Så röstar jag i piratvalet

Jag kanske borde lagt mer än 10 minuter på att plocka ihop min lista till kandidatvalet, men ärligt talat, jag orkar inte. Det är jättemånga kandidater, att plocka ihop 22st som jag ärligt känner att jag står bakom är inte görbart. Jag orkar inte läsa in mig på varenda kandidat för att ge alla en ärlig chans.

Nej, istället blir det några grundläggande faktorer som styr. Dels om jag faktiskt känner till personen sen innan. Dels om personen har en blogg som är aktiv och som funnits mer än någon vecka. Dels om personen kan formulera sig i skrift och verkar dela mina åsikter. Och sen i sista hand en liten PK-strategisk faktor, där jag väger in ursprung och utseende och annat som jag helt cyniskt tror spelar roll bortom själva åsikterna.

Min första kandidat har varit given sedan han lät mig veta att han skulle kandidera; Carl Johan Rehbinder. Vi tycker lika om i stort sett allt. Eftersom jag inte vill kandidera själv så får han företräda mig, det kan han bättre än någon annan.

Min andra kandidat är min kompis, granne och namne Hanna Dönsberg. Hon pratar omkull vem som helst och även om vi kommer från helt motsatta håll i övrigt (hon vänster, jag libertarian) så vet jag att vi har många gemensamma åsikter och jag är övertygad om att hon skulle göra ett bra jobb i riksdagen.

Min tredje kandidat är Rick Falkvinge. Vi står nog varann närmre politiskt, men jag har eg. inget grepp om Rick utöver hans roll i piratpartiet. Inte desto mindre känns det som att vi delar de flesta åsikter och han är dessutom ett i media bekant ansikte som jag tycker givet ger honom en plats på riksdagslistan.

Efter de första tre så blir det lite tunnare med resonemang. Jag vet ärligt talat inte om det spelar så stor roll vilka fler jag röstar på, så jag mest ‘tog några’ som iaf var lite bekanta, typ. Signe Rocklin (känner igen och gillar bloggen), Sandra Grosse (hon va söt), Anna Troberg (känner igen och läser bloggen), Malin Littorin Ferm (såg på Debatt och gillar hennes stil, hon ä söt), Victoria Sellberg (gillar bloggen).

Sen börjar argumenten bli så tunna att det inte känns motiverat att alls rösta på några fler, så det blir totalt 8 personer på min lista. Gratulerar. ;D

(Känner att jag borde lägga till en brasklapp om att jag förmodligen kan tänkas lägga till någon mer och att om jag upptäcker att någon på min lista inte alls känns hemma där så kommer jag ta bort dem, det ska nämligen gå att ändra sig fram till sista röstningsdatumet – nu ska jag bara komma på hur man gör.)

Gammelmedia: SR om premiärvalet,

 • Tuxie

  Rent strategiskt är nog Anders Nordin en bra kandidat också. Att en före detta partiledare/språkrör för ett riksdagsparti (Miljöpartiet 1988-1990) kandiderar för Piratpartiet kan ge en del mediauppmärksamhet…

 • Jay

  @Tuxie
  Håller med, delvis =P.
  trot vi skulle ha mycket nytta av en ‘old slugger’ i politiska sammanhang, oavsett media.

 • Jag instämmer med föregående talare beträffande Anders Nordin – han är ett extremt intressant tillskott till kandidatfloran. Eller faunan.

  Tack, Hanna! Jag blir lite tårögd av allt detta stöd – det finns flera som har satt mig som nummer ett, och det känns verkligen fantastiskt. Jag hoppas verkligen att jag ska klara av att leva upp till det – om jag får chansen.

  Jag gillar för övrigt också både Hanna och Rick.

  Och ja, Sandra är verkligen söt. :-)

 • Man får tacka för rösten och för att du gillar bloggen. :)

  Känner mig kanske inte som världens bästa kandidat, man har så mycket just nu att stå i. Jag önskar jag kunde lägga ner min själ i ett bra jobb både på blogg och annat, men just nu hopar sig allt över en.

  Men jag tackar hemskt mycket för berömmet.

  Jag hade aldrig trott nån skulle gilla min blogg eller lägga en röst på mig, :)
  så tack för det. (även om du kanske ändrar dig, det får du ju själv avgöra) :)

 • Jonas Sandberg

  Håller också med! Har träffat Nordin på olika möten här uppe i Norrbotten flertalet gånger.

  Anders Nordin är ett otroligt tillskott. Han är stark på det som vi är svaga på. Samtidigt som han inte riktigt kan med bloggvärlden och Piratpartiets kommunikations kanaler så väl. Därför är det bra att Rick uppmärksammat han lite. Han är faktiskt den enda piraten som har riktig riksdags erfarenhet :)

  Faktum är att jag kommer lägga Anders Nordin, farmorgun samt Signe Rocklin före mig själv på listan. Inte för att jag tror jag själv kommer göra dåligt ifrån mig, utan för att jag tror det blir större media drev. Därav lär det öka Piratpartiets uppmärksamhet, samt opinionen. Det är det som är det viktiga!
  .-= Jonas Sandberg´s last blog ..Jonas svarar på utfrågning: Del 1 =-.

 • Någon som listat ut hur man gör för att korrigera sin kandidatlista? :P

 • Tack så mycket för din röst! :D
  .-= Yamiko´s last blog ..Orsak och verkan =-.

 • Anna Troberg, Jonas Nordgren och Johny Olsson är tre mycket bra kandidater.

  Angående hur du ändrar: Du lär ha fått en kod när du skickat in din valsedel, och den koden lär du kunna använda om någon vecka då det finns möjlighet att ändra sin valsedel.
  .-= Calandrella´s last blog ..Fortfarande massavlyssning – DN har fel =-.

 • För att korrigera din lista så bör du ha sparat koden du fick när du gjorde din lista.
  Sen kommer du inte kunna ändra den förän den 9:e jan
  .-= maloki´s last blog ..Hur vi kommunicerar =-.

 • För dig som (ny)liberal kan dessa kandidater vara intressanta. Inte sagt att de nödvändigtvis är (ny)liberaler, men de verkar åt det hållet.

  Isak Gerson
  Jacob Dexe
  Martin Ekdahl
  Tommy Jonaeson

  Du kan ju alltid kolla upp det.
  .-= Argument´s last blog ..Utrikespolitik :: RE: Obama får Nobels fredspris =-.

 • Tack Hanna =) Det värmer!

  Vill tillägga att Sandra inte bara är söt – framförallt är hon påläst, engagerad och skärpt. :)

  Och som någon sa, Jonas Nordgren kan vara ett bra namn att lägga till om du är ute efter mer liberalt intriktade pirater.

  *kram*
  .-= Hanna Dönsberg´s last blog ..IF Metalls julhälsning – klockren. =-.

 • Pingback: Hög tid att rösta! « Kapten TOQigs piratskepp()

 • Jag har nu gjort en lista med 18 kandidater, här är den:

  1. Carl Johan Rehbinder
  2. Dick Wase
  3. Martin Ekdahl
  4. Rick Falkvinge
  5. Snild Dolkow
  6. Anna Troberg
  7. Gustav Nipe
  8. Isak Gerson
  9. Emil Isberg
  10. Christoffer Willenfort
  11. Jacob Dexe
  12. Eva Wei
  13. Gun Svensson
  14. Sandra Grosse
  15. Fredrik Moberg
  16. Mats Eriksson
  17. Anna Svensson
  18. Tommy Jonaeson
  .-= Argument´s last blog ..Filosofi :: RE: Rätt till immateriell egendom? =-.

 • Pingback: Andra lyfter kandidater! « maloki()

 • Pingback: Primärvalsröstande // Skivad lime()