EU-lag trumfar IPRED?

Telia hotas av ett vite på 750 000 kronor om de inte följer tingsrättens dom och lämnar ut uppgifter på den person som är ansvarig för torrentsiten swetorrents till de mediabolag som använt IPRED-lagen för att få ut dessa uppgifter. Nu skriver Telia i sin överklagan till hovrätten att detta strider mot EUs teledatalagringsdirektiv, som gäller som lag även om det inte ännu implementerats i Sverige.

– EU:s datalagringsdirektiv står över den svenska Ipredlagen när det gäller den enskildes integritet. Och det skydd för integriteten som finns i direktivet förhindrar tillämpningen av den svenska Ipredlagen i det här ärendet, säger Telia Soneras jurist Patrik Hiselius till TT.

SvD

Teledatalagringsdirektivet är ett direktiv som drevs igenom i EU av Tomas Bodström. Det ger operatörer en skyldighet att spara massor av information som kan tänkas behövas för myndigheter som vill utreda olika typer av brott (data om var mobiler befunnit sig när samtal ringts, när och var du varit uppkopplad till Internet, vem du mailat och när, etc). Hur detta påverkar domen mot Telia förstår jag inte, men någon kan säkert svara på den frågan i kommentarerna?

 • Mjo det skall tydligen vara så att datalagringsdirektivet i och för sig specar en massa saker som skall sparas. Men det specar också att den typen av information enbart får lämnas till polis/myndighet.

  Eftersom det är företag som försöker få ut uppgifterna via IPRED så är det ju per definition inte myndighet…

  Skall bli intressant attse utfallet på detta.

  Mvh

  /J-O
  .-= Jan-Olof´s last blog ..J’accuse =-.

 • Teledatalagringsdirektivet innehåller en begränsning som innebär att sparade uppgifter inte får lämnas ut av något annat skäl än för utredning av allvarlig brottslighet.
  .-= infallsvinkel´s last blog ..Nyårsdikt =-.

 • Caspian Rehbinder

  Och informationen får heller inte lämnas ut till privata intressen, utan bara till myndigheter.

 • Pooya

  Emellertid har inte direktivet blivit implementerat i Sverige trots att implementeringstiden gått ut. I dessa fall kan direktivet ändå få s.k. direkt effekt, om det ger enskilda rättigheter genom klara, precisa och ovillkorliga föreskrifter. Men, det finns flera tveksamheter med Telias resonemang vilka förklaras utförligt av Jakob Heidbrink på juridikbloggen. Heidbrink har dock inte läst direktivet. Det har inte heller jag gjort. Detta till skillnad från juristerna på Telia. Direktivets formulering är avgörande. Det ska bli intressant att se om de får rätt.

  http://juridikbloggen.wordpress.com/2010/01/17/intressant-men/

 • Pingback: Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2010-01-19()