrämmande är sexrollspel där parten ska låtsas ogilla det, och sedan mitt i inser att hen faktiskt ogillar det på riktigt, eller den ena parten har missförstått och går för långt. Hur signalerar hen då att andra parten ska sluta, speciellt om hen är fastbunden eller liknande? Vissa har ju förstås nödsignaler (slå tre gånger i golvet, något sällsynt ord), men de som inte tänker på det?

  • Det är därför man har stoppord etc, vilket är vad hela bdsm-kulturen handlar om. Att utöva sadism på ett vettigt sätt.

 • Changrila

  Men jisses. Att åklagare osv ens bryr sig när tjejen var med på det hela… Hoppas att de förstår hur löjligt det låter.

 • Oj. Jävlar.
  Det här bara skriker efter aktivism och protester. Dessutom belyser det återigen nyttan av förtryckta ”samtycke till sex”-kontrakt och kanske en uppdaterad ”samtycke till våld”-kontrakt som bara är att signera, så att det inte råder någon tvekan om huruvida samtycke förekommit eller inte.

  När jag tänker efter så verkar principen bakom detta åtal vara densamma som när vissa blivit åtalade för våldtäkt efter samtyckessex som en part sedan ångrat.

 • Tråkigt för henne att hon ångrade sig efteråt, men om hon visade samtycke under akten så har ju inte mannen gjort något fel. o_O

 • Daniel Wijk

  Att åklagaren håller på med detta gränsar till tjänstefel…

 • Andreas

  Googla på åklagaren så ser man ju att hon är ”relationsvåldsspecialist” och bara tar fall liknande detta, ett under att hon inte blivit fråntagen ämbetet ännu, fast då skulle väl landets alla rabiata feminister protestera. Hon har helt enkelt utsett sig själv till att bestämma över alla kvinnors moral, tror inte att Rogland är intresserad av vad som är olagligt eller inte, huvudsaken är att inte hennes åsikter kränks.

 • nef

  Tyvärr så har ju PK-Kommenterare redan spårat ur här hos HAX. Inte bara är det så att de har noll koll på vad BDSM handlar om–de är självklart också upprörda över ålderskillnaden. *sucka uppgivet*

 • gothbarbie

  Det är det BDSM handlar om, att göra sadomasochistiskt sex till något konstruktivt där bägge är med på noterna. För det finns kodord etc, för att man ska kunna uttrycka samtycke löpande. Har man inga kodord, inget sätt att stoppa och ändra sig under tiden, så är det ett övergrepp, som vilket som helst. Men nu var hon ju med på noterna, hon ändrade sig i efterhand och det kan man inte göra. Man kan inte ta tillbaka ett godkännande i efterhand, när det hela är överspelat. Då får man leva med att man gjort ett dumt val och lära sig av det. Man kan inte lägga ansvar för det på någon annan än en själv.

 • gothbarbie

  Problemet är att du måste ge samtycke hela tiden, du kan inte gärna ta pause varje kvart för att skriva ett nytt kontrakt, eller hur?

 • Gizmo

  Grov misshandel kan det även bli när tillhygge används eller om det förelåg stor risk för bestående men, om det visades synnerlig råhet, om stor smärta åsamkats eller det varit ett utdraget förlopp… Rent lagtekniskt alltså…

 • gothbarbie

  Det har ju varit utdraget, men hon har ju uttryckt gillande hela tiden, och synnerligen rått tycker jag inte det verkar ha varit, men det är ju utifrån mina referensramar förstås. Sitter man i en tingsrätt med massa vaniljisar så låter väl allt brutalt och rått när rätt åklagare framställer det…

 • Tydligen är det säkrast så, eller så kan man skriva ett kontrakt över längre tid, men det kan ju bli lite jobbigt av andra skäl ^^

 • Johan

  Frågan är väl om mannnen gick övertyr och inte slutade när hon ville. Precis som med Stureplansgrabbarna för några årsedan, där en kvinna fick en fjärrkontroll intryckt i ändtarmen. Men så verkar inte vara fallet här. Den sexmyndiga kvinnan var med på det till någon tredje person lyckades blanda sig i och påverka henne om att det hela var fel. Så vari ligger brottet?

 • gothbarbie

  Kontraktet gäller ju inte om det inte har stöd i lagstiftningen.

 • WysiWyg

  Man kan alltid spela in det. Under förutsättningen att ingen är/ser ut att vara under 18.

  Tillsammans med ett par uppenbara stoppsignaler så skulle det nog duga. Om man bortser från att inte alla vill vara med på film då. Vilket förmodligen är olagligt. *hmmm*

  Damned if you do, damned if you don't.