USAs oändliga skulder

USA har en nära nog oändlig stadsskuld, som man lyckats dra på sig under Bushadministrationen, efter att Clinton lämnade en relativt sett städad ekonomi efter sig. I år uppgår den till 11 biljoner dollar.

Det här är ingen nyhet för oss ekonomiintresserade liberaler. Liberala politiker (nåja) som Ron Paul  har argumenterat länge för avskaffandet av det valutasystem som i grund och botten orsakat detta närstående problem och som kommer leda till omfattande konsekvenser i hela världen.

Kort och gott kan det sammanfattas så att USA lånar biljoner dollar och spenderar mycket mer än man ”tjänar” genom egen produktion. Det är räntor på lånen och eftersom utgifterna med lån och räntor ökar exponentiellt med tiden så är det bara en tidsfråga innan problemet i praktiken blir omöjligt att lösa. USA som nation kommer gå i konkurs.

Med tanke på hur den senaste spruckna bubblan i USA påverkade världsekonomin behöver man knappast va nationalekonom för att inse att när USA går i konkurs får det ordentliga konsekvenser för resten av världens ekonomi.

Men länderna som lånar ut (främst i Asien; Kina, Japan etc) kan inte gärna neka USA mer lån. Man behöver dem som handelspartner och en pank handelspartner kan inte shoppa. Eftersom USA importerar mångdubbelt mer än dom exporterar så har man ett handelsunderskott. Kina däremot, har ett handelsöverskott och snarast den omvända situationen mot USA.

Det är svårt att säga exakt hur framtiden kommer förlöpa, men om USA inte höjer sin skatt till minst det dubbla, upphör med krigandet och slutar låna och leva över sina tillgångar så kommer man inom kort vara körd och inte längre ha möjlighet att korrigera situationen. Det här är ett fall värre än något i Lyxfällan. Och det värsta är att USA och dess befolkning verkar inte förstå problemet, eller ha något intresse av att vända utvecklingen.

Du som missade kvällens avsnitt av Dokument Utifrån (svt 2) bör se det snarast på Svt.se. Det här angår oss. Nuvarande globala ekonomiska krisen kommer likna en solig sommardag med molnfri himmel och inga problem i världen den dagen USA kraschar. Det är något Sverige som nation måste förbereda sig på, genom att sluta handla i dollar helt och genom att företag exporterar till andra länder än USA, så att påverkan blir så liten som möjlig den dagen USA kraschar.

Att ignorera det här är dumdristigt och verkligheten kommer slå oss som en tsunami den dagen det händer, vare sig vi är förberedda, eller står med huvudet nedgrävt i sanden.