Monique Wadstedt letar författare

Monique Wadstedt letar författare som hon kan använda till sin slutpläddering i rättegången mot The Pirate Bay. Via Carina Rydberg på gruppen ‘Författare’ på Facebook annonseras en vädjan ut.

forfattare
Monique söker författare

Min väninna Monique Wadstedt, som föresträder film- och spelbolagen i den pågående rättegången mot Pirate Bay, har saknat kommentarer från landets upphovsmän/författare vad gäller den här frågan. Nu förbereder hon sin slutplädering, och vill gärna avsluta den med en hälsning från landets författare. Den får inte ta lång tid – bara 30 sekunder – vi snackar onliner…
Eftersom jag vet att även vi författare drabbas av fildelning, så tycker jag det här är ett utmärkt tillfälle att formulera sig kring den här frågan.
Hon söker förstås i första hand efter välkända namn. Jag tänker försöka få ihop något – men jag vill uppmuntra medlemmar – och naturligvis förbundets representanter – till att göra samma sak – och så får vi se om vi hittar en lämplig one-liner…

Monique skulle dessutom gärna se att vi dök upp personligen – i eller utanför rättssalen. Som det ser ut nu domineras hela bilden av piraterna. Rättegången pågår tisdag – fredag.

Slutplädering nästa måndag.

Svara direkt till mig.

Tydligen är det inte riktigt positivt för Wadsteds sak att uppmärksammandet kring rättegången helt domineras av pirater, så hon efterfrågar att också författare ska komma till rättegången och visa sitt stöd. Det är ju en ståndpunkt man kan förstå, sett ur hennes perspektiv förstås.

Men var står denna Carina Rydberg eg. i fildelningsfrågan? I de diskussioner som finns i gruppen kan vi läsa följande:

hyckleri
Hyckleri

http://thepiratebay.org/torrent/4332770/Carina_Rydberg_-_Den_som_vassar_vargars_tander

Ovan ser ni länken till Pirate Bays nedladdningssite för Den som vässar vargards tänder, som ljudbok. Logga gärna in och läs min kommentar till detta fall av fildelning.

Den som känner mig vet att jag inte är en vän av det faktum att upphovsmän på detta sätt förlorar en del av sin inkomst. Trots detta har jag ändå ett konto på Pirate Bay. Varför?

Därför att jag vill se filmer som inte längre går att hyra, inte heller att köpa via nätet. Jag vill läsa böcker som inte längre är i tryck, och som på eBay betingar ett pris på 750… engelska pund…!

Av den anledningen vill jag att Pirate Bay ska finnas kvar.

Just nu försöker jag för tredje gången ladda ned John Schlesingers The Day of the Locust; det tar tid och det är inte ens säkert att jag får en version som går att titta på – men jag vet heller inte hur jag ska få tag på den förbannade rullen på annat sätt…

Vad anser övriga medlemmar? Som sagt, klicka gärna på länken – så länge som den nu fungerar; jag har redan tipsat Bonniers om den…

och kommentera detta: Här eller på Pirate Bay, eller varför inte både och?

Och i ett annat inlägg läser vi:

hyckleri2
Mer hyckleri?

Jag vill återvända till det jag sa från början: Pirate Bay är ovärderlig vad gäller tillgången till material som bokförlag, skivbolag och filmbolag av någon anledning inte vill/kan tillhandahålla. Om någon på Pirate Bay valde att ladda ned exempelvis den bok jag gav ut 1989 (Månaderna utan R), så skulle jag inte opponera mig mot det; romanen är i stort sett omöjlig att få tag i, och som författare vill jag ju bli läst.
Om dock förlaget tecknade ett nytt kontrakt med mig vad gäller den titeln, så blir ju läget helt annorlunda – i det fallet skulle jag aktivt verka för att nedladdningsmöjligheten försvann.
Men som sagt: Jag är mer kluven till Pirate Bay än vad jag var för bara några månader sedan.
Och The Day of the Locust är fortfarande en skitbra film…

Vi ser hur Rydberg å ena sidan använder och uppskattar The Pirate Bay, som den samlingsplats för spridning av upphovsrättsskyddad kultur, som bolagen med sin älskade upphovsrätt inte vill ge ut. Men å andra sidan verkar hon inte tveka att ge en hjälpande hand till sin väninna Monique, i ett försök att stämma skiten ur personerna som faktiskt ligger bakom att denna fantastiska digitala motsvarighet till biblioteket i Alexandria, existerar. Vi kan således sluta oss till att kritiken vi pirater framför – att upphovsrätten [i dess nuvarande form]  inte främjar, utan snarare hindrar kulturspridning – åtminstone stundtals delas av författaren Carina Rydberg, som enligt egen utsago är en flitig fildelare.

carina_rydberg
Carina Rydberg - författare och omedveten pirat?

Edit 17:23: Oups, nu blev det bråttom för Carina. Hon har ändrat texten på Facebook. För att ingen ska få för sig att jag manipulerat skärmdumparna ovan så publicerar jag dem i oredigerat (ej beskuret) format, som de skickades från min källa.