Efterfrågan på alternativa droger fortsatt stor

En godisbutik säljer syntetisk cannabis, skriver Aftonbladet samtidigt som man förfasar sig över att polisen inte kan ingripa, eftersom dessa varianter inte är kriminaliserade ännu.

Vad vi ser här är den uppenbara verkligheten – att kriminalisering av lätta droger inte har någon effekt på efterfrågan. Men liksom det står i artikeln är syntetisk cannabis sämre än den äkta varan. Vilket demonstrerar hur kriminalisering inte tar bort problemen utan tvärtom gör dem värre.

Cannabis
Cannabis

Det är viktigt att förstå att precis som lättöl och läkarsprit inte är samma sak, även om de innehåller alkohol bägge två, är inte allt som klassas som narkotika ”dödsknark”. Lätta droger som cannabis och exctacy är t.ex. mindre destruktiva än alkohol, som vi svenskar använder från tonåren och uppåt.

Just cannabis ger ett rus som liknar salongsberusning på alkohol, fast utan att sabba omdömet och ett rus som sitter i på stabil nivå i 3-4h. Du blir inledningsvis yr och kan tillfälligt få försämrat korttidsminne, vilket gör dig tämligen värdelös på att syssla med något konstruktivt, men den effekten går över inom en timme. Precis som med alkohol förekommer förstås individuella variationer för hur du påverkas.

Det rimliga vore förstås att sälja cannabis precis som alkohol under relativt kontrollerade former. Det här är en klen drog, som inte är beroendeframkallande och den utgör den stora majoriteten av allt bruk av ”narkotika”. Den enda sanning som finns i att det skulle vara en inkörsport till tyngre droger, utgörs av det faktum att man känner sig genuint lurad av antidrogpropagandan när man testar den och inser att det har mindre effekt än några glas vin och utan baksmälla. Vilket givetvis kan få yngre omdömeslösa personer att vilja testa fler kriminaliserade droger, i tron att även de är i stort sett harmlösa.

Cannabis borde legaliseras. Och ju fler som provar det, desto bättre. Svensk narkotikapolitik är helt ideologisk och saknar fullständigt verklighetsförankring.

Update: Det verkar vara Konfekthuset i Gbg som säljer smartbar.se:s produkter, enligt diskussioner på flashback.

Andra om detta: Polisstaten, Liberati, Perspektiv,

 • Yurre

  Som jag skrev tidigare cannabis THC är farlig för personer med historien av psykoser, schizoida- paranoidala störningar och schizofreni. Det kan utlösa en allvarlig psykos och halucinationer hos dessa människor. Jag har varit med om att en enda blås av en joint orsakade enorma psykoser hos en schizofren patient som fick komma akut med polis och vårdad under tvångsvård.

 • gothbarbie

  Har man problem med psykiska störningar och sjukdomar ska man inte syssla med några droger, varken legala eller illegala.

 • ”Just cannabis ger ett rus som liknar salongsberusning på alkohol”.
  Det där är bull-shit av hög kaliber, för ett rus av cannabis kan ge folk noja och oro, även de mest härdade cannabis rökare talar om hasch-noja som en möjlig bieffekt. Jag har ingenting mot en legalisering av cannabis så länge försäljning och hantering är under statlig kontroll, men det jag vänder mig mot är att man förskönar drogen cannabis och försöker lura fler att börja använda denna drog med argument om att den är lika ofarlig som en kopp kaffe eller några glas fint vin till maten.

  Cannabis är en drog med narkotikaliknande effekter, drogen sägs vara mindre farlig än alkohol och det håller jag med om, men att använda det som argument är det samma som att påstå att barnaga skall legaliseras då aga inte är lika farligt för barnen som karatesparkar är och sedan påpeka att karate är en legal sport.

  Så ja till en legalisering, men nej till all denna försköning av drogen cannabis som i likhet med alkohol faktiskt kan dra ner folk i skiten.

 • Daniel Wijk

  Alkohol orsakar ju som sagt en hel del saker också. Just att man vågar mer är ju en starkt negativ egenskap hos vissa personer som använder detta för att dunka i skallen på folk eller leka doktor med folk som inte vill vara med.

  Sen är ju barnaga något man gör mot en annan individ och inget man gör mot sig själv så din argumentation haltar pga detta. Så länge man enbart påverkar sig själv så bör man får göra precis vad man vill. Det är väldigt illa att vi har lagar som anser att vuxna människor inte är kapabla nog att bestämma över sin egen kropp i detta landet. Tyvärr verkar de allra flesta länder infekterade utav paternalism och människoförakt. Det är synd att vissa personer anser att dom vet bättre hur andra ska leva sina liv. Om folk slutade tänka så mycket på hur andra borde leva och koncentreade sig på sitt eget och folk i sin närhets liv så skulle världen vara en betydligt trevligare plats att leva på.

 • Gehennah

  Sålde. De har enligt GP idag tagit bort produkterna, då de enligt ägarens kommentar ”inte visste vad det var för nåt” när de köpte in det.

 • Omp

  Trots att de inte visste vad det var, så hade de kollat med polis innan de börjat sälja, vilka sa att det va okey xD Härligt pack det där ^^ Och sedan beskyller de GP för att ha gett dem dåligt omdöme xD

 • Vajmo

  Dokumentär-tips: http://svtplay.se/v/1935121/vetenskapens_varld/
  Förvånandsvärt opartisk för att ha sänts på svt. Hoppas många såg den. I den visar de bl.a. att cannabis hos unga kan försämra korttidsminnet samt öka risken för att man senare i livet drabbas av schizofreni (förutsatt att man är i riskzonen). Hos vuxna, med färdigväxta hjärnor däremot, kunde man inte notera några skador alls(!).

 • Men man kan inte diskutera ”alkohol ger ju skador och orsakar problem, därför bör man kunna legalisera allt som är skadligt men dock inte lika skadligt som alkohol”, att sedan peka på idioter som kör bil onyktra för att sedan påstå att det inte är lika farligt att köra bil påverkad av cannabis tillhör den idiotiska försköningen av droger.

  Att sedan påstå att det bara handlar om sitt eget liv är skitsnack, för folk som röker försöker ofta få andra att testa och de beskriver drogen som helt ofarlig, nått som man inte blir beroende av även de själv röker var och varannan dag. Det är för helvete en drog, man blir påverkad och en dag kommer du möta en fnittrig busschaufför som du inte kommer att lita på trots att du säger att hans droganvändning inte drabbar andra.

  http://current.com/1nljm4c  http://www.demonoid.com/files/details/1784621/5

  Observera att jag inte är mot en legalisering, men jag är motståndare till försköningen av cannabis som en nästan helt ofarlig drog, vissa drar det till och med så långt att påstå att cannabis är nyttig och att röka cannabis är bättre än att ta mediciner som innehåller samma smärtstillande substanser.

 • Det finns en dokumentär som heter, ”Should I Smoke Dope?”, på slutet av denna ser man hur en människa påverkas av ren THC och av en blandning av THC och Cannabinoid.
  http://www.demonoid.com/files/details/1784621/5

  Är man frisk klarar man av dessa effekter, men är man psykiskt svag eller instabil kan effekterna bli katastrofala, men detta gäller alla droger och inte enbart cannabis. Men om man röker cannabis ofta så kan vissa människor få vissa psykosliknande störningar, i alla fall om man skall tro en expert som intervjuas i filmen.

 • Daniel Wijk

  ”Att sedan påstå att det bara handlar om sitt eget liv är skitsnack, för folk som röker försöker ofta få andra att testa och de beskriver drogen som helt ofarlig, nått som man inte blir beroende av även de själv röker var och varannan dag.”

  Då får väl dessa människor vara så kloka att dom inte bara accepterar allting som andra säger som sanning helt enkelt. De flesta lär sig det rätt tidigt i livet. Du väljer själv. Så länge som ingen tvingar dig. Att du pratar om att någon kan försköna en bild gäller 100% av alla produkter på marknaden och har inget med droger att göra.

  ”Men man kan inte diskutera ”alkohol ger ju skador och orsakar problem, därför bör man kunna legalisera allt som är skadligt men dock inte lika skadligt som alkohol”, att sedan peka på idioter som kör bil onyktra för att sedan påstå att det inte är lika farligt att köra bil påverkad av cannabis tillhör den idiotiska försköningen av droger.”

  Jaha, och? Vem skrev att det var helt ofarligt? Det finns inga ofarliga preparat att stoppa i sig i världen. Allt från vatten till syre kan vara dödligt i fel mängder eller med föroreningar. Det hade ingenting som helst med det som jag diskuterade att göra ändå. Jag skrev mest om vilken rätt man har till sin egen kropp.

 • Emil

  När man dricker alkohol är det 1 ämne som påverkar kroppen till skillnad mot cannabis. När man röker cannabis är 246 ämnen som påverkar kroppen. Långsiktigt är cannabis en mycket farlig drog.