Nu räcker det Gudmunsson

Sånt här gör mig förbannad. Ett medvetet förminskande av en ungdomsrörelse som gick kanonbra i skolvalen 2006 och ett förminskande av ungdomsrörelsen som exploderat i tillväxt sedan det grundades. Ung Pirat är idag större än SSU och utgör i medlemsantal 2/3 av MUF!

”Dels att Ung Pirat tjänar bra med pengar i år. Medlemskap i Ung Pirat är gratis och löses enkelt med ett musklick på webben. Det resulterar i ett statsbidrag på cirka en tusenlapp per klick. Tidernas smartaste webscam, säger jag.”

SvD

Är det lättare att bli medlem i Ung Pirat än SSU och MUF, så som Gudmunson helt ogenerat insinuerar och därtill har mage att kalla web scam (bedrägeri)?

Rick har en utmärkt genomgång för hur många klick det eg. tar att bli medlem, inte bara i UP utan i SSU, MUF och alla de andra ungdomsförbunden. Vi inser genast, om vi – vilket Gudmunson om han har den minsta hederlighet i kroppen knappast kan ha gjort – besöker de olika ungdomsförbundens hemsidor.

SSU. Gå till webbens förstasida (www.ssu.se), klicka på Bli Medlem. Läs en reklamsida om varför du vill bli medlem. Klicka på “Jag vill bli medlem”. Fyll i dina medlemsuppgifter. Klart, ett startpaket skickas hem till dig (med inbetalningskort).

Ung Pirat. Gå till webbens förstasida (www.ungpirat.se), klicka på Bli Medlem. Välj vilken förening du vill gå med i. Skriv in dina medlemsuppgifter. Klart. (Vilket är väsentligt mer än “ett (1) musklick på webben”.) Ung Pirat har ingen medlemsavgift för de flesta av lokalavdelningarna.

Moderata Ungdomsförbundet. Gå till webbens förstasida (www.muf.se), klicka på Bli Medlem. Skicka ett SMS enligt instruktionerna (för att betala medlemsavgiften), skriv in uppgifterna från svars-SMSet och dina medlemsuppgifter. Klart.

Rick Falkvinge

Övriga ungdomsförbunds medlemskapsprocedurer finns också hos Rick,  men jag stannade vid de två största förutom Ung Pirat. Som synes är det inte svårare att gå med i UP än de andra två stora ungdomsförbunden. Ja, det är gratis. Men det är gratis gå med hos KDU, LUF & Ung Vänster också, sysslar de också med bedrägeri Gudmunsson?

Eller är det helt enkelt att den ungdomsrörelse som faktiskt engagerar ungdomar idag, som lockar medlemmar och som växer mer än något annat ungdomsförbund, faktiskt går över huvudet på Gudmunsson? Han kanske inte förstår att frågor om fördelningspolitik mellan två partiblock som i princip är ense om det mesta och mest tjafsar om detaljer inte engagerar varken ungdomar eller vuxna längre, medan fundamentala demokratifrågor om integritet och vardagen gör det?

Det här är lite som när det skrivs kolumner och ledare om Piratpartiet, av journalister som uppenbarligen inte ens bemödat sig om att gå in på den lättnavigerade hemsidan och tagit sig fem minuter till att göra lite research och faktiskt läst partiprogrammet. Då hade de ju sluppit skämmas för att de inte ens insett att Piratpartiet inte vill upphäva upphovsrätten, bara för att ta ett vanligt exempel.

Det är lite lustigt ibland, hur bloggar kritiseras av gammelmedia för att sakna moraliska rättssnören, för att mest syssla med skvaller och inte med ”riktig journalistik” som Jan Guillou kallar det. Sedan möts man dag efter annan av oseriösa artiklar i gammelmedia, av ”riktiga journalister”, som uppenbarligen inte ens är läskunniga. Det, tycker jag är ironiskt.

SVT: Babel om bloggar och gammelmedia (börjar ca 17min in i programmet)

Update: Gudmunsson backar lite, eller avancerar beroende på hur man vill se det, i sitt senaste inlägg. Det är inte bara UP som ska ha kritik, utan alla ungdomsförbund, säger han nu. Nåväl, jag antar att det är ett försök att be om ursäkt. Ångra hela inlägget i efterhand hade ju kanske inte sett bra ut…

Annat läsvärt:
Metro – Så dyr blir din Ipredrättegång

Metro – Hans fildelningsteknik gör IPRED meningslös