ACTA vill införa no-strike law

Nu vet vi vad det var de inte ville att vi skulle se. Genom taktiskt arbete har man till slut lyckats få utlämnad innehåll av ACTA-avtalet. Det visar sig att våra läckor sedan tidigare har givit oss rätt föraningar. Misstankarna var korrekta och det råder inte längre något tvivel om vad syftet med ACTA är.

Faktum är att det kan vara värre än vi föreställt oss. Rick Falkvinge publicerar idag citat ifrån ACTA-dokumenten som släppts. Det visar sig att vad man vill driva igenom utanför demokratiskt inflytande är en absolut nolltolerans mot fildelning.

Man siktar alltså in sig på skadeståndsskyldigheten hos internetleverantörer, och ser till att de bara kan hållas skadefria om de omedelbart stänger av någon som påstått fildelar eller på annat sätt bryter mot immateriella rättigheter. Effekten är att internetleverantörer måste skriva in i sina abonnentavtal att de stänger av så fort de får sådana anklagelser.

I en tid när fildelning är lika självklar som användandet av Internet i sig, kan man inte ha sådan lagstiftning. Det faller på sin egen orimlighet, eftersom man då blir tvungen att stänga av i stort sett var och varannan abonnent. Allt detta för att skydda en föråldrad industri och upphovsrättslagstiftning som för länge sedan slutat tjäna samhällets bästa.

Det handlar inte enbart om att det borde vara en rätt att fildela för privata syften, utan om att man här vill kringgå allt vad due process heter. Rättssäkerheten kastas ut genom fönstret! Om mediabolagen påstår att brott begås ska man få sin Internetåtkomst avstängd!

Man (internetleverantören) ska också vara skyldig att blockera websiter där det påstås pågå upphovsrättsbrott, så fort de får kännedom om detta. Glöm ett fritt Internet. Glöm budbärarimmunitet. Glöm Internet as we know it.

Vad sägs om att gammelmedia gör sitt jävla jobb, läser dokumenten och gör en kritisk analys? Eller är det bara bloggar som klarar av detta nu för tiden?

Mer om detta hos: IDG,