Så funkar RSS

Det är många som inte vet hur man använder RSS och hur otroligt mycket enklare det gör bloggläsandet.

Jag tänkte i den här guiden lite enkelt förklara hur man använder RSS och en extension som heter Sage++ som funkar till Firefox 3.5 (den just nu nyaste versionen).

Den finns även i en äldre version, Sage Too som är identisk (såvitt jag vet).

Jag kommer i min förklaring nedan utgå ifrån ett exempel där RSS används för bevakning av specifikt bloggar. Det finns RSS i många sammanhang och inte enbart för bloggar.

Du har säkert sett på många bloggar, den bekanta orangea ikonen med texten RSS i närheten. Vad är RSS egentligen?

RSS står för Really Simple Syndication. Det är ett jätteenkelt sätt att sätta ‘bevakning’ på olika bloggar, så du enkelt kan se när innehållet har uppdaterats. Det är perfekt just för bloggar, eftersom du sannolikt har hittat ett större antal sådana av intresse och det blir ett väldigt tidsödande jobb att ständigt besöka dessa för att se om något ändrats.

Med RSS kan du ist överlåta bevakandet till ett RSS-program och sen se, t.ex. genom att namnet på bloggarna du bevakar i en lista har fetstilats som tecken på att nya olästa uppdateringar finns att läsa.

Om du kör Firefox, vilket jag rekommenderar, så tänker jag föreslå att du laddar ner Tilläget Sage++.

Av nån konstig anledning har filen fått fel filändelse. Döp om den till ‘sagepp-2_1_3-fx-HG-090705.xpi‘.

xpi

Sen är det bara dubbelklicka så öppnas den av Firefox och du kan installera den som vilket tillägg som helst.

sagesidebarFör att komma åt Sage++ på ett smidigt sätt är det smart att ha All-in-one Sidebar installerad också.

När du installerat Sage++ och All-in-one Sidebar behöver du plocka fram ikonen till Sage++. Fråga mig inte varför den inte kommer fram av sig självt.

Högerklicka på sidomenyn med de övriga vertikalt placerade ikonerna. Välj ‘Anpassa…‘.

En bit ner hittar du det gröna bladet, vilket är ikonen för Sage++. Dra och släpp den nedanför de andra ikonerna i sidomenyn. Klicka sedan på ‘Klar‘.

Precis ovanför sidebaren finns en knapp som heter ‘Options’. Klicka på den och välj ‘Settings…’.

options

Första fliken, längst till vänster, visar dig ett innehåll där du kan välja vilken mapp du vill ha dina bloggbevakningar. Du kan välja en mapp som redan finns, eller skapa en ny och kalla den för t.ex. ”RSS” eller ”Bloggar”.

När det är gjort är det dags för din första blogg att bevaka! På nästan alla bloggar finns det en orange ikon för RSS-feeds och annars funkar Ctrl+d jättebra.

Det enda du behöver göra är att lägga bokmärket i den mapp där du har valt att bevaka med Sage++. Det behöver inte vara ett sk ‘Live-bokmärke’, men det skadar förstås inte.

Alla bloggar du bevakar kommer dyka upp i din sidebar när du klickar på Sage++ikonen. Du kan sortera dem i undermappar osv.

mapp

Alla som lyser fetstilade har olästa inlägg. Klicka på en blogg för att öppna dess nyaste inlägg i en ny flik.

bloggar

I rutan längst ner i din sidebar syns de senaste 10  inläggen från den bloggen. Tänk på att allt material från bloggen följer inte alltid med i dess RSS-feed. T.ex. imbeddade YouTube-videos följer inte med. Då får du klicka på inläggets rubrik för att komma till själva websidan för att se hela inlägget i sin helhet.

Vissa bloggar väljer också (av nån dum anledning) att bara visa inledningen på ett blogginlägg i sin feed.

Det var nog allt! Lycka till med bloggbevakandet!