Fira påsken med att gå ur kyrkan

Katolska kyrkan håller sina präster om ryggen, för de massiva antalet sexuella övergrepp på barn som de begått världen över. För detta har katolska kyrkan fått massiv rättfärdigad kritik. Man har t o m begärt att påven ska avgå. Hur nu det går till. De sitter ju på livstid.

Katolska kyrkan som tycker uppmärksamheten är jobbig, har av Påvens egen präst liknat kritiken vid antisemitism. Det är ju lustigt att just katolska kyrkan ska kritisera antisemitism med tanke på hur de omfamnade nazityskland (medan de kollektivt exkommunicerade alla kommunister), hjälpte nazister fly undan att ställas till svars efter andra världskriget och har varit den främsta drivkraften i Europa bakom antisemitism sedan medeltiden!

Minnet är kort, verkar det som.

Det viktiga att minnas i allt detta, är att i katolska kristendomen anses påven stå i direkt kontakt med Gud och allt han säger är ofelbart. Hade inte katolikerna varit så många hade man sannolikt kallat dem en sekt som följer en man med gudsstatus. Påven har dock inte ens med sin VIP-kontakt med Gud kunnat förhindra dessa övergrepp på barn. Ska man förmoda att Gud välsignar sexuella övergrepp på barn? Det är ju det enda alternativet, om det inte varit tillfälligt tjall på linjen?

Katolska kyrkan måste ställas till svars. Det här är en trosuppfattning som är destruktiv. – Den idealiserar sitt ledarskap. – Den arbetar strukturellt för att motverka ifrågasättande av ledarskapet. – Den arbetar strukturellt för att skydda sina anställda mot att ställas till svars för sin kriminalitet, världen över. Allt i villfarelsen att man styrs av en Gud.

Katolska kyrkan har därtill stått bakom så mycket ren ondska i historien, att ingen annan organisation hade kunnat överleva det.

Andra om detta: 之乎者也,

 • VII

  Katolska kyrkan omfamnade Nazi-Tyskland? Du kanske borde läsa på lite innan du skrev? Googla på ”Mit Brennender Sorge”, påvens brev som smugglades in av jesuiterna och som lästes upp i alla katolska kyrkor i Tyskland 1937, där den nazistiska ideologin beskrevs som avgudadyrkan. Eller om katolske biskopen von Galen som fick ett slut på nazisternas eutanasiprogram. Världen är inte alltid så enkel, och kyrkan lever mitt i den.

 • gothbarbie

  Faktum kvarstår att man gjorde väsentligt mer mot kommunismen och judehatet hade aldrig varit så spritt i Europa om det inte vore för den katolska kyrkan som stiftade lagar som gjorde att judar förbjöds syssla med vanliga jobb, var tvungen bära utmärkande klädsel etc. Det man vände sig mot var alltså hotet som nazismen som ideologi och konkurrent utgjorde mot katolska kyrkan, inte judehatet etc?

 • skulle väll knappast kunna skylla kyrkan för Nazismen men jag tror kyrkan har tillräcklig historia som tyder på att dom knappast är något som förgyllt människan. Jag kan nästan slå vad om att dom har haft minst lika dåliga anledningar och troligen mindre rättssäkerhet bakom deras mål om varför man ska döma folk till olika straff.

 • En sak som jag har funderat på är varför påven behöver ha en personlig präst, för påven skall ju vara fri från synd och den person på jorden som står närmast gud. Men lik förbenat behöver han en präst så att han kan få förlåtelse och bikt för sina synder.

 • Rolf Karlsson

  … eller varför de väljer påven i slutna omröstningar? Borde inte Gud stå för väljandet?

 • Amarso

  Vill bara säga att jag HATAR att man skriver ”pedofilskandal” angående detta med katolska präster! Varför anklaga pedofili och/eller pedofiler? Man skriver ju inte heterosexskandal i fall där det begåtts stora övergrepp på andra sätt mot vuxna, etc!
  Var är nyanseringen och kapaciteten att göra åtskillnad?!
  Pedofili är kärlek till barn. Och RÄTT slags kärlek också… Inget mer fel på det än på annan kärlek.

 • Så du menar med andra ord att våldta barn är det samma som att ha sex med en fullvuxen kvinna? Nu undrar jag om du även att ha samlag med sin hamster är att visa kärlek till detta djur så länge det är ”rätt” sorts kärlek, vilket enligt kyrkan är all sex med undantag för homosexualitet som de anser är onormalt?

  Sedan är det så att prästerna i fråga inte enbart har våldtagit barn, då det rör sig om pojkar så är det homosexuellt och där med borde kyrkan begära att dessa präster bränns på bål; eller nått av kyrkan godkänt straff.

 • Amarso

  Som vanligt när det är du som skriver/svarar så får man ta det du skriver med en nypa salt…
  Du snackar övergrepp och fan vet vad. Jag pratar om kärlek och känslor. Som sagt. Nyanseringar… Menar du att pedofili är att våldta barn, eller något jämställt, så är du inte ens värd ett svar.
  Det jag vill pålysa är att det skrivs så ivrigt om ”pedofili” vad gäller dessa präster, samt att också artikeln som länkas till i det här inlägget, är så oerhört klyschig och onyanserad.
  Att präster begår övergrepp är en sak, och varför det gör/gjort det är en diskussion, men att dra en parallell rätt över till pedofili är så jävla out there.
  Kanske inte för en som bara ser rött dock, så fort man nämner ”pedofili”. Då fattar jag att man bara kan uttrycka sig onyanserat och irrationellt.