Efterfrågan på alternativa droger fortsatt stor

En godisbutik säljer syntetisk cannabis, skriver Aftonbladet samtidigt som man förfasar sig över att polisen inte kan ingripa, eftersom dessa varianter inte är kriminaliserade ännu.

Vad vi ser här är den uppenbara verkligheten – att kriminalisering av lätta droger inte har någon effekt på efterfrågan. Men liksom det står i artikeln är syntetisk cannabis sämre än den äkta varan. Vilket demonstrerar hur kriminalisering inte tar bort problemen utan tvärtom gör dem värre.

Cannabis
Cannabis

Det är viktigt att förstå att precis som lättöl och läkarsprit inte är samma sak, även om de innehåller alkohol bägge två, är inte allt som klassas som narkotika ”dödsknark”. Lätta droger som cannabis och exctacy är t.ex. mindre destruktiva än alkohol, som vi svenskar använder från tonåren och uppåt.

Just cannabis ger ett rus som liknar salongsberusning på alkohol, fast utan att sabba omdömet och ett rus som sitter i på stabil nivå i 3-4h. Du blir inledningsvis yr och kan tillfälligt få försämrat korttidsminne, vilket gör dig tämligen värdelös på att syssla med något konstruktivt, men den effekten går över inom en timme. Precis som med alkohol förekommer förstås individuella variationer för hur du påverkas.

Det rimliga vore förstås att sälja cannabis precis som alkohol under relativt kontrollerade former. Det här är en klen drog, som inte är beroendeframkallande och den utgör den stora majoriteten av allt bruk av ”narkotika”. Den enda sanning som finns i att det skulle vara en inkörsport till tyngre droger, utgörs av det faktum att man känner sig genuint lurad av antidrogpropagandan när man testar den och inser att det har mindre effekt än några glas vin och utan baksmälla. Vilket givetvis kan få yngre omdömeslösa personer att vilja testa fler kriminaliserade droger, i tron att även de är i stort sett harmlösa.

Cannabis borde legaliseras. Och ju fler som provar det, desto bättre. Svensk narkotikapolitik är helt ideologisk och saknar fullständigt verklighetsförankring.

Update: Det verkar vara Konfekthuset i Gbg som säljer smartbar.se:s produkter, enligt diskussioner på flashback.

Andra om detta: Polisstaten, Liberati, Perspektiv,