Vad är signalspaning?

Idag verkar ordet massavlyssning ha ersätts av ‘signalspaning‘. Det som tidigare innebar att avlyssna radiovågor har idag blivit en allmän övervakning av all Internettrafik och denna massavlyssning av privat kommunikation kallar man envist för 2000-talets signalspaning, även när man nu vill överlåta till polis och säpo att avlyssna, som aldrig sysslat med ”signalspaning” tidigare.

Det är förstås inte tal om signalspaning. Det är massavlyssning av privat kommunikation på Internet man vill få tillgång till. Givetvis vill man det. För det är förstås så som polis och säpo säger, att det underlättar för dem i deras arbete ju färre integritetsskyddande principer det finns. Om polisen och säpo kan göra precis som de vill, närhelst de vill, så är det mycket lättare för dem att göra sitt jobb.

Men nu är det ju så att det finns fler värden i en demokrati värda att försvara än att polisen till varje pris ska kunna sätta dit misstänkta kriminella. Det är därför vi inte eftersträvar en polisstat, utan faktiskt vill ha skydd för fundamentala demokratiska principer så som rätten till privat kommunikation.

Tyvärr har vi politiker som föraktar dessa demokratiska principer. Som distansierar sig från folket genom att ha en gräddfil där de t.ex. inte behöver söka jobb 15 år efter avslutad tjänst i riksdagen, eftersom jobblinjen inte gäller för riksdagspolitiker. De har garanterad inkomst i 15 år. Det är bara ett uttryck för det förakt som svenska riksdagspolitiker har för medborgarna. Ett annat tydligt uttryck är den totala avsaknaden av respekt för fundamentala demokratiska principer, så som rätten till privat kommunikation.

Det är jobbigt med rättigheter för medborgarna. Det är mycket lättare för politiker och myndigheter om de kan göra sitt jobb utan hänsyn till medborgarnas egna intressen. Genom att vi valt dem (mer eller mindre) så verkar de anse att de kan göra precis vad som helst. De har ju demokratiskt mandat. Vad mer behövs? Därefter är det ju fritt fram att göra vad de vill för att tillgodose sina egna intressen. För det kan knappast vara medborgarnas intresse att politiker inte ska behöva söka jobb som oss andra. Det kan knappast vara medborgarnas intresse att få sina fundamentala rättigheter inskränkta, medan politikerna utvecklar Sverige till en polisstat där övervakning av medborgarnas privata kommunikation inte längre är ett undantag utan ‘standard procedure‘.

Thomas Bodström (s), Johan Pehrson (fp) – namnen ändras, men inriktningen på politiken som med stadiga steg går mot ett övervakningssamhälle verkar inte ändras alls. Sossar eller moderater, det gör ingen skillnad. Så länge inte Piratpartiet finns i riksdagen är det ingen som på allvar gör något för att förhindra denna tragiska utveckling. Därför behövs Piratpartiet i riksdagen!

Andra om detta: Oscar Swartz, Johan Westerholm, Farmorgun, Annarkia, Tindra-Annette, Händelsehorisont, drottningsylt, Svensson, Zac, Scaber Nestor, Jens O

 • bullzebub

  vad är det här”demokrati” du pratar om?

 • Mikael Hedberg

  Det är det där sista som verkar vara så svårt att få folk att förstå… så fort man pratar om det så tycker dom flesta att ”då kan vi väl bara rösta bort alliansen då?”

  Grymt svårt att få folk att inse att datalagringen är ett sossepåhitt osv.
  .-= Mikael Hedberg´s last blog ..Övervakningens tidslinje: Del 2 – Ett nexus av möjligheter =-.

 • kenny_lex

  Ett lätt sätt att få människor att reagera är att berätta den uppenbara lögnen som FRA använder då de säger att deras datorer är till för att hitta ord och ordföljder som antyder nått, och att det bara är de breven/mailen man kommer att samla in.

  Men tänk om terrorister skickar bilder, lösenords-skyddade ZIP filer och PDF-filer?

  FRA kan inte se vad som står i dessa, de måste där med samla in alla bilder, zip-filer osför att undersöka allt. För vem tror verkligen att terrorister sänder ett text-meddelande i klartext om att de skall attackera Sverige och tror militären att andra underrättelsetjänster och militärer som kan utgöra ett hot mot Sverige på nått sätt skulle kunna skicka kodade och krypterade mellan sig utan att behöva använda Internet?

  Det är som sagt ganska uppenbart att FRA är till för att spionera på privat kommunikation inom landets gränser och inte för att hitta yttre hot som de påstå och som de troligen ändå aldrig skulle kunna spåra på Internet.

 • Avatar

  Tack för en intressant läsning sötnos.
  ven när man nu vill överlåta till polis och säpo att avlyssna, som aldrig sysslat med “signalspaning” tidigare.

  Klart de har avlyssnat , sedan tjänstemanna-ansvaret kom bort kan vilka politiker som helst komma undan med lögner utan att åka fast för dem eftersom tydligen ingen tänker som oss.

  ”Tyvärr har vi politiker som föraktar dessa demokratiska principer”

  Håller med här , kolla det som händer i afghanistan tänk om terrorist 2.0 är blond och blåögd och folk börjar frukta varann för inget?
  Sen vet man inte om det leder hit och folk ”befrias”(dödas på kapitalistspråk) även här tack vare Röda Korsets bidrag , sen sitter Obama och Blair där och beskådar liken med en flagga som säger kapitalister från hela världen förena er.
  Tyvärr så är de flesta kapitalisterna förenade idag.

  Vill du ha ändring är det inte via Bilderberg och den gröna nazipolitiken .
  http://nyapolitiken.biz/klimathotet/krossa-grona-svastikan.html
  Jag offrar inte miljoner människoliv som testkaniner för coola nya USA-vapen bara pga att jag ska få en ”piratpolitik”

  Piratpartiet var en bra idé men människorna i rörelsen var dåliga , korrupta och giriga och kommer tyvärr inte hjälpa , såsom miljörörelsen stödjer folkmord det är dit våra skatteslantar går.

  Vi kan fråga oss vad som hade hänt om Lenin och Stalin inte kämpade mot fascismen utan gick med i denna vansinniga kapitaliströrelse.

  Världen hade sett hemsk ut idag då.

 • Svenne Banan

  Avatar
  Har du 2 av historiens värsta massmördare som förebilder. Läs Aldrig Mer av Staffan Skott så förstår du vad jag menar. Annars håller jag med dig.

 • Yuri

  Du verkligen brinner för PP. Jag nominerar Hanna för årets pirat(partist)!

 • Avatar

  Svenne Banan Lenin och Stalin var inte historiens största massmördare , det är bara kapitalistisk & nynazistisk historie förfalskning .
  Vilket var ren Anakronosm om du frågar mig så var Tsar Nicholas http://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_II_of_Russia var massmördaren .
  Men han har Kyrkan satt som ett helgon nu.
  Lenin & Stalin gav mat , hem och diverse industrializeringar till folket vilket var en bra sak + att dem bidrog med att besegra Hitler och det var bara ett plus i kanten.
  Idag finns det ingen som ställer sig upp mot G20 gruppen som dödar folk dagligen med röda korset bidragen som dödar familjer osv ..

  Hollywood historia är intressant men gjord för att smutskasta kommunismen , kommunistiska länder har för det mesta haft ett demokratiskt stats-skick med undantag från Kina då.