Monique Wadstedt letar författare

Monique Wadstedt letar författare som hon kan använda till sin slutpläddering i rättegången mot The Pirate Bay. Via Carina Rydberg på gruppen ‘Författare’ på Facebook annonseras en vädjan ut.

forfattare
Monique söker författare

Min väninna Monique Wadstedt, som föresträder film- och spelbolagen i den pågående rättegången mot Pirate Bay, har saknat kommentarer från landets upphovsmän/författare vad gäller den här frågan. Nu förbereder hon sin slutplädering, och vill gärna avsluta den med en hälsning från landets författare. Den får inte ta lång tid – bara 30 sekunder – vi snackar onliner…
Eftersom jag vet att även vi författare drabbas av fildelning, så tycker jag det här är ett utmärkt tillfälle att formulera sig kring den här frågan.
Hon söker förstås i första hand efter välkända namn. Jag tänker försöka få ihop något – men jag vill uppmuntra medlemmar – och naturligvis förbundets representanter – till att göra samma sak – och så får vi se om vi hittar en lämplig one-liner…

Monique skulle dessutom gärna se att vi dök upp personligen – i eller utanför rättssalen. Som det ser ut nu domineras hela bilden av piraterna. Rättegången pågår tisdag – fredag.

Slutplädering nästa måndag.

Svara direkt till mig.

Tydligen är det inte riktigt positivt för Wadsteds sak att uppmärksammandet kring rättegången helt domineras av pirater, så hon efterfrågar att också författare ska komma till rättegången och visa sitt stöd. Det är ju en ståndpunkt man kan förstå, sett ur hennes perspektiv förstås.

Men var står denna Carina Rydberg eg. i fildelningsfrågan? I de diskussioner som finns i gruppen kan vi läsa följande:

hyckleri
Hyckleri

http://thepiratebay.org/torrent/4332770/Carina_Rydberg_-_Den_som_vassar_vargars_tander

Ovan ser ni länken till Pirate Bays nedladdningssite för Den som vässar vargards tänder, som ljudbok. Logga gärna in och läs min kommentar till detta fall av fildelning.

Den som känner mig vet att jag inte är en vän av det faktum att upphovsmän på detta sätt förlorar en del av sin inkomst. Trots detta har jag ändå ett konto på Pirate Bay. Varför?

Därför att jag vill se filmer som inte längre går att hyra, inte heller att köpa via nätet. Jag vill läsa böcker som inte längre är i tryck, och som på eBay betingar ett pris på 750… engelska pund…!

Av den anledningen vill jag att Pirate Bay ska finnas kvar.

Just nu försöker jag för tredje gången ladda ned John Schlesingers The Day of the Locust; det tar tid och det är inte ens säkert att jag får en version som går att titta på – men jag vet heller inte hur jag ska få tag på den förbannade rullen på annat sätt…

Vad anser övriga medlemmar? Som sagt, klicka gärna på länken – så länge som den nu fungerar; jag har redan tipsat Bonniers om den…

och kommentera detta: Här eller på Pirate Bay, eller varför inte både och?

Och i ett annat inlägg läser vi:

hyckleri2
Mer hyckleri?

Jag vill återvända till det jag sa från början: Pirate Bay är ovärderlig vad gäller tillgången till material som bokförlag, skivbolag och filmbolag av någon anledning inte vill/kan tillhandahålla. Om någon på Pirate Bay valde att ladda ned exempelvis den bok jag gav ut 1989 (Månaderna utan R), så skulle jag inte opponera mig mot det; romanen är i stort sett omöjlig att få tag i, och som författare vill jag ju bli läst.
Om dock förlaget tecknade ett nytt kontrakt med mig vad gäller den titeln, så blir ju läget helt annorlunda – i det fallet skulle jag aktivt verka för att nedladdningsmöjligheten försvann.
Men som sagt: Jag är mer kluven till Pirate Bay än vad jag var för bara några månader sedan.
Och The Day of the Locust är fortfarande en skitbra film…

Vi ser hur Rydberg å ena sidan använder och uppskattar The Pirate Bay, som den samlingsplats för spridning av upphovsrättsskyddad kultur, som bolagen med sin älskade upphovsrätt inte vill ge ut. Men å andra sidan verkar hon inte tveka att ge en hjälpande hand till sin väninna Monique, i ett försök att stämma skiten ur personerna som faktiskt ligger bakom att denna fantastiska digitala motsvarighet till biblioteket i Alexandria, existerar. Vi kan således sluta oss till att kritiken vi pirater framför – att upphovsrätten [i dess nuvarande form]  inte främjar, utan snarare hindrar kulturspridning – åtminstone stundtals delas av författaren Carina Rydberg, som enligt egen utsago är en flitig fildelare.

carina_rydberg
Carina Rydberg - författare och omedveten pirat?

Edit 17:23: Oups, nu blev det bråttom för Carina. Hon har ändrat texten på Facebook. För att ingen ska få för sig att jag manipulerat skärmdumparna ovan så publicerar jag dem i oredigerat (ej beskuret) format, som de skickades från min källa.

 • E-mannen

  Onekligen väldigt spännande beteende av Carina Rydberg. En kulturkonstnär i sann Lars Vilks anda!

 • Fredrik

  PWNED @ Rydberg!

  Bra research!

 • Lars Erik Holmquist

  Day of the Locust finns i lager på Play.com för 6.49 Euro inklusive frakt, och kostar 149:- på Discshop. Så ”omöjligt” var det! Det gäller ju 99% av det som delas ut på Pirate Bay – rensade man bort allt som går att köpa i vanliga butiker och på nätet så fanns det inte mycket kvar!

 • Fredrik: Tack, jag fick reda på det via DP så det är eg. han som ska ha cred för att det kom fram. :)

 • Kålan: Ja det var verkligen en rejäl portion dubbelmoral. TPB gör en stor kulturgärning, de borde hyllas som hjältar och få gator uppkallade efter sig, inte ställas till rätta i en politisk rättegång för att USA kräver blodsoffer.

 • Lars Erik Holmquist

  Och på vilket sätt är det en kulturgärning att ge tillgång till kommersiellt lätt tillgängliga spel, filmer och musik? Förutom att de är gratis så finns det väl inget på Pirate Bays topp-100 listor som man inte kan köpa eller se på bio för en billig penning? Jag bara undrar, ärligt. Tycker det är så konstigt resonemang. Var är kulturgärningen?

 • Lars Erik Holmquist hann före mig, men Day of Locust finns även på Axelmusic för 95,71 SEK.

  Vilken jäkla dubbelmoral.
  Med den inställningen anser jag att det är fullt berättigat att ladda ner vad som helst – för det fanns inte hos närbutiken på hörnet.

  Det är en sak om det verkligen är något som är rejält svårt att få tag på – som när jag köpte Jon Josts Last chance for a slow dance direkt ifrån honom själv.
  (För er som är bekanta med 1001 filmer att se… är det en av de svårare titlarna att få tag på ifrån den boken.)

  Fast om den finns hos Discshop – vad är då ens kriterie för att inte veta hur man ska kunna få tag på den?
  Här skulle jag kunna lägga in några ogenomtänkta förolämpningar gentemot Carina Rydbergs intelligens, eller snarare brist på sådan, men jag nöjer mig med att glatt konstatera att hon åtminstone aldrig kommer att konkurrera gentemot mig om något jobb.

 • Lars Erik Holmquist

  Carina Rydberg är väl, som de flests pirater, helt enkelt lat och snål. Det tycker jag är helt OK om man kan erkänna det. Men det är tragiskt att det verkar vara basen för en hel ideologi som betraktar ”killarna” (man kan tydligen vara nära 50 och fortfarande kille enligt media numera!) bakom Pirate Bay som sina hjältar.

 • asd

  Du behöver ju inte ladda ner bara för att det finns gratis på TPB

  Hade inte trailers till filmer varit så missvisande, demos till spelen så hemskt dåliga och 1 av 10 låtar på en cd skiva varit bra så hade man ju klart köpt grejerna direkt!

  istället för att ladda ner det, kolla innehållet, sen köpa det för att få bättre kvalité eller egna cd-keys så du kan spela med kompisarna över internet.

 • Tor

  @Kålan:
  Det må vara Pirate bay som tjänar pengarna, men det är han som betalar med sin tid och uppmärksamhet. Konstigt att han inte själv kan se dubbelmoralen.

 • Lars

  Jag var lite tveksam till Spectrial-konceptet, men Monique har tydligen anammat det helt och hållet – juridiken är mindre viktig, huvudsaken är vem som har bäst oneliners och vem som syns mest runt rättegångssalen.

  ”Piraterna” får se till att dominera ännu mer nästa vecka. =)

  PS. Skrev en liknande kommentar för ett tag sedan men den verkar inte ha kommit fram.

 • Karagath

  Excellent, ännu en jag aldrig kommer att köpa något av :)

 • Lars Erik Holmquist: Fast det är inte basen. Piratideologin handlar inte om någon ”rätt” till fildelning. Fildelning handlar om att dela med sig av upplevelser, det är ett rimligt, normalt och mänskligt beteende som Internet främjar. Fildelning är ett oundvikligt resultat av det.

  Det handlar inte så mycket att ha ‘rätt till material’, som att Internet och all digital teknik påbjuder ett sådant aktivt beteende. Men allt digitalt fungerar genom kopiering.

  Din dator kopierar min blogg när du går in på den. Annars hade du inte kunnat se vad som står här, bilder etc. Du har redan laddat ner dem, automatiskt, genom att gå in på min websida har din dator tagit del av dem – filerna finns på din hårddisk. Alltså kan man inte göra skillnad på fildelning och användande av digitala media överhuvudtaget. Det finns ingen naturlig gräns mellan lagligt och olagligt. Att surfa är att fildela, om än automatiskt och inte aktivt.

  Så, fildelning är oundviklig, om man nu alls ska ha digital teknik och inte bara förbjuda den rakt av, i upphovsrättens namn.

  The Pirate Bays kulturgärning bestå i att dom förmedlar en tjänst för att man ska kunna hitta det material man söker, precis som Google, men med en annan inriktning. Enligt ena studier är uppenbarligen ca 80% av det som förmedlas via TPB fritt att fildela. Resten är det inte.

 • Lars

  Jag var lite tveksam till Spectrial-konceptet, men Monique har tydligen anammat det helt och hållet – juridiken är mindre viktig, huvudsaken är vem som har bäst oneliners och vem som syns mest runt rättegångssalen.

  ”Piraterna” får se till att dominera ännu mer nästa vecka. =)

  PS. Försök tre. Har jag hamnat i något spamfilter? Flera andra kommentarer som har skrivits efter mina (om inte bloggklockan går helt fel) har publicerats.

 • Lars Erik Holmquist

  ”Enligt ena studier är uppenbarligen ca 80% av det som förmedlas via TPB fritt att fildela. Resten är det inte.”

  Wow! Det där tror du nog inte en på själv… Och hur populärt skulle Pirate Bay vara om man tog bort de andra 20 procenten, vilket ju faktiskt hänt att folk bett dom göra?

  Det finns mycket vettigt i att dela med sig av kultur via internet, men Pirate Bay och andra trackers är väl ungefär det sämsta exempel man kan välja, eftersom de i princip enbart används för att dela upphovsrättskyddat, kommersiellt producerat material. Det ligger ju i själva naturen hos Bittorrent-protokollet att det är mycket effektivare när många vill komma åt en sak samtidigt – dvs. nya filmer, skivor, spel och TV-program. Det är mycket mindre lämpligt för smal eller egenproducerad kultur, då är bloggar, MySpace och annat klart överlägset.

  Så försvara gärna rätten att dela på internet, åtminstone när det är frivilligt från upphovsmannens sida, men det kanske är dags att hitta en bättre galjonsfigur än Pirate Bay?

 • Kålan

  En bekant till mig sa när rättegången började: – Äntligen åker dem dit, jag hoppas att det blir fängelse.

  Då skall man veta att personen som sa detta, laddar hem spel, musik och film flera gånger i veckan, och för det mesta från Pirate bay. Hans försvar är att han inte tjänar pengar på det han gör, medan Pirate bay tjänar miljoner.

  Usch vad jag hatar dubbelmoral.

 • access

  Blir ganska så off topic det här nu, men jag undrar om Lars Erik vill hosta ~4 GiB med icke upphovsrättskyddat material som jag för tillfället sitter och seedar? Uttrafik ligger för tillfället på över 50 GiB för bara ett par dygn.

 • Machinae

  Lars Erik Holmquist:
  Vet inte hur insatt du är men läs runt lite om hur pirater tycker och tänker.

  TPB har själva sagt att 80% av deras torrents pekar på ‘lagligt’ material. Jag gissar på att det var rätt längesedan dock.

  Pirater köper mer musik/film/spel än ickepirater.

  Filmindustrin springer inte runt och förlorar pengar på piratkopiering, de tjänar mer pengar än någonsin och allt är prima. Skivbolagen förlorar pengar, medans artisterna får fler fans.

  Fildelning är inte så farligt som skivbolag och intresseorganisationer får det att verka.

  Det finns ingen bättre galjonsfigur än TPB.

 • Jerbe

  Det kanske kan vara olämpligt med de obeskurna bilderna ifall din källa inte vill skylta med sitt namn. Det står nämligen i sidhuvudet på första bilden exempelvis.

 • Hans Persson

  Snyggt grävande!

  Hans Perssons senaste bloggpost..2009-12: Jean-Marie Gustave Le Clézio: Afrikanen

 • Lars Erik Holmquist: Det handlar inte om rätten att fildela, som jag sa tidigare. Jag konstaterade, att fildelning är ett resultat av den digitala tekniken. Vill man inte ha fildelning (laglig eller ej) får man ta bort Internet och digital teknik i övrigt.

  Piratideologin handlar om att samma rättigheter som gäller i den analoga världen, också ska gälla på Internet:

  – Om Posten inte är ansvarig för innehållet i de brev de förmedlar, så är inte ISP:er, söktjänster (som TPB) eller den som skapade tekniken ansvarig för vad som fildelas.

  – Om man inte har rätt att granska alla brev som skickas, så ska man [staten] inte ha rätt att läsa alla digitala brev som skickas.

  – Om staten inte har rätt att bokföra vem som ringer vem via analog telefon, ska de inte ha rätt att bokföra vem som ringer vem via det digitala nätet.

  – Om polisen inte har rätt att göra husrannsakan för småbrott i övrigt, ska inte privata företa ha rätt att göra husrannsakan för upphovsrättsbrott.

  Pirater vill ha en konsekvent, rimlig lagstiftning, där man inte gör skillnad på Internet och samhället i övrigt. Resultatet av detta, är att fildelning måste tillåtas. Eftersom alla ingrepp i Internet för att stävja detta naturliga beteende, är ett grovt antidemokratiskt ingrepp i samhället.

 • Lars Erik Holmquist

  Det där med 80% tror väl ändå ingen på? Allvarligt?! Ni skämtar väl?

  Och de där övriga undersökningarna vore jättebra om du hänvisade till, jag har då inte sett något som pålitligt visar att fildelning ökar betald mediakonsumtion. Däremot många som inte räknar bort beroende variabler, som t.ex. att en med en hög konsumtion inom ett medium oftast hänger ihop med hög konsumtion inom ett annat – utan att man kan säga något om totalsumman.

  Men den stora frågan undviker ni ”pirater” än så länge helt här: Varför är det så viktigt för en deltagarkultur att gratis kunna ladda ner kommersiella alster? Och varför göra Pirate Bay till en symbolfråga, när allt de gjort är att tjäna bra med pengar på att folk kan ta hem Hollywoodfilmer gratis? Vore det inte bättre att strunta i Pirate Bay och andra kommersiella operationer för att ge mer plats för smal, innovativ, samproducerad kultur?

  Särskilt som ni tydligen samtidigt vill hävda att illegal fildelning är BRA för mediaföretagen! Tala om att ha kakan och äta den! ”Jag är rebell och tankar ner The Day The Earth Stood Still från Pirate Bay och ger en känga till Hollywood – samtidigt som jag inte behöver ha dåligt samvete för filmbolagen tjänar ändå mer i slutändan”. Va???

 • Lars Erik Holmquist

  Hanna: Skitsnack. Jag får inte i den ”verkliga världen” massproducera kopior av en ny CD-skiva eller film, och det finns ingen seriös fabrik som tar ett sådant uppdrag. Jag får däremot göra en kopia av en CD jag köpt och ge den till dig (eller i alla fall nån jag känner lite bättre), det är helt lagligt. Vad man vill komma åt i Pirate Bay-fallet är anonym masskopiering i kommersiell skala, inte delning av material mellan folk som känner varandra.

 • Mikael

  Carina Rydberg verkar vara en vettig typ även om jag aldrig hört talas om henne tidigare. Den här allsidigheten och ”låta leva”-attityden till sina vänner (både i form av autokopimistiskt kluster som AFK-kompis som är adovkat) borde premieras av alla.

 • Hans J

  Som en fingervisning i hur målet kommer att gå vill jag enkelt citera Advokat Per E. Samuelsson Inledande Allmänna sakframställning
  (angående Carl Lundström):

  ——– citat

  Som en allmän reflektion vill jag säga följande allra först:

  När åklagaren inledde sin sakframställning så strök han med kraft under att hans åtal inte avsåg själva verksamhet utan att han då hade väckt åtal mot fyra olika personer. Och han sa att ”Jag har inte åtalat ’The Pirate Bay’ utan jag har åtalat hur ’Pirate Bay’ har använts. Jag har inte åtalat fildelningstjänsten utan hur de här personerna har använt ’Pirate Bay’.”

  När jag nu har hört åklagarens sakframställning och målägandenas sakframställningar så måste jag säga att trots ambitionen har jag inte hört ett ord om hur Carl Lundström skulle ha använt ’The Pirate Bay’. Inte ett ord har sagts. Istället då för att individualisera så kommer de här kollektiva termerna fram. ”Man”, ”dom”, ”de tilltalade”, ”de fyra” eller nästan alltid ”The Pirate Bay”. Det gör ju att det jag sa alldeles inledningsvis på den här rättegången: ”Att det här målet handlar inte om upphovsrätt, det handlar inte om skadestånd. Det handlar om allmänna grundläggande straffrättsliga regler”. [stämmer]

  För att kunna döma någon för att ha främjat en brottslig gärning så måste man kunna knyta den åtalade individen till främjandegärningen, på individnivå, inte på ’PirateBay’nivå. Det har inte ens sakframställningen lyckats med.

  Fildelningstjänster på nätet utgörs ju av information som överförs via tjänsten. Information passerar tjänsten på nätet. Och mellanhanden, fildelningstjänsten, alltså den som tillhandahåller tjänsten genom vilken informationen passerar står ju här under åtal. Det är alltså ingen tvekan om att det är själva verksamheten som man försöker skjuta in sig på.

  Mellanhanden, inte användaren, inte den som initierar överföringen, inte den som använder sig av överföringen, utan mellanhanden riktar sig åtalet helt mot. Därför är ju modern lagstiftning oerhört central att ta till sig.

  Jag har inte hört motsidan nämna det som jag menar avgör det här målet nämligen Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/31/EG utfärdat den 8 juni 2000 gällande rätt (via e-handelslagen):

  Artikel 12: ”Medlemsstaterna skall se till att en tjänsteleverantör som levererar en informationssamhällets tjänst bestående av överföring i ett kommunikationsnät av information som lämnats av tjänstemottagaren eller tillhandahållande av tillgång till ett kommunikationsnät INTE ska vara ansvarig för den överförda informationen.”

  Sedan finns det 3 förutsättningar:

  1. att man inte initierat överföringen. En gång till: Att man inte initierat överföringen

  Här har åklagaren klart och tydligt lett i bevis på varje åtalspunkt som är kvar att den som har initierat överföringen är identifierbara personer som har laddat upp de här torrentfilerna. De går att identifiera, de kallar sig ”KingKong” och allt vad det är. Vi har sett vartenda namn. Det är dom initierar överföringarna.

  För det andra:
  2. att mellanhanden inte valt ut mottagaren av den överförda informationen.

  Det har inte den här mellanhanden gjort.

  För det tredje:

  3. inte valt ut eller ändrat den information som överförts.

  Det har inte The Pirate Bay gjort. Man har inget ansvar för den här verksamheten. Och det här direktivet har då implementerats i 16:e och 19:e paragraferna e-handelslagen.

  Läser man bara i en enkel kommentar:
  Kanolds kommentar till 19:e paragrafen ”Rent generellt torde kunna sägas att mellanhänder sällan torde ha uppsåt i förhållande till innehållet i den information som passerar tjänsten. I många fall torde det också vara orimligt att kräva att mellanhanden kontrollerar innehållet. Det vill säga det kan heller inte sägas att mellanhanden borde haft kännedom om innehållet. Följaktligen ligger i det allmänna kravet på subjektiv teckning en väsentlig begränsning av mellanhänders straffrättsliga ansvar.”

  Det är kanske svårt att ta till sig det här i ett så här oerhört uppmärksammat mål och känsloladdat läge som det här målet har hamnat i men det är ju vid en enkel eftertanke väldigt självklart.

  ”blocket.se” (där passerar användare annonserar) om en användare där annonserar om någonting som är olaglig barnporr tex så är det ju självklart att ägarna bakom ”blocket.se” inte har något ansvar för det. Lika självklart är det ju att den sätter i kontakten till internet åt blocket.se inte har något ansvar för den information som passerar på tjänsten.

  Så den här allmänna inledningen syftar då till att än en gång slå fast att det får inte inträffa att man går vilse och tror att det här målet handlar om immaterialrätt att det handlar om skadestånd. Det handlar om ren och skär, enkel, grundläggande straffrätt. Nämligen att det finns inget medfrämjandeansvar för mellanhänder. Det gör inte det.

  Åklagaren måste för att få bifall till åtalet visa att de åtalade på individnivå har uppmuntrat de konkreta användarnas påstådda brottliga gärningar. Man försöker inte ens.

  ——— Slut citat

  Släng er i väggen ni som tror på en fällande dom!!!

 • slaski

  Försvann hennes profil nu också?

 • Lars Erik Holmquist: Det handlar inte om moral, utan om att folk GÖR det. Det går inte att med lag påverka beteenden som är för omfattande i samhället. Lagstiftar man så tappar folk förtroende för lagstiftningen, beteendet ändras inte.

  Det går bara lagstifta mot marginaliserat beteende. När 1,2 miljoner svenskar fildelar varje vecka via TPB så är det inte ett marginaliserat beteende.

  Alltså får man antingen acceptera att fildelning är ett oundvikligt resultat av den digitala tekniken, eller också får man förbjuda den digitala tekniken. Det ena kommer av det andra.

  Därför är det inte en intressant fråga för pirater att diskutera fildelningens vara eller inte vara. Den ÄR oavsett vad du eller jag, eller nån annan pirat eller anti-pirat tycker.

  Vad vi pirater är intresserade av, är de reella konsekvenserna till att försöka motarbeta den naturliga fildelningen, hur detta undergräver fundamenten för ett demokratiskt samhälle, genom de sätt som jag nämnde i min förra kommentar. Vi vill ha samma rättigheter online som i samhället i övrigt.

 • Lars Erik Holmquist

  Citat: ” ”blocket.se” (där passerar användare annonserar) om en användare där annonserar om någonting som är olaglig barnporr tex så är det ju självklart att ägarna bakom ”blocket.se” inte har något ansvar för det. ”

  Och det är lika självklart att Blocket kvickt som ögat tar bort annonsen – annars skulle de ju åtalas! Synd att inte Pirate Bay tog bort de där ynka 20 procenten bara…

  Men visst, om man skall koncentrera sig på de som verkligen gjort delningen, vilket tydligen advokaten ovan vill, så ger ju IPRED-lagen ett utmärkt medel för detta.

 • Lars Erik Holmquist

  Hanna: Folk är lata och snåla, med andra ord.

 • >>Lars Erik Holmquist:

  >>”Vad man vill komma åt i Pirate Bay-fallet är anonym masskopiering i >>kommersiell skala, inte delning av material mellan folk som känner >>varandra.”

  Problemet är att det är inte i kommersiellt *syfte*, därför kan du gnälla tills du blir blå. Fildelning (oavsett källa) involverar snart de flesta Svenskar, och vad jag har hört, King Kong i Kambodjas djungler! Därför förlorar ni (upphovsrättsindustri, advokater, och rena troll) obönhörligen denna strid (ni har faktiskt förlorat den för länge sedan), frågan är bara hur mycket skada ni vill åstadkomma innan ni ger upp och GET WITH THE PROGRAM.

  ”Anonym”…sssssssss…don’t get me started! :-D

  Peace,

  /Pastorn

 • Hans J

  @Lars Erik Holmquist:

  Vad svamlar du om?

  Det handlade om huruvida ”blocket.se” hade ansvar för att det hamnat där!

  Menar du att ”de 20%” är barnporr? Vilken hutlös fräckhet av dig!

  Men alla dessa direktörer får nog åka tomhänta tillbaka i sina ”executive jets”…

  Om detta handlade citatet !

 • Lars Erik Holmquist

  Tack så mycket allihop, det var jätteintressant, Ni verkar ju tro på det här, men jag tror verkligen ni skjuter er själva i foten genom att så envetet försvara Pirate Bay. Hur mycket ni än vill rosamåla glasögonen (de där 80 procenten kan man leva på ett tag, hihi!) är en det ju faktiskt en kommersiell tjänst för att ladda ner nya spel, filmer, skivor och TV-program utan att betala för dom. Är det verkligen det vitkgiaste ni kan hitta i hela internets enorma möjligheter till deltagande, kulturskapande och kommunikation, en fet pipeline för gratisgodis från Hollywood?

 • Lars Erik Holmquist

  Nej jag menar det som laddas ner från Pirate Bay till största delen består av kommersiellt material som de inte har rätt att sprida. Barnporr har de faktiskt vett att ta bort redan!

 • Hans J

  @Lars Erik Holmquist:

  Och de sprider ingenting annat är torrentfiler!!!

  Åtalet gäller medhjälp till osv…

  Vakna upp och häng med!

 • rasmus

  Lars Erik Holmquist
  Det finns många oberoende undersökningar som visar på att konsumtionen av kultur är större bland pirater än ickepirater. Den senaste kommer från Holland, tror jag.
  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/115813-musikindustrin-kan-tacka-fildelarna
  Du får väl googla runt lite själv och kolla.
  Hollywood hade sitt bästa år någonsin 2008 och SF sitt bästa år på 20 år. Enligt SF själva.

  http://www.sf.se/nyheter/nyhet?curl=cycube://internal/document/125049
  http://www.sf.se/nyheter/nyhet?curl=cycube://internal/document/124899

  Ingen nöd där, men ändå vräker de ut propaganda om att de snart går i konkurs pga illegal feldelning. Därav kan man dra slutsatsen att de flesta företag kraftigt överdriver fildelningens negativa konsekvenser.
  Det här med att killarna bakom tpb tjänar en massa pengar, tror du verkligen på det? Visst, de drar in reklamintäkter, men det skulle förvåna mig mycket om det visade sig att de ens med nöd täcker utgifterna. Men det är något vi får se i domstolen, än så länge har ju åklagaren dock inte kommit med några starka bevis om att de tjänar några pengar på siten…

  … den ende som inte kan kallas ”kille” är Carl Lundström och varför han ens är medåtalad det vete f*n.

 • Lars Erik Holmquist

  Och det där med 20 procent handlade alltså om att någon på fullt allvar påstod att 80 procent att materialet på Pirate Bay är fritt att dela. Varför det nu skulle vara ett försvar? Problemen handlar ju om det som inte är lagligt, hur många procent det nu än är.

 • Lars Erik Holmquist: Ja, det är lathet och snålhet som drivit den tekniska utvecklingen framåt, så det är säkert på många sätt en bidragande orsak.

  Det är därför vi är beredda lägga pengar på lösningar som gör saker mindre ansträngande och givetvis vill vi lägga så lite pengar som möjligt på att tillägna oss de lösningarna. Det är allmänmänskligt och har inget med pirater att göra.

  Blocket har inget ansvar för vad som skrivs i annonserna. De skulle inte åtalas om någon sålde barnporr därigenom. Antagligen skulle de anmäla det till polisen, precis som TPB polisanmält när barnporr sålts. Men fildelning av upphovsrättsskyddat material är inte barnporr. Fildelning är ett struntbrott, som når upp till böter (även om man med IPRED2 vill jämställa fildelning med grov misshandel o dyl brott, vilket givetvis är helt absurt).

  Telefonbolaget har inget ansvar för vad du säger i telefon till folk. Posten har inget ansvar för vad som skickas med brev. Budbäraren är inte ansvarig för kommunikationen som förmedlas! Det är en princip som funnits sedan antiken.

 • Hans J

  @Lars Erik Holmquist:

  Och de sprider fortfarande ingenting annat är torrentfiler!!!

  100% av det de ”sprider” är 100% LAGLIGT!

  Torrentfiler är INTE det de beskriver utan fortfarande bara en beskrivning!

  Åtalet gäller fortfarande medhjälp till osv…

  Sover du fortfarande?

 • rasmus

  och TPB är inte en kommersiell tjänst! sluta släng med dom orden, har åklagaren kunnat bevisa att de tjänar en massa pengar? nej. reklamintäckterna klarar knappt av att finansiera driften av sidan, för att inte tala om all fritid som läggs ner på den…

  ps. jag skrev ett långt inlägg som inte publicerades, varför detta tro? har sett fler som haft samma problem…

 • Allt ”material” på TPB är Torrentfiler (även Trollet förstår det). Äklagarsidan kommer med största sannolikhet att misslyckas att binda någon av de fyra åtalade i TPB-rättegången *individuellt* till att någon *användare* av TPB, genom att aktivera en Torrentfil i en Bittorrenklient, lyckats fildela en upphovsrättsskyddad fil.

  Men trolla på bara, om ”lata drular som inte vill betala för sig…” – det övertygar säkert, och oooo så nyskapande! :-D

 • ”Äklagarsidan”…haha! My bad.

  Man kan sätta in ett ”Å” istället om man vill. Men ”ÄÄÄÄÄÄÄÄÄ” är träffande IMHO.

 • Karagath

  Lars Erik Holmquist: Jag skrattar lika gott åt detta som åklagarsidans fullständiga oförstående till att någon skulle kunna arbeta gratis. Det ger en varm känsla i hjärtat när man ser hur oerhört långt mina generationer kommit på områden som helt styrs av girighet i de äldres.

  Jag delar också gärna med mig av kunskap, här hittar du artiklar som visar på ”piraternas” köpvilja
  SvD: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2473741.svd
  Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/pryl/article330240.ab

  Du kan säker själv leta upp studien som Harvard gjorde och den statligt beställda studien från Holland som visar samma sak.

 • DP

  Jerbe: Källan har i detta fall inga som helst problem att skylta med sitt namn. Skulle jag bli utesluten ur ”Författare” på Facebook efter mitt ”tilltag” så kommer det att bli mycket intressant att läsa på vilka grunder :D

  DPs senaste bloggpost..Sajten “Piratpartiet LIVE!” bevakar rättegången mot The Pirate Bay

 • Robert Andersson

  Det vore FANTASTISKT om alla sveriges författare skulle dyka upp utanför tingsrätten i stockholm. Vilka diskussioner det skulle kunna bli.

 • Hans J

  @Robert:

  Om dessutom alla pirater i Sverige skulle dyka upp så kunde författarna göra FANTASTISKA affärer och sälja böcker som ALDRIG FÖRR!!!

  Utan giriga mellanhänder!

 • Papa

  Jag skriver böcker. Det är ett liv nära existensminimum, men det anser jag (hittills) det vara värt. En av böckerna har någon nu lagt upp till nedladdning via TPB. Jag har inget emot fildelning som fenomen, men jag förstår inte vad som ger andra rätt, mot min vilja, att nyttja åratal av mitt arbete utan ersättning.

  ”För att tekniken möjliggör det” sägs det mig, men att något är möjligt är ju inte samma sak som att det är en rättighet. Det finns massor av saker som är möjliga i samhället, som vi antingen av moraliska skäl (ex att tränga sig före pensionärer i Konsumkön) inte gör, eller avstår från eftersom det är straffbart (ex snatta och barnaga).

  Så, i all enkelhet, varför ska mitt arbete vara gratis?

 • .John

  Ohoj, imponerande scoop där. Allt beröm till dig och din källa.

 • Karagath

  För övrigt, ang.

  Citat:
  Lars Erik Holmquist says:
  February 22, 2009 at 18:40
  Hanna: Skitsnack. Jag får inte i den “verkliga världen” massproducera kopior av en ny CD-skiva eller film, och det finns ingen seriös fabrik som tar ett sådant uppdrag. Jag får däremot göra en kopia av en CD jag köpt och ge den till dig (eller i alla fall nån jag känner lite bättre), det är helt lagligt. Vad man vill komma åt i Pirate Bay-fallet är anonym masskopiering i kommersiell skala, inte delning av material mellan folk som känner varandra.

  Är det inte så att skivbolagen någonstans runt 2004 ändrade sina regler så att det du köper är den specifika plastbit som finns i CD-fodralet och alla försök att t.ex. göra en säkerhetskopia är strängt olagliga? Dvs. du kan inte alls gå någonstans med en skiva och ge bort den om du inte tar den enda skiva du faktiskt äger (den i fodralet) och ger bort.

 • Patrik

  Keep up the good work. Oerhört roande att se vilken hycklare Carina Rydberg är.

  Jag skulle aldrig få för mig att ifrågasätta dina skärmdumpar. Det används ju till höger och vänster som bevis i rättegångar så varför skulle vi misstänka att du manipulerat dina? :-)

 • Leo

  Om det funnits ett journalistpris för bloggare så borde du fått det nu.

  Men vänta, det finns det ju! :)

  Bra grävt! Sprid ordet till gammelmedia!

  Leos senaste bloggpost..Important message from the Global Entertainment Industry

 • Glenn

  ”Och på vilket sätt är det en kulturgärning att ge tillgång till kommersiellt lätt tillgängliga spel, filmer och musik? Förutom att de är gratis så finns det väl inget på Bibliotekens topp-100 listor som man inte kan köpa eller se på bio för en billig penning? Jag bara undrar, ärligt. Tycker det är så konstigt resonemang. Var är kulturgärningen?”

  Stoppa biblioteken!

  Det blev ganska roligt att byta ut ”the pirate bay” mot ”biblioteken” i det Lars erik holmqvist skrev tycker jag, jag skulle vilja se LEH försöka driva på en rättegång mot bibliotek på samma sätt (som ju redan gjorts många gånger förr i tiden, vilket man gärna skrattar åt idag.)

  I övrigt, creds till Hanna som rotade fram detta, mycket intressant :)

 • Meega

  projo imponerar som vanligt! skitbra artickel! keep it up!

 • Name
 • Name
 • Patrik: Kanske för att jag så hårt kritiserat just skärmdumpar som bevis? :D

 • Pimp

  Wow, vilken billig ho-a hon är! Hon ‘snor’ från andra men själv ska hon minsann ha betalt för det är ju därför hon skriver.

  Jag hoppas verkligen att Wadstedt har med ho-an i rätten. Hennes trovärdighet är ju helt körd.

 • Name

  Då den sistnämda länken innehåller en kommentar från Carina, kan inte någon som har ett större sökregister än mig på nätet, leta rätt på vad hon vill ha ”John Schlesinger: The Day of the Locust” och erbjuda att ladda upp den?

 • Lars Erik Holmquist

  Bibliotek köper de verk de lånar ut och betalar biblioteksersättning för varje utlåning, helt i enlighet med gällande lag. Många författare får stora delar av sina inkomster från biblioteksersättning. Allvarligt talat, har ni verkligen inte bättre att komma med!

 • Angående författarrekommendationer så kommer jag spontant bara att tänka på Machiavelli…

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost..Tvivlaren tackar och bockar

 • Alexander

  Jag vill bara säga till herr Holmquist att du borde prova på att använda The Pirate Bay. Med lite hands on erfarenhet hade du förstått varför 1,2 miljoner andra Svenskar gör det.

  Personligen så köper jag allt som jag tycker är värt att köpas. Vilket uppskattningsvis är ungefär 20% av det jag laddar ner. Utan TPB hade jag troligtvis bara köpt hälften. Inte kul att slänga ut 179 kr för en skiva som suger. Kan man tjuvlyssna ett par månader så vet man att man inte slänger sina pengar omkring sig. Sen ser jag det också som en självklarhet att inte betala för något med kopieringsskydd. Varför betala för den sämre versionen?

 • Utmärkt grävt :)

  @LEH
  Om jag lånar en bok av Stephen King på biblioteket, hur mycket tror du då går till honom. Ett tips: Det börjar på ‘N’ och slutar på ‘oll’… ;)

  Connyts senaste bloggpost..Besviken på DN

 • SB

  Lars Erik Holmquist: Bibliotek betalar endast ut ersättning till svenska författare, inte de övriga. http://sv.wikipedia.org/wiki/Biblioteksers%C3%A4ttning Så det är m.a.o. lite synd om J.K.Rowling, Tolkien m.fl.

 • Lars

  @Lars Erik:

  Bibliotek betalar ersättning till svenska författare, utländska får ingenting. Biblioteksersättningen är ett kulturprotektionistiskt bidrag, inte någon upphovsrättslig licens.

 • SB

  Eller ja, Tolkien var väl iofs ett dumt exempel.. :-) Välläst, men död..

 • Lars Erik Holmquist

  Ja det stämmer tydligen och det verkar ju tokigt! Då får vi väl hoppas att man ändrar på det. EU har nämligen sagt sitt här också, liksom om andra upphovsrättsfrågor som jag kanske inte behöver påminna om:

  ”EU-kommissionen tycker de svenska reglerna är fel och menar att rättigheter ska ge rätt till ersättning oberoende av vilken sida av Europas gränser man bor på. Kommissionen hotar nu att dra Sverige inför EU:s egen domstol.”
  http://www.sr.se/cgi-bin/isidorpub/PrinterFriendlyArticle.asp?artikel=469605&ProgramID=83

 • Glenn

  LEH: Precis som andra skrivit så är biblioteksersättningen inte direkt nån ersättning, den är mycket låg och delas bara ut till SVENSKA författare.

  Och jag skulle tro att det mesta somd elas ut på TPB också kommer från någon som betalat för verket från början.

  Vad som är lagligt eller ej är ju knappast hugget i sten, utan ändras hela tiden, exempelvis har ju homosexualitet varit olagligt, och då måste det ju ha varit dåligt då, eller hur menar du ?

  Om 15 år kommer vi att skratta åt att man försökte ha rättegångar om detta.

 • Kålan

  @Lars Erik Holmquist, när tidningarna körde feta rubriker om barnpornografi, så tog man bort de filer som pekades ut, men ingen av torrent-filerna pekade på någon barnpornografi och alla de utpekade filerna lades tillbaka. Polisen kunde aldrig peka ut någon barnporr, men det var det tyst om i gammelmedia.

 • Finns det författare som bryr sig om upphovsrätt och är medlemmar i Facebook? Känns väldigt väldigt fel.

 • NP

  Fullständigt lysande inlägg. Fortsätt dra ner byxorna på maffian!

 • Daniel Wijk

  Får dom ihop någon så är det dags att sätta ihop lite plakat med ”Sluta hyckla, Carina!” eller ”Wadstedts vänner fildelar, i smyg!”.

  Hyckleri är äckligt, inte undra på att Wadstedt befinner sig mitt i hyckelsoppan med sin bakgrund…

 • Erik M, vän av oordning

  Kålan, det där skulle jag gärna ha källa på – tacktack

 • Pingback: Veckans Tankebrott: Mindre strålning blir mer strålning « Tankebrott()

 • christian

  ”som de skickades från min källa.”

  Om din källa vill vara anonym gör han ett dåligt jobb, då bilderna innehåller namnet på facebook kontot som är inloggat.

  Bara så du vet utifall att han inte tänkt på de.

  Annars är hyckleriet från hennes sida ganska talande.

  jag vill ta del av det om det inte ”skadar” mig. (givetvis ska all icke komersiell fildelning tillåtas, det kommer bli så för eller senare)

 • christian

  aha.. såg inte DP´s inlägg innan jag skrev..

 • Anonym

  Tack för att du finns!

 • DP

  Jag trodde aldrig att mina skärmdumpar skulle få så mycket uppmärksamhet, och för att klargöra detta (bland annat för ett av mina nya fans som är förläggare på Norstedts) så var det aldrig uppmärksamhet jag var ute efter; jag ville bara visa lite av det ”spel” som pågår bakom ridån, i en värld där författare, förläggare och advokater hamnar i samma säng på efterfesten. Snacka om att jag fått ta emot mycket skit i gruppen ”Författare” på Facebook efter att detta blev känt. Jag tar mig nu friheten att citera två av dem som gått hårdast åt mig; först ut är Håkan Bravinger (förläggare på Norstedts) som skriver; citat

  ”Dennis: vad skönt det måste kännas att få så mycket beröm för sitt ”grävande”. Ja, ett riktigt scoop har du gjort på din blogg. Tack för det – och tack för att vi inte kan diskutera det vi vill diskutera i den här gruppen utan att någon idiot lägger upp det till allmän beskådan. Personligen tycker jag att vi ska kicka ut dig så kan du gå och gräva någon annanstans. Det räcker med att några till tycker samma sak så trycker jag som moderator gärna själv på knappen.

  Och, för ordningens skull, här får du käbbla om vad du vill och hur du vill. Men man lägger fan inte ut skärmdumpar på det andra medlemmar tycker och gör sig lustig på deras bekostnad.”

  Och Torbjörn Elensky (författare och kulturskribent i DN) som skriver; citat

  ”Oavsett sakfrågan: Vem är Dennis Persson och varför i h-vete lägger han ut saker som skrivits internt i en sluten grupp? Att Carina R, likt u-t, är ambivalent till hela problematiken är väl f ö inte kriminellt. Själv tänker jag inte diskutera saken på denna sajt eftersom DP klipper o klistrar ur det som sägs här och sprider det f a pumpa upp lite intresse för sin egen blogg, antar jag. Billigt.”

  Självklart kommer också mitt bemötande, och jag citerar mig själv; citat

  ”Torbjörn och Håkan; för det första så finns det inga som helst regler om vad som får eller inte får spridas från denna ”slutna grupp”, som f ö var otroligt lätt att komma med i (ingen har upplyst mig om något dyilgt, inte ens när man gjorde mig till admin). För det andra så är det inte min blogg, om ni följt länken och ägnat mer än tre sekunder åt det som finns där så hade ni uppfattat att den omöjligt kan vara min.

  Torbjörn; Man lägger ut dem för att det har ett nyhetsvärde, för att man vill att fler ska få veta att det finns sprickor i den annars så fina fasaden. Återigen, om du ägnat mer än tre sekunder åt det som står på bloggen så hade även du fattat att den omöjligen kan vara min.

  Håkan; Vill du diskutera helt privat: Samla din kompisar och snacka, eller skriv vanliga brev till dem; vad fick dig att tro att det skulle gå att diskutera ”hemliga saker” i en facebookgrupp bara för att den var sluten? Dessutom så finns det ingenting som säger att jag inte får sprida det som skrivs här; ni har uppenbarligen inga ”regler” för sådant, och kom för all del inte dragandes med ”sunt förnuft” då det är en moralisk fråga och ingenting annat. Bara för att klargöra så har jag inte gjort mig det minsta ”lustig” på någons bekostnad. Ärligt talat Håkan; känner du dig riktigt manlig nu när du sitter där med ”handen på knappen” och har mitt öde i den här gruppen i dina händer?”

  …och ja; det finns skärmdumpar av precis allt :D

  DPs senaste bloggpost..Sajten “Piratpartiet LIVE!” bevakar rättegången mot The Pirate Bay

 • Glenn

  DP: Klockrent :)

 • Daniel Wijk

  DP: Bra att du blottlägger fler ynkliga människor i den där gruppen! Folk som inte tål granskning bör förflytta sig ner under stenen igen…

 • snöret

  lars erik:
  skivförsäljningen med cd formatet har stadigt minskat under de senate tio åren, samtidigt har vhs/dvd försäljningen ökat i nästan exakt samma utsträckning under samma period. lite roligt är att det många gånger är samma media bolag (av de stora universal, sony/bmg mm) som distribuerar både cd som dvd. dessa har inte förlorat några intäkter om man ser till helheten.

  till det kommer intäkter för framträdanden som konserter osv, som har ökat med det dubbla. betaltjänster som itunes mm drar också in en hel del slantar utöver detta.

  SF har stadigt gått med ökad vinst på biografintäkter med en snittökning på ca7% per år, de senaste fem åren.

  hur kan du påstå att folk är snåla när intäkterna på kultur har öka?
  kan det vara så att olaglig fildelning inte påverkar intäkterna i någon märkbar utsträckning?
  kan det till och med rent av främja kultur och inkomst genom den effektiva spridningen, när det når ut till större publik?

  som någon tidigare skrev: de som fildelar mycket tenderar till att också konsumera kultur på laglig väg i större utsträckning.
  detta visar studier på i hollad och sverige.

  danmark har haft en ipred-liknande lag sedan ett antal år tillbaka men där har ändå skivförsäljningen fortsatt att minska. det finns inte mycket i konsumtionsvarorna som har förändrats alls.. vad ska ipred lagen va bra för över huvud taget kan man undra?

 • h2p

  DP: Underbart!

 • Victor

  IFPI piratkopierar ju själva, t.ex så snor de artiklar rakt av http://sydsvenskan.se/nojen/article302360.ece och så kopierar de till exempel Pachelbel http://www.youtube.com/watch?v=JdxkVQy7QLM och vissa andra enklare melodier… http://www.youtube.com/watch?v=VTnuGkZgaMc

  Sen snor de från små artister som inte har råd med dyra advokater, t.ex. Timbalands (tillsammans med Nelly Furtado) stöld av Janne Sunis låt http://www.youtube.com/watch?v=M4KX7SkDe4Q

  Magnus Ugglas Fulla Gubbar och Björnes magasins intro är snodd från samma original (minns bara inte vilket).

  Så det är i sällsynta fall ny musik kan klassas som något nytt..

  Tipsade Peter Sunde om de första två länkarna på pirattfesten, hoppas de kan ge något positivt med sig, kanske inte i rättegången men mer för att visa en poäng rent politiskt.

  Utöver det kan man i filmer se rena stölder av manus från tidigare verk, finns gott om exempel. Där förstörs dessutom bra originalmanus med hollywoodskit.

  *KrAmisAJ*

 • MrC

  Day of the locust finns som import på discshop och amazon.

 • Johan Stenbeck

  Det här var en av dom bästa kommentarstrådarna jag någonsin stött på, helt underbart att läsa! :-) Tack!

 • LOL! Det här scoopet gjorde min dag. Tack!

  Tuxies senaste bloggpost..Bli medlem i Piratpartiet idag också!

 • Fredrik

  Väldigt bra material för en slutplädering. Dock inte Moniques….LOL!

 • jhq

  Stå på dig DP! Du har helt rätt i dina svar till Torbjörn och Håkan.

  I övrigt tycker jag att det är lite lustigt hur snabbt ”vi mot dem”-mentaliteten uppstår redan i en facebook-grupp. Om någon som inte är ”ledare” i gruppen börjar luta lite åt ett annat håll än övriga (i detta fallet; ger information, som i stort sett är uppe för allmän beskådan, från ”oss” till ”dem”) ska han slängas ut från gemenskapen.

  Men om ledare(n) själv börjar luta lite (t.ex. öppet erkänner att de tankar på thepiratebay – och rättfärdigar detta med dumma ursäkter) är det ingen som säger emot. ^^

 • Mike

  Hanna: Bra bidrag till #spectrial. Detta spektakel hade aldrig varit så roligt om det inte samtidigt hade känts som vi (samhället) sitter med kniven (IPRED, ACTA, mfl) på strupen. Tragik, komik, spänning och osäkerhet i en salig, osalig blandning.

  LEH: Du verkar redan bestämt dig för din åsikt. Synd, eftersom det hela då blir argumentation istället för diskussion.

  Tjing.
  /M

 • Peter

  Av någon anledning kom min kommentar av igår aldrig förbi moderatorn här, men jag gör ett nytt försök:

  Jag ägnar mig åt att skriva böcker. Det är ett liv nära existensminimum (som författare får man typ tre kronor per såld pocket, före skatt, så det krävs en del försäljning för en anständig lön.) Man för brödskriva, hoppa på vikariat och spara pengar till skrivperioder. Jag har ändå (hittills) ansett det var värt de ekonomiska uppoffringarna.

  Jag har inget emot fildelning som sådan, den kan vara en utmärkt kulturspridare. Men jag har svårt med att man mot min vilja har rätt att gratis tillägna sig något som jag ägnat åratal av dåligt avlönad möda åt. (Min första bok finns på TPB). Varje krona är viktig för att jag ska kunna fortsätta skriva.

  Min enkla fråga är: Varför ska mitt arbete vara gratis? (Jag menar, vilka andra yrkeskategorier ska i så fall också göras oavlönade? Lärare? Hantverkare? Advokater?)

  (För övrigt är det väl knappast ett ”scoop” att upphovsmän sinsemellan diskuterar upphovsrättsfrågor? Det är inte ens en nyhet.)

 • Jonas

  Något ovidkommande, men jag kan inte låta bli:
  ”Därför att jag vill se filmer som inte längre går att hyra, inte heller att köpa via nätet.” och ”Just nu försöker jag för tredje gången ladda ned John Schlesingers The Day of the Locust”.
  En enkel sökning på google visar att filmen finns att köpa på discshop och hyra på lovefilm.

 • Perty

  Ville bara säga att Carina fungerar troligtvis som de flesta. Hon ville kanske inte ha själva plastbiten med filmen som hon efterfrågade utan en digital kopia. Hon kanske inte ens har en DVD spelare?

  Hon kanske kör Mac tom och kan inte använda de digitala online-tjänster som erbjuds.

  Tycker nog inte man ska basha Carina som visat på hur de flesta tänker och faktiskt handlar. Sen att hon går Monicas ärenden var ju lite synd hellre en tveäggad pirat än en ren upphovsrättskramare.

  Pertys senaste bloggpost..Granska Remissinstanserna!

 • Torbjörn Elensky

  Äh, jag tål granskning. Dessutom är jag inte emot fildelning – vilket jag skrev i ett annat inlägg i den där gruppen för flera månader sedan. Däremot förstår jag inte vad det är för något som gör att man, om man är med i en ”sluten” grupp, istället för att diskutera och argumentera för sin sak där, först åtminstone, genast rusar iväg och publicerar skärmdumpar med det andra sagt. Det verkar bara skvallrigt och egoistiskt.

  Jag tror inte många författare sluter upp vid denna rättegång, dels för att böcker knappast är det som laddas ner mest här i världen, dels för att väldigt många författare osv, som Sigge Eklund, Johannes Anyuru o undertecknad inte är fildelningsmotståndare. Däremot är iallafall jag motståndare mot att man istället för att ta en debatt springer till ”mamma” och skvallrar. Det kallar inte jag att ”dra ner byxorna på maffian”.

 • Otroligt mkt humor. Mediaindustrin får allt svårare att sälja in sina argument.

  Bra fiskat, keep up the good work…

 • Hej Dennis!

  Jag har varit borta över helgen men postade just en kommentar i Författargruppen (som i och för sig är en helt informell och ganska slumpmässig grupp utan någon officiell roll). Jag lägger ut den själv här, så att ingen annan ska behöva göra det:

  ——

  Jag skapade den här gruppen, men gör inga anspråk på att bestämma över den. Upplägget har hela tiden varit ganska anarkistiskt, utan några klart skrivna mål eller regler. Carina har kommit att dominera diskussionen helt enkelt för att hon ägnat mer tid och energi åt den (och kanske för att hon drar sig mindre för att göra allmänna utskick…). Vet inte heller vem Dennis är, eller vem som godkänt att han kommit med i den här gruppen, men håller med Sigge och Peter: det är sådant som man får räkna med.

  Jag tycker också att Carinas utskick var något stötande, eftersom det förutsätter att alla författare skulle vara överens om en sådan uppenbar partsinlaga.

  För egen del är jag agnostisk i fildelningsfrågan i stort, men är helt säker på att jag inte vill associeras med filmbolagens syn på saken eller att någon uttalar sig för ”landets författare” utan att först ta reda på vad de verkligen tycker. Jag vet helt säkert att det finns många författare som antingen är positiva till fildelning eller åtminstone oroar sig mer över integritetsinskränkande lagstiftning än över Pirate Bay.

  Påminner också om Facebookgruppen ”Författare mot IPRED”:
  http://www.facebook.com/group.php?gid=49244413310

 • Nordh

  En fundering:
  Hon söker författares åsikter, men ingenting av åtalet handlar det väl om e-böcker?

 • Pingback: Kommenterat.net » Verkligheten överträffar dikten - vad skall man säga…?()

 • Hanna, missa inte Nyheter24, som länkar till dig.

  Bildtext: ”Författaren och fildelaren Carina Rydberg.”

  Mikael Nilssons senaste bloggpost..Nya FRA-lagen: ni har blivit lurade!

 • Torbjörn Elensky

  Sedan skrev jag nyligen själv detta på Fb Författares sida (ja, jag själv, citerar mig och ingen annan):

  Fildelning innebär också spridningen av för vissa regimer oönskat mtrl. En mycket viktig aspekt exempelvis för kineser och kubaner osv, apropå det Mats skrev. Inte bara kriminalitet! Jag tycker nog att den individuella friheten här väger tyngre än vissa företags intressen. Vad gäller småband, udda musik, konstiga filmer, underground och marginalia är det väl uppenbart att fildelningen skapat enorma nya möjligheter? Den stora filmindustrin tjänar ju redan så mycket på produktplacering att det verkar riktigt girigt av dem att jaga fildelare också, hehe. Inte minst för TV-serier gäller väl det f ö – och många med mig, antar jag, har skaffat främst amerikanska TV-serier som det varit stört omöjligt att se här i landet på annat sätt.

 • Ignyte

  Normalt brukar jag inte falla in i så barnsliga spår, men för en gångs skull är det nog lämpligt att brista ut i ett: PWNED!

  Alltid lika trevligt när gammelgenerationen vaknar upp på ett bryskt sätt och inser att de lever i den digitala tidsåldern, som skiljer sig nämnvärt från den sagovärld de byggt upp för sig själva.

 • Stoffe

  Bra jobbat. Sån jävla dubbelmoral (och förutom det, kortsiktighet, men det är väl inte hennes fel…)

  Kul också att Anna Troberg vill lämna kommentarer, hon blev ju antagen till gruppen… :D

 • Anna P

  Peter undrar vem som skall ”jobba gratis”.

  Svaret blir väl att man ser till att ha en anställning eller ett uppdrag (förslagsvis med lösn) INNAN man börjar jobba. Precis som alla andra.

  Sen kanske Peter kan svara på vilka andra yrkeskateogorier som får eller ska få betalt för ett utfört arbete år efter år utan att behöva göra någonting mer. Inte nog med det, de fortsätter att få betalt efter att de pensionerat sig (pensionsspara vad är det?). Inte nog med de heller, de forstätter att få betalt för sitt jobb till och med efter sin död, i upp till 70 år efter sin död skall de ha betalt. Vilka andra yrkeskategorier ska få det så?

 • Mike igen

  Peter: Det verkar som du, med många andra, förutsätter att ett gratisdelat ex = ett ex du skulle kunnat få pengar för. Om din produkt inte hade gratisdelats hade du troligtvis varken fått spridning eller pengar. Nu får du spridning och fler individer intresserade för nästa alster du ger ifrån dig.

  Som vår marknad fungerar idag kommer saker som släpps ut på marknaden både gratisdelas och köpas. Om du inte vill vara med om gratisdelning får du undanhålla dig från marknaden. Så är det vare sig vi vill eller inte och, som Hanna skriver, enda sättet att komma ifrån detta är att stänga ner internet.

  /M

 • Wildhack

  ”Bibliotek köper de verk de lånar ut och betalar biblioteksersättning för varje utlåning, helt i enlighet med gällande lag. Många författare får stora delar av sina inkomster från biblioteksersättning.”

  Korrekt. En svensk författare får 76 öre per utlåning. Öre, inte kronor.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Biblioteksers%C3%A4ttning

  Jag tror ingen skulle ha något emot att betala 76 öre för nedladdningen, om nu den prismodellen fanns. Eller mer för den delen – det är ju en skam att författaren bara får tre spänn per pocketbok. Mer pengar till de som verkligen skapar verken och bort med fördyrande mellanhänder.

  Upp med en donationslänk Carina så lovar jag du skall få en ”biblioteksersättning” och lite mer av mig.

 • access

  Jag hoppas att Monique Wasted hade tänkt betala för dom där citaten, för hon hade väl inte tänkt sig att författare ska behöva skriva one-liners gratis heller. Sånt går ju inte. Dessutom borde ju de författare som går och till tingsrätten får både reseersättning och timarvode för sitt besvär. Eller hade kanske Wasted tänk sko sig på andras arbete medan hon själv håvar in pengarna från Hollywood?

 • Lars Erik Holmquist

  Jämförelsen med bibliotek funkar fortfarande inte alls, för det handlar om helt olika skalor. Bibliotek köper fysiska exemplar av böcker. Varje exemplar kan bara vara utlånat till en person i taget, och den personen lämnar tillbaka boken innan nästa person kan få den. Vill man ha en bok får man köpa den. Förtjänsten per läsare är fortfarande såpass stor och för många småförlag är biblioteksförsäljningen en viktig del av inkomsterna (oavsett utlåningsersättning). Vore det inte så hade helt enkelt inte biblioteken fått köpa några böcker!

  Vid nedladdning, å andra sidan, kan det utan vidare göras tiotusentals eller miljoner kopior från ett enda exemplar, och man behöver inte lämna tillbaka dem utan kan behålla verket utan att betala för det. Det innebär att den genomsnittsliga försäljningen per kopia är i praktiken lika med noll.

 • access

  Peter: Har du alls kollat på alternativa distributionskanaler som t.ex. Feedbooks eller något liknande. Du kan ju försöka släppa någon gammal bok under en Creative Commons licens och kanske kasta med en länk till ett PayPal konto och se om det trilla in några slantar. I samma veva så kan det ju kanske vara värt ett försöka att slänga den på TPB med en länk till PayPal och kanske om du frågar snällt av någon admin där så kan de promota din bok på framsidan. Vet ju inte om det fungerar eller inte… friskt vågat hälften vunnet som man säger. ;)

 • Wildhack

  Lars-Erik; ponera att bibliotek inte funnits idag – och att det kommit någon nu och föreslagit att starta upp konceptet ”Bibliotek” – man får ”fildela” gratis, men tjänsten ser till att det går en liten slant till upphovsrättsägaren. Smart!

  Man jag tror faktiskt inte en sån idé skulle ha en chans att gå igenom idag – iallafall inte med de låga ersättningsnivåer systemet har nu. Eftersom man pratar om ”utebliven försäljning” vid fildelning måste ju samma princip gälla vid bibliotekslån; varje hemlån kunde istället varit ett köp. No way att man skulle acceptera bara 76 öre per kopia istället för en försäljning till.

  Biblioteken låter dig idag kopiera det du lånar (nu pratar jag om musik/ljudböcker) – alltså blir utlåningstiden mycket kort och fler kan låna på kortare tid. Mer utebliven försäljning – hjälp!

 • Peter

  Anna P: Som du kanske vet går det inte att få anställning som författare. Att få ett ”uppdrag” är också i det närmaste uteslutet, förutsatt att man inte skriver rena beställningsverk (med oftast mycket lågt konstnärligt värde).

  Och att författare får betalt ”år efter år” uppfattas nog som mindre uppseendeväckande om man tar i beräkning vad slags summor det rör sig om. I de allra flesta fall några tusenlappar om året. Om ens det. (Se exempelvis http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2316283.svd)

  Men det är okej. Jag har själv valt ett liv på den ekonomiska marginalen. Men då vill jag i alla fall ha ersättning när folk tar del av mitt arbete. Det är i det närmaste en principsak – de där örena som en utlånad bok ger är okej med mig. Så om det går att ordna något liknande system för fildelningen är jag nöjd.

  Mike: Jag har hört de argumenten tidigare, men inte sett någon konkret empiri som rör just litteratur. Men jag tar i trä och hoppas att allt slutar lyckligt. (Du fattar nog, det är mer känslan av att man gör något som man tror man ska få betalt för, och så ser man folk som inte betalar. Men det är möjligt att fler läsare i förlängningen också ger fler köpare.)

 • Chris

  Lars-Erik
  Om du lånar skivor etc, dvs fysiska saker, på bibliotektet får du kopiera dem, en kopia du får behålla och sedan även göra kopior av för att sprida till dina närmaste. På samma sätt som du får kopiera böcker

 • snöret

  bokförsäljningen har ökat med 41% mellan åren 1998-2007 enligt en artikel i svd.
  http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2341669.svd
  2008 visar dock en mindre tillbakagång. finanskrisen kan vara en av flera faktor till detta. svårt att säga att olaglig fildelning skulle vara en märkbar faktor till detta liksom det är inom andra kulturområden när inkomsterna i stor har ökat inom de flesta områden de senaste 8-10 åren.

 • @Wildhack
  Dessutom skulle internationella organisationer protestera vilt (har Amerikanska bokförläggare någon liknande organisation som IFPI?) eftersom det bara är svenska författare som ersätts vid bibliotekens utlåning, och om man läser boken på biblioteket utgår ingen ersättning överhuvudtaget…

  Connyts senaste bloggpost..Besviken på DN

 • Kan passa på inflika en länk till artikeln du refererar till, mycket läsvärt: http://dn.se/opinion/debatt/tre-av-fyra-struntar-i-lagen-mot-fildelning-1.804882

 • johan

  Chris:
  Efter lagändringen 2005 får man inte kopiera hela böcker, ens för privat bruk.

  ”12 § Var och en får för privat bruk framställa ett eller några få exemplar av offentliggjorda verk. Såvitt gäller litterära verk i skriftlig form får exemplarframställningen dock endast avse begränsade delar av verk eller sådana verk av begränsat omfång. […]”

 • Pingback: Leo Erlandsson()

 • Chris

  @snöret Men om inte TPB funnits så skulle den ökat ännu mer. Och eftersom denna förlust av tänkta vinster gör dem deppiga så ska de har speciellt depp-tillägg.

  Ja, bokbranschen har kanske ökat – men många boklådor har fått slå igen och det är TPB fel. För om inte de funnits så skulle folk handlat massor i nätboklådorna, på varuhus, i bokklubbar och pockeshopar samtidigt som de skulle handlat i de vanliga boklådorna. Trams att det skulle vara pris, tillängligheten och stor utgivning av pocketböcker som ligger bakom uppgången- folk hade handlat även om det inte skett någon förändring. Nergången 2008 beror inte alls på att det inte kom någon kiokvältare utan det var fildelning.
  Det fattat väl varenda människa som inte läser böcker

 • Chris

  @ johan Jag ger mig – du har rätt
  Min studietid då kopiering av hela verk var aktuellt ligger tidigare

  Men hur är det med CD-skivor? Enligt biblioteket här sa man att det var Ok att dra in dem på datorn för att lägga över på mp3-spelare liksom att göra en egen kopia

 • Pingback: Daily Spectrial Digest - Monday 23/2 | Circus Spectrial()

 • Jonas

  @Chris,

  ”Men om inte TPB funnits så skulle den ökat ännu mer.”

  [klipp]

  ”Ja, bokbranschen har kanske ökat – men många boklådor har fått slå igen och det är TPB fel. ”

  Och hur vet du det?

  Jag rekommenderar att du läser allt under ”Prime Palaver” på http://www.baen.com/library/ Det är en site specifikt för literatur, och en relativt begränsad genre därtill nämligen science-fiction. Inte specifikt för boklådor kanske, men varför skulle de lyda under några andra ekonomiska lagar än andra företag?

  För att göra det kort: det finns finns (för ett relativt litet förelag) gott om böcker att ladda ner där – gratis. Med möjlighet att betala för e-boken, om man känner för det men inget krav. Deras omsättning har ÖKAT sedan de började med det. Hur kan det gå till om nu nerladdning är ett sådant hot…

  Personligen, som en som läser i det närmaste konstant, så tror jag det beror på främst två faktorer:

  1. Det största hotet mot en relativt okänd författare (vilket är de flesta) är inte att någon kopierar boken utan att han/hon är okänd eller på väg att glömmas bort. Dvs, nerladdning (legal eller ej) funkar som effektiv reklam. Folk är beredda att betala för en bok av en, för dem, ny författare om de blivit intresserade av boken/författaren någonstans ifrån. Skulle inte falla mig in att köpa en bok bara på grund av vad som skrivs på baksidan eller recensioner, eller för den delen: ett en-kaptiels smakprov. Det säger absolut ingenting.

  2. Netbooks och laptops i all ära, men de är inte direkt lämpade att läsa hela romaner på. Papperskopior funkar bättre där…och visst kan man ladda ner en bok och skriva ut den men det skulle ju kosta ungefär lika mycket som pocket-utgåvan ändå så det är liksom ingen vits med det (om man bara tänker på pengarna alltså).

  Om nu någon bransch är hårdare drabbad än någon annan när det gäller fildelning, så är bokbranschen den minst sannolika.

  Och angående ersättningen till de individuella författarna här i Sverige: den är ju skamlös. 76 öre per utlåning?? Kan man ju både ha och mista. Guillou och Astrid Lindgrens efterlevande kan säkert få in hyffsat med slantar på det (om de nu skulle behöva det…) men för resten så låter det som om det i bästa fall skulle räcka till en kväll på krogen.

 • Excellent article!
  Well done, good job etc etc… can keep praising you but you get the idea!

  Cheers!
  Ryan

 • Hans Persson

  Chris: Ja, bokbranschen har kanske ökat – men många boklådor har fått slå igen och det är TPB fel. För om inte de funnits så skulle folk handlat massor i nätboklådorna,

  Fascinerande att du lyckas skriva ut svaret själv och ändå inte se det. Visst stämmer det att många fysiska boklådor fått lägga ner på sistone, trots att bokförsäljningen går upp. Det finns två anledningar till det: nätbokhandlar (brett sortiment, lågt pris) och bokförsäljning i mataffärer, bensinmackar, etc (endast storsäljare, lågt pris). Gammaldags boklådor kan inte konkurrera prismässigt med någondera av dessa och inte heller med nätbokhandlarnas sortiment. De enda chanserna man har är att konkurrera med kompetens hos personalen och totalupplevelser (signeringar, poesikvällar, fikaservering i affären och så vidare). Fildelningens inverkan på försäljningen av vanliga böcker är försumbar; de fysiska boklådorna skulle ha exakt samma problem som nu även om fildelning inte fanns.

  Hans Perssons senaste bloggpost..Bokkedjan 11: Frihet

 • IFPI

  Att casha in:

  Man sviker inte den som bjudit en på fest!

  Gamla väninnor?

  Kom ihåg vem som har makten!

  Vad trodde du?

  Till äckliga fildelare och underklass som TPB finns bara ett svar

 • Omar

  Är det sant att Wadstedt är Scientolog??

  Isf fårlorar hon ju all respekt och trovärdighet.

 • Omar: Det vet jag inget om, däremot har hon företrätt dem i ett fall där scientologerna hävdade upphovsrätt när nån svensk offentliggjorde deras hemliga ”bibel”.

 • Bara en fråga till dig. Skärmdumpar anses av många som inte helt tillförlitlig bevisning. Hur ser du på detta?

  Eva-Lenas senaste bloggpost..En dumhetens triumf över de fria marknadskrafterna

 • Apan
 • Eva-Lena: skärmdumpar kan absolut förfalskas. Jag bloggade t o m om den generellt sett låga tillförlitligheten med skärmdumpar första rättegångsdagen.

  Även om jag absolut är kapabel, rent teoretiskt, att förfalska skärmdumpar grafiker som jag är, så är inte dessa förfalskade. Det tar nämligen ett tag att göra det manuellt om det ska se trovärdigt ut.

  Piratbyrån gjorde ett program just för att vem som helst ska kunna förfalska skärmdumpar med IP-nummer. Det klarar en treåring. De borde alltså inte tillåtas som bevismaterial i en rättssal. Och ja, man bör vara skeptisk generellt mot skärmdumpar.

  Men i det här fallet är det ingen som står åtalad och då får väl var och en avgöra vilken trovärdighet man anser att jag har som bloggare. :)

 • Jovke

  Så jävla rätt! Drottning av dubbel moral…..

 • asds

  akta- man kan se namnet av din källa på facebook!

 • Wildhack
 • raz
 • raz
 • kattis

  Är hon galen eller ….
  I dag drygt en vecka senare skriver hon på Expressen och inte ett ord om hennes egen nerladdning
  http://www.expressen.se/debatt/1.1483907/pirate-bay-ar-rena-tjuvarnas-marknad

 • Jay

  Och för de som försöker att argumentera med ”Men bibliotek köper ett fysiskt exemplar …”. Hur tror ni att e-böcker kommer till? Genom att man fotar av boken i smyg över författarens axel? Själv har jag ”kopierat” instruktionsböcker till spel jag betalt 500kr för (vilket är äckligt dyrt.) för att ge till mina vänner så jag ponerar att polisen kan komma och sätta dit mig nu..

 • Dubbelmoral

  Det känns väl lite som dubbelmoral från Carinas sida om hon inte vill se sina verk ute på piratebay men tanka gärna ner böcker & filmer som hon inte vill betala £750 för på Ebay. Det är alltså inte ok att tanka dina verk men du får gärna tanka verk som kostar lite för mycket för dig att köpa ?

 • Pingback: Hämndlystna, are we? « Bitchslap Barbie()

 • Pingback: Kortbloggat 20-27 februari (re:pub) — Niclas Strandh digitalPR, creative planning och sociala mediestrategier()

 • Perka

  Helt sjukt!!!!!

  En domare som klart visat på vilken sida han står. Ett beslut som detta får alla vettiga människor att totalt förlora respekten för rättsväsendet.

 • Pingback: Twitter Trackbacks for Monique Wadstedt letar författare « projO's/gothbarbie's blog [projo.se] on Topsy.com()

 • Pingback: Hej IPRED! | DeepeditionDeepedition()