Nu räcker det Gudmunsson

Sånt här gör mig förbannad. Ett medvetet förminskande av en ungdomsrörelse som gick kanonbra i skolvalen 2006 och ett förminskande av ungdomsrörelsen som exploderat i tillväxt sedan det grundades. Ung Pirat är idag större än SSU och utgör i medlemsantal 2/3 av MUF!

”Dels att Ung Pirat tjänar bra med pengar i år. Medlemskap i Ung Pirat är gratis och löses enkelt med ett musklick på webben. Det resulterar i ett statsbidrag på cirka en tusenlapp per klick. Tidernas smartaste webscam, säger jag.”

SvD

Är det lättare att bli medlem i Ung Pirat än SSU och MUF, så som Gudmunson helt ogenerat insinuerar och därtill har mage att kalla web scam (bedrägeri)?

Rick har en utmärkt genomgång för hur många klick det eg. tar att bli medlem, inte bara i UP utan i SSU, MUF och alla de andra ungdomsförbunden. Vi inser genast, om vi – vilket Gudmunson om han har den minsta hederlighet i kroppen knappast kan ha gjort – besöker de olika ungdomsförbundens hemsidor.

SSU. Gå till webbens förstasida (www.ssu.se), klicka på Bli Medlem. Läs en reklamsida om varför du vill bli medlem. Klicka på “Jag vill bli medlem”. Fyll i dina medlemsuppgifter. Klart, ett startpaket skickas hem till dig (med inbetalningskort).

Ung Pirat. Gå till webbens förstasida (www.ungpirat.se), klicka på Bli Medlem. Välj vilken förening du vill gå med i. Skriv in dina medlemsuppgifter. Klart. (Vilket är väsentligt mer än “ett (1) musklick på webben”.) Ung Pirat har ingen medlemsavgift för de flesta av lokalavdelningarna.

Moderata Ungdomsförbundet. Gå till webbens förstasida (www.muf.se), klicka på Bli Medlem. Skicka ett SMS enligt instruktionerna (för att betala medlemsavgiften), skriv in uppgifterna från svars-SMSet och dina medlemsuppgifter. Klart.

Rick Falkvinge

Övriga ungdomsförbunds medlemskapsprocedurer finns också hos Rick,  men jag stannade vid de två största förutom Ung Pirat. Som synes är det inte svårare att gå med i UP än de andra två stora ungdomsförbunden. Ja, det är gratis. Men det är gratis gå med hos KDU, LUF & Ung Vänster också, sysslar de också med bedrägeri Gudmunsson?

Eller är det helt enkelt att den ungdomsrörelse som faktiskt engagerar ungdomar idag, som lockar medlemmar och som växer mer än något annat ungdomsförbund, faktiskt går över huvudet på Gudmunsson? Han kanske inte förstår att frågor om fördelningspolitik mellan två partiblock som i princip är ense om det mesta och mest tjafsar om detaljer inte engagerar varken ungdomar eller vuxna längre, medan fundamentala demokratifrågor om integritet och vardagen gör det?

Det här är lite som när det skrivs kolumner och ledare om Piratpartiet, av journalister som uppenbarligen inte ens bemödat sig om att gå in på den lättnavigerade hemsidan och tagit sig fem minuter till att göra lite research och faktiskt läst partiprogrammet. Då hade de ju sluppit skämmas för att de inte ens insett att Piratpartiet inte vill upphäva upphovsrätten, bara för att ta ett vanligt exempel.

Det är lite lustigt ibland, hur bloggar kritiseras av gammelmedia för att sakna moraliska rättssnören, för att mest syssla med skvaller och inte med ”riktig journalistik” som Jan Guillou kallar det. Sedan möts man dag efter annan av oseriösa artiklar i gammelmedia, av ”riktiga journalister”, som uppenbarligen inte ens är läskunniga. Det, tycker jag är ironiskt.

SVT: Babel om bloggar och gammelmedia (börjar ca 17min in i programmet)

Update: Gudmunsson backar lite, eller avancerar beroende på hur man vill se det, i sitt senaste inlägg. Det är inte bara UP som ska ha kritik, utan alla ungdomsförbund, säger han nu. Nåväl, jag antar att det är ett försök att be om ursäkt. Ångra hela inlägget i efterhand hade ju kanske inte sett bra ut…

Annat läsvärt:
Metro – Så dyr blir din Ipredrättegång

Metro – Hans fildelningsteknik gör IPRED meningslös

 • Lars

  Är man moderat fanboy no. 1 så är man. Naturligtvis måste det vara något fel om ett relativt nystartat parti har ett ungdomsförbund som om något år kommer att vara större än moderaternas (och därmed störst i Sverige).

 • Konstitutionsdomstol – NU!

  Bli inte så upprörd. Enligt bergsäker källa anlitas Gudmunsson av samma PR-byrå som DN’s redaktion och ledaravdelning. En vis person konstaterade en gång ”Att skit är skit. Om än i gyllene dosor.”

 • Grå

  Glöm inte att just Muf (Moderata Ungdomsförbunder) har med även personer upp till 30 år när de själva redovisar sina medlemsantal. Det är i och för sig tillåtet, men de andra (de jag kollat i alla fall, rätta mig gärna) tar bara med personer upp till 25 år.

  Det kan mycket väl hända att Ung Pirat faktiskt är större än Muf också, men svaret på det får vi hela tiden med två års fördröjning eftersom det är så långt efter som Ungdomssyrelsen tar in medlemsantal och där det är de som bestämmer vilken ålder som gäller (vilket är upp till 25)

 • Matthias

  Som sagt, alla nya partier, föreningar eller vad som helst som går ”för bra” måste ju syssla med något lurt. För sant kan det ju inte vara. Allt ska vara svårt, jobbigt och göra ont för att det ska vara på riktigt.

  PP:s organisation genomgår nu samma eldprov som alla andra partier har gjort som har nystartats. Först förlöjligar med de, sedan smutskastar man de för att till sist bli accepterade.

  Det är tragiskt att det alltid ska följa samma patetiska mönster. Inser inte de här ”riktiga” journalisterna hur fruktansvärt obildade och löjliga de framstår? Tydligen inte.

  /Matthias

 • Måns

  Lars: Varför då?

  Träffar du rätt – mitt i hjärtat oavsett vad det handlar om så når du stor effekt! Att Ung pirat nått en stor framgång beror sannolikt mycket på:

  – En fråga som engagerar ungdomar mycket

  – I stort sett handlar det om EN grundläggande fråga. Medlemmen behöver inte ta ställning till allt som hör ihop med vänster – höger.

  – Enkelt och kostar inget.

  Dessutom har piratfrågan fått mycket uppmärksamhet, både kring FRA, IPRED och rättegången mot TPB. Många känner sig överkörda av den vuxna makteliten både från media och politiker. (Det gäller förstås inte bara ungdomar.)

  Piratpartiet jobbar på gräsrotsnivå och kämpar mot etablissemanget i frågor som berör ungdomar.

  Om jämför med MUF som säger att man är en organisation som underordnar sig dem som har makten – använder deras retorik och ärver deras åsikter. Visst vässar man till åsikterna och ibland kan det tom bli mer främmande för dem som inte redan identifierar sig med partiet.

  SSU fungerar på precis samma sätt.

  Det är därför inte alls konstigt att Ung Pirat rönt stor framgång under kort tid, för det handlar inte om hur länge man har funnits. Det handlar om identitet!

 • nef

  Alltså Måns, det är nog inte Lars som är ”moderat fanboy no. 1”, jag tolkar det som att han syftar på Gudmunsson och refererar till hur just Gudmunsson verkar resonera. ;)

  nefs senaste bloggpost..Försvararnas slutpläderingar–små personliga reflektioner

 • Pingback: TPB-rättegången är slut - EU-valet nästa « Piratpartisten()

 • Pingback: Gratispolitik = bedrägeripolitik « Badlands Hyena()

 • Pingback: Stim och tjuvaktiga svenskar « ConnyT funderar()