Vad är signalspaning?

Idag verkar ordet massavlyssning ha ersätts av ’signalspaning’. Det som tidigare innebar att avlyssna radiovågor har idag blivit en allmän övervakning av all Internettrafik och denna massavlyssning av privat kommunikation kallar man envist för 2000-talets signalspaning, även när man nu vill överlåta till polis och säpo att avlyssna, som aldrig sysslat med ”signalspaning” tidigare.

Det är förstås inte tal om signalspaning. Det är massavlyssning av privat kommunikation på Internet man vill få tillgång till. Givetvis vill man det. För det är förstås så som polis och säpo säger, att det underlättar för dem i deras arbete ju färre integritetsskyddande principer det finns. Om polisen och säpo kan göra precis som de vill, närhelst de vill, så är det mycket lättare för dem att göra sitt jobb.

Men nu är det ju så att det finns fler värden i en demokrati värda att försvara än att polisen till varje pris ska kunna sätta dit misstänkta kriminella. Det är därför vi inte eftersträvar en polisstat, utan faktiskt vill ha skydd för fundamentala demokratiska principer så som rätten till privat kommunikation.

Tyvärr har vi politiker som föraktar dessa demokratiska principer. Som distansierar sig från folket genom att ha en gräddfil där de t.ex. inte behöver söka jobb 15 år efter avslutad tjänst i riksdagen, eftersom jobblinjen inte gäller för riksdagspolitiker. De har garanterad inkomst i 15 år. Det är bara ett uttryck för det förakt som svenska riksdagspolitiker har för medborgarna. Ett annat tydligt uttryck är den totala avsaknaden av respekt för fundamentala demokratiska principer, så som rätten till privat kommunikation.

Det är jobbigt med rättigheter för medborgarna. Det är mycket lättare för politiker och myndigheter om de kan göra sitt jobb utan hänsyn till medborgarnas egna intressen. Genom att vi valt dem (mer eller mindre) så verkar de anse att de kan göra precis vad som helst. De har ju demokratiskt mandat. Vad mer behövs? Därefter är det ju fritt fram att göra vad de vill för att tillgodose sina egna intressen. För det kan knappast vara medborgarnas intresse att politiker inte ska behöva söka jobb som oss andra. Det kan knappast vara medborgarnas intresse att få sina fundamentala rättigheter inskränkta, medan politikerna utvecklar Sverige till en polisstat där övervakning av medborgarnas privata kommunikation inte längre är ett undantag utan ’standard procedure’.

Thomas Bodström (s), Johan Pehrson (fp) – namnen ändras, men inriktningen på politiken som med stadiga steg går mot ett övervakningssamhälle verkar inte ändras alls. Sossar eller moderater, det gör ingen skillnad. Så länge inte Piratpartiet finns i riksdagen är det ingen som på allvar gör något för att förhindra denna tragiska utveckling. Därför behövs Piratpartiet i riksdagen!

Andra om detta: Oscar Swartz, Johan Westerholm, Farmorgun, Annarkia, Tindra-Annette, Händelsehorisont, drottningsylt, Svensson, Zac, Scaber Nestor, Jens O