1:a Maj

Sossarnas paradgren är sk positiva rättigheter. Det är när man säger att man har rätt till något – vadsomhelst – för att man vill ha det. Eftersom man vill ha det, och har rätt till det, så måste någon då förse en med detta. Det är egentligen mycket enkelt. Faktiskt så enkelt att ett barn kan förstå konceptet och använda det i praktiken.

"Alla barn har rätt till glass!"

Precis som det är enkelt är det också orimligt. Man har inte rätt till att kräva någonting av andra människor, med mindre än att man därmed gör dem till slavar under sitt nycker. Att använda våld, eller hot om våld [genom lagstiftning], för att tvinga människor göra det man vill för en, är inget annat än moraliskt fel. Om man sedan gör det för att man vill ha glass eller sjukvård, är sak samma.

Liberaler förespråkar ett samhälle där ingen kan tvingas till att ge glass till någon annan för att denne vill ha det. Istället menar vi att om alla som vill förses med glass får frivilligt gå samman och t.ex. starta en glassfond, så kan man lösa behovet av glass, utan att trampa på någons rättigheter. Den som inte vill ha glass, kan därmed stå utanför och slippa tvingas förse folk med glass. Det blir frivilligt, helt enkelt!

De enda rättigheter man har är därmed frihet från saker. T.ex. frihet från att tvingas äta glass, eller rätten att välja vad man stoppar i sin egen kropp. Dessa kallas negativa rättigheter och utgör grunden i liberal rättighetsfilosofi.

 • Daniel Wijk

  Den lilla tjejjen är ju faktiskt jättesöt.
  Fast hon behöver nog bli en sisådär fem gånger äldre innan hon kanske får insikt i problemet med vad som står på plakatet :-)

 • Gizmo

  Det som nästan alltid glöms bort är att folk också har skyldigheter för att ett samhälle ska kunna fungera. Som skyldigheten att följa stiftade lagar och skyldigheten att inte störa sin omgivning.

  Struntar man i det så funkar till slut ingenting. (Eller så blir man påmind av en person i uniform…)

 • WysiWyg

  Jag håller inte med dig om att man har vare sig en skyldighet att följa lagarna eller att inte störa sin omgivning. Det är den där logiken som leder till totalitära samhällen. ”Säg inte saker som stör andra, och gör alltid som makten säger till dig”.

  Större delen av vår samhällsutveckling har skett för att människor INTE hållit truten och följt maktens order. Som exempel har Hierta som fick starta om Aftonbladet flera gånger efter att ha skrivit saker som kungen inte gillade. Resultatet blev till slut en för dåtiden riktigt okej yttrandefrihetslagstiftning.

  Nu däremot går vi åt rakt motsatt håll, just för att politikerna tycker att vi inte ska störa varandra och göra som de säger.