EU-lag trumfar IPRED?

Telia hotas av ett vite på 750 000 kronor om de inte följer tingsrättens dom och lämnar ut uppgifter på den person som är ansvarig för torrentsiten swetorrents till de mediabolag som använt IPRED-lagen för att få ut dessa uppgifter. Nu skriver Telia i sin överklagan till hovrätten att detta strider mot EUs teledatalagringsdirektiv, som gäller som lag även om det inte ännu implementerats i Sverige.

– EU:s datalagringsdirektiv står över den svenska Ipredlagen när det gäller den enskildes integritet. Och det skydd för integriteten som finns i direktivet förhindrar tillämpningen av den svenska Ipredlagen i det här ärendet, säger Telia Soneras jurist Patrik Hiselius till TT.

SvD

Teledatalagringsdirektivet är ett direktiv som drevs igenom i EU av Tomas Bodström. Det ger operatörer en skyldighet att spara massor av information som kan tänkas behövas för myndigheter som vill utreda olika typer av brott (data om var mobiler befunnit sig när samtal ringts, när och var du varit uppkopplad till Internet, vem du mailat och när, etc). Hur detta påverkar domen mot Telia förstår jag inte, men någon kan säkert svara på den frågan i kommentarerna?