Vem ger bäst anonymitet?

Det finns ett flertal olika anonymitetstjänster på nätet nu vars användarantal ökar explosionsartat. Men vilket skydd ger de egentligen?

För att få allt Internetanvändande anonymt behöver du en VPN-tjänst. Exempel på sådana är Dold, Relakks, Mullvad, Ipredator och Flashback.

Det fungerar så att du genom en krypterad anslutning låter all trafik från din dator gå genom tjänstens server. Du får deras IP-nr utåt sett, vilket gör att din dator inte kan identifieras på Internet. Eftersom trafiken är krypterad kan ingen se vilka websidor du besöker, om du fildelar eller mailar.

Svenska tjänster

Dold

www.dold.se

Anonymiseringsteknik: Krypterad VPN-tunnel

Kryptering: Okänt

Loggar användardata: Den email du anger vid registrering.

Loggar trafikdata: Ja.

Lämnar ut uppgifter: Till myndigheter, vid brott med 2 år i straffskalan och efter godkännande av egna jurister.

Skydd mot IPRED: Okänt

Kostar:49 sek / månad, 499 sek / år

Relakks

www.relakks.com

Anonymiseringsteknik: Krypterad VPN-tunnel

Kryptering: 128bit

Loggar användardata: Ja, den email du anger vid registrering.

Loggar trafikdata: Okänt

Lämnar ut uppgifter: Till myndigheter, vid misstänkt brott med 2 år i straffskalan till polisen.

Skydd mot IPRED: Okänt

Kostar: 149 sek/3 månader, 499 sek / år

Mullvad

www.mullvad.net

Anonymiseringsteknik: Krypterad VPN-tunnel

Kryptering: 2048-bit RSA och 128-bit Blowfish

Loggar användardata: Ja, den email du anger vid registrering.

Loggar trafikdata: Trafikdatamängd, dock ej IP, när du varit inloggad, eller vilka sidor du besökt.

Lämnar ut uppgifter:

Skydd mot IPRED: Ja, enligt egen utsago.

Kostar: 50 SEK/månad

Ipredator

www.ipredator.se

Anonymiseringsteknik: Krypterad VPN-tunnel

Kryptering: Okänt

Loggar användardata:

Loggar trafikdata: Nej

Lämnar ut uppgifter:  –

Skydd mot IPRED: Ja, enligt egen utsago.

Kostar:5 euro/månad

Flashback

www.flashback.name

Anonymiseringsteknik: Krypterad VPN-tunnel

Kryptering: Okänt

Loggar användardata: Ja, email vid registrering

Loggar trafikdata: Okänt

Lämnar ut uppgifter: Vid begäran från myndigheter vid misstänkt brott som har 2år i straffskalan.

Skydd mot IPRED: Okänt

Kostar:45 sek / månad, 430 sek / år

Utländska tjänster

Ivacy

www.ivacy.com

Anonymiseringsteknik: Krypterad VPN-tunnel

Kryptering: AES-256bit

Loggar användardata: Okänt

Loggar trafikdata: Okänt

Lämnar ut uppgifter: Okänt

Skydd mot IPRED: Okänt

Kostar: 10 euro / månad

Om någon tror sig ha information om det som hittills står angivet som okänt, så får ni gärna skriva i kommentarsfältet!

 • yawn.

  Jag tror att Relakks och Flashback.name är samma tjänst och ägs av samma personer. Har dragit den slutsatsen genom att jämföra sidorna och framför allt FAQn :>

 • Jonas

  En tanke bara…vet inte om den har något värde. Om man nu vill skydda sig mot Ipred/fra etc, vore det inte bättre att skaffa sig ett konto hos någon krypterings-leverantör som inte är skyldig att följa svensk lagstiftning och lämna över uppgifterna så fort någon svensk myndighet säger till? Dvs, skaffa ett konto hos något utländskt företag som erbjuder vpn eller liknande?

 • yawn: Ja, jag lutade också åt det. Det konstiga är att priserna skiljer. :P

 • yawn.

  Jonas, testa http://perfect-privacy.com/ . När man blir medlem får man tillgång till 24 olika servrar i 18 olika länder, och man kan därigenom välja vilken uppsättning lagar man vill skall gälla. :)

 • yawn.

  Hanna: kan tänka mig att de har lägre pris på flashback.name för att ge Flashback-användare lite förmåner, medan Relakks är mer menad för allmänheten.

 • Tuben

  En fundering bara sådär ändå. Brott mot upphovsrätten har ju faktiskt 2 år i straffskalan enl. 7kap upphovsrättslagen. Då ger de där tjänsterna inte så bra skydd väl?

 • Det finns även http://perfect-privacy.com/ som sägs ha den snabbaste uppkopplingen, men nackdelen är att man är helt bakom NAT och inte får några inkommande öppna portar. http://www.swissvpn.net finns också, men likt de andra är de ganska sega.

  Jag har utvärderat Ivacy och SwissVPN lite och även om de funkar utmärkt i Linux så går det seeeegt. Ivacy är användbara för surfning (maxar ca 300KB/sek) men det är lite väl lite för fildelning tycker jag. SwissVPN maxar runt 40KB/sek om man har tur.

  Tuxies senaste bloggpost..OneSwarm är ett villospår

 • X
 • efjc

  Om Ivacy:
  http://ivacy.com/en/doc/logging_policy
  http://ivacy.com/en/doc/privacypolicy
  Kortfattat loggar de betalningar och trafikvolym, det senare eftersom man kan betala per överförd data om man vill. De loggar IP-adressen när man betalar, men accepterar anonym betalning med Ukash. Mail behöver man inte ange.

  Pris: 10 euro / 30 dagar, 25 euro / 90 dagar, eller 50 cent / GB

  Eftersom de inte loggar vilken adress man tilldelas, ska det skydda mot IPRED även om de tvingas lämna över sina loggar. Sen är det ett engelskt företag, och om engelsk lag kommer fortsätta tillåta så liten loggning vet jag inte (eller ens om de har någon lag lik IPRED förresten).

 • Erik S

  En annan sak som är viktig är om det finns begränsningar i hur mycket data som får skickas via förbindelsen, t ex per månad.

  T ex http://perfect-privacy.com/ som nämns har ju tydliga begränsningar. ”Subscribers are, as a rule of thumb, encouraged not to use more than 100 GB’s of traffic per month during Internet peak times (typically 7 am to 11 pm server time)”

  Om VPN-tjänsten har begränsningar för datamängder så kan man ju t ex inte vara en god kulturspridande medborgare och låta bittorrentprogrammet vara igång hela tiden.

 • anna andersson

  Finns en bra intervju med Jonas Birgersson, där han berättar om Relakks-tjänsten.
  Länk: http://light.vpod.tv/?s=0.0.201364

  Sen finns det ju också installationsvideo på youtube, för de som behöver hjälp med det. :)

 • Erik S

  Jag kollade upp vad som stod om trafikbegränsningar hos http://www.mullvad.net

  ”I tjänsten ingår en trafikkvot på minst 50 GB per månad”

  50GB per månad är väldigt, väldigt litet om man har ett bittorrentprogram som står påslaget och sprider kultur till andra.

  Jag rekommenderar starkt en VPN-tjänst utan begränsningar i trafikmängder!

 • ST

  På Flashback kan man väl fortfarande testa i några dagar i alla fall för att se hur bra det funkar.

  Men använder du bittorrent så gör du nog bäst i att använda en klient som krypterar trafiken i alla fall, trots anon tjänsterna, för i slutänden har dom inte så mycket pengar i plånboken att dom har råd att vara moddiga.

 • Anet

  Jag har en server till uthyrning i asien för den som är intresserad. Komplett med Windows 2003 och desktop. Minne 512 MB Ram, ca 70 GB hårddisk, 100 MBit lina, egen unik fast IP-adress, installerad ftp-server osv. Man får alltså tillgång till dess desktop (via VNC eller Remote Desktop) och kan installera vilka program man vill i den. Jag har kört uTorrent klient med Web-interface i denna server. När torrenten är klar, hämtar jag bara filerna med en FTP klient. Bättre anonymitet än så, kan det knappast bli. Annars kan man ha servern till vad som helst, som t.ex. webserver osv.

  Kostnad: 250 kr per månad.

  Den som är intresserad kan höra av sig på denna mail:
  gurkanette@hotmail.com

 • Alexandra

  ST:
  Krypteringen i bittorrentklienter är tydligen inte till för säkerhet läste jag nånstans (tror det var i dold.se FAQen), utan den är primärt tänkt för att få igenom bt-trafik igenom brandväggar som annars blockar det..

 • ST

  Alexandra,

  lol, men du säger emot dig själv lite, många är dom ISP:er som försöker hindra bittorrent protokollet, samt är DPI (som trots allt bara blir mer och mer förekommande) inte helt dåligt att skydda sig mot, även om det är av enklare metod.

  Du har rätt i att säkerheten är minimal, allt beroende på vad ”motståndaren” gör. Du kan öka säkerheten något genom att kombinera krypteringen med diverse blocklistor. Men visst, som sagt, det är minimal säkerhet. Å andra sidan är det mesta bara minimal säkerhet, allt beroende på hur man ser det. Eller litar du till 100% på att anontjänsten är säker, eller att den bakom anontjänsten har 100% goda intentioner mot just dig?

  Läs om hushmail t ex (mest för att det blev sånt rabalder).

 • Prefect

  ALLA bör skaffa VPN tunnel för principens skull !!
  Alltså även de som inte fildelar eller fildelar fritt material. Det blir ju fler skurkar på nätet som inte skall se vad man gör, tycker och tänker.
  Vi har ju lås på vårt hem så varför inte se till att skydda datorn och dess trafik?
  Det jag inte fattar är att så många säger att det kan vara säkrare att skaffa VPN konto utomlands bortom IPRED.
  -Är detta verkligen säkrare?
  Jag är fullständigt övertygad om att i många andra länder så görs mycket i det dolda och inte öppet som här i SVERIGE där vi haft en stor debatt.
  Jag fixade Flashback igår vilket funkar alldeles utnärkt då det går tillräckligt fort. IP jag får har ändelse med ”… relakks…” så det är tydligen samma tjänst. Väldigt smidigt att betal direkt med Internet banken och få det undamstökat på stört med bankdosan.

  Om detta med Pirate Bay…
  Staten måste nu vara konsekvent i sin dom och fortsätta på den inslagna vägen… Låt CIA hämta dem med sitt SpecialCharterPlan, sätt svarta huvor på dem, kör upp morfinstolpiller i rövarna och skicka dem till USA’s fina kurort på Kuba.. Vad väntar de på…?
  – Google har visat mej mycket kriminella saker…. undrar när de torskar?
  – De Schweiziska bankerna har ju massor av stöldgods och är ett piratnäste sedan länge….. när stormar man dem och sätter landet i karantän som med IRAK??

 • Prefect

  … mera om Flashback VPN…
  Min E-mail funkar hur bra som helst via Outlook, skicka som hämta.
  IP-numret kollar jag lite då och då med:
  1.) http://whatismyipaddress.com/
  2.) Utorrent: Kör hastighetskollen (ctrl + G), välj ”Testa om porten vidarebefodrats korrekt” så syns IP där man visar om portforwarding funkar eller ej

  VPN tunnel kan nog jämställas med en Virtuell kondom…

 • Mr T

  Tycker det är en väldigt intressant fråga Tuben kommer med som man mer än gärna hade velat diskutera… Nån som har några tankar om det?

  Tuben says:
  April 3, 2009 at 15:07
  En fundering bara sådär ändå. Brott mot upphovsrätten har ju faktiskt 2 år i straffskalan enl. 7kap upphovsrättslagen. Då ger de där tjänsterna inte så bra skydd väl?

 • Surfa säkert och anonymt med http://www.vpntunnel.se

 • freddie

  Alltså enligt mig helt klart https://www.anonine.com

 • george

  Hi,

  The best solution to be anonymous on the Net is VPN.
  Find a VPN Providers List and conusmers reviews
  http://www.start-vpn.com/

 • Anonym

  i think another good alternative is ibVPN: fast servers, many locations and low prices. http://www.ibvpn.com