Mäns våld mot kvinnor är en myt

Att män är mer våldsamma än kvinnor är ingen myt. Män står för majoriteten av allt våld. Problemet är att feministerna använder detta som ett sätt att sprida myten om att kvinnor är de stora offren för mäns våld, i sin eviga iver att ständigt offerförklara kvinnan, vilket inte alls stämmer.

Män är också de stora offren för våld. När det gäller våld i relationer, vilket brukar vara det man oftast associerar ”våld mot kvinnor” till, så visar det sig när man ser till våra grannländer (Sverige har inte bedrivit någon sådan ohelig forskning ännu) att våld mot män i parrelationer är lika vanligt som våld mot kvinnor.

”Sådana studier har däremot genomförts i andra nordiska länder och även dessa tyder på en relativt liten könsskillnad i utsatthet för relationsvåld.

I Norge har man exempelvis funnit att bland cirka 2 200 unga (genomsnittsåldern 22 år) hade 6 procent av männen och 4 procent av kvinnorna under det senaste halvåret utsatts för fysiskt våld av sin partner (Pape 2003). En annan norsk nationell studie (Haaland m.fl. 2005) har visat att drygt 5 procent bland både kvinnor och män 20–54 år gamla någon gång under det senaste året blivit utsatta för fysiskt våld av sin partner. Mer än var fjärde kvinna och mer än var femte man hade blivit utsatta sedan de fyllt 15 år.”

– BRÅ:s rapport ”Våld mot kvinnor och män i nära relationer”

Där sprack myten om mäns våld mot kvinnor och fundamentet för feminismens förhatliga manssyn. ”Män är djur” som kanske är det yttersta uttrycket för denna svartvita förenklade världsbild får därmed stå tillbaka för den mer komplexa verkligheten där våld i relationer inte är en könsfråga.

När allt mer talar  emot den närmast religiösa världsbilden dessa galningar så ihärdigt plågat det svenska samhället med och försöker lösa med tvång efter tvång, t.ex. Bigotta Ohlssons tvingande föräldraledighet – där föräldrar inte själva anses kapabla att avgöra hur de ska fördela föräldraledigheten utan måste få detta dikterat av bättre vetande politiker – så är det kanske dags att låta förnuftet tala och sluta lyssna på dessa radikala, vansinniga människor som förblindade gör allt för att tvinga fram milimeterrättvisa i statistiken?

Hur man utan minsta skam i kroppen kan kalla sig liberal och sedan förespråka socialistisk familjepolitik, det är bortom mitt förstånd, men Bigotta Ohlsson verkar gjort det till sin paradgren.

Mer om detta:
Genusmagazinet
Inslag
Marknadsliberalen
Blogge Bloggelito

 • Jag har mognat! Jag är snäll!! – Men hade jag i 20-årsåldern varit man, så hade jag suttit i fängelse, helt klart. Men mitt ex, som var över 1.90, hade givetvis hellre dött än anmält mig.
  Mörkertalet närmar sig säkert 99 %..!
  Det du skriver är så sant, så sant.
  Däremot gör vanligtvis manligt våld mer skada, av rent fysiska orsaker.
  .-= Anaïs´s last blog ..Söndagsläsning =-.

 • Kaonashi

  Så enkelt är det nog inte riktigt. Det räcker inte bara att mäta utsattheten för våld, utan man måste också mäta resultatet av våld:

  http://finallyfeminism101.wordpress.com/2008/02/08/faq-but-doesnt-evidence-show-that-women-are-just-as-likely-to-batter-their-partners-as-men/

  Det finns alltså forskning som visar att kvinnor drabbas värre av det våld de utsätts för. Dessutom är forskningen om att män och kvinnor är lika belägna att slå ifrågasatt.

  Men jag tycker fortfarande ”mäns våld mot kvinnor” är en rätt onödig förenkling.

 • Mikael Hedberg

  Ah, ett av mina hjärteämnen som tidigare offer. Bra post, men jag har sedan länge givit upp hoppet om att nå fram… skygglapparna är på i det feministiska Sverige, och all fakta som inte passar in ignoreras glatt.
  .-= Mikael Hedberg´s last blog ..Verkliga livet, i all dess hemskhet =-.

 • Daniel Wijk

  Fysiskt våld och psykiskt våld är ju två saker som bägge i sig kan göra lika mycket skada fastän enbart en utav dessa går att, lagligt, göra något åt. Därmed inte sagt att jag på något sätt vill ändra lagen men det tåls att fundera över hur vidrigt, rent psykiskt, man får behandla en annan människa innan det ska ses som ett tillfälle då rättssamhället ska kliva in. Gäller både män och kvinnor naturligtvis.

 • Kaonashi: Det stämmer inte, kvinnors våld är värre eftersom de är mer benägna att använda tillhyggen och gör således ordentligt mycket värre skada med de våld de tillför sina män.

 • Mikael Hedberg

  Anaïs: fråga vilket offer som helst för partnervåld, så får du höra att det inte är den fysiska skadan som är det egentliga problemet. Det är sveket, rädslan och den psykiska skadan som märker en, som sätter sina ärr. Hur litar man på någon efter att man fått sitt förtroende sviket på det sättet?

  Hur hårt man slår spelar alltså mindre roll, utan det är snarare att man slår och eventuellt hur ofta som spelar roll.
  .-= Mikael Hedberg´s last blog ..Verkliga livet, i all dess hemskhet =-.

 • Kaonashi

  Hanna: Vad har du för belägg för det? Användande av tillhygge är en rätt vag definition. Räknas t.ex. hot med tillhyggen in, och räknas en ihoprullad tidning som tillhygge precis som en kniv?

  Om du tittar på antalet offer för partnervåld som faktiskt kommer in på sjukhusen, då håller inte riktigt ditt påstående.

 • Kaonashi

  Mikael Hedberg: Det är ett mycket underligt resonemang du för.

  Du kan inte bara likställa alla sorters misshandel. Känslan av svek och rädsla blir rimligtvis större om din patner tillfogar dig livshotande skador än om han eller hon bara tillfogar smärta. Du kan ju fråga de offer för partnervåld du känner om de hellre får en smärtsam örfil eller ansiktet sönderslaget så att de måste opereras.

 • Magnus J.

  Kaonashi: Ja, jag tror du har rätt i att mäns våld vanligen orsakar mer skada än kvinnors, men saken är ju den att kvinnomisshandel kommit att handla om så mycket mer än bara våld och dess konsekvenser. Av radikalfeminister används den t.ex. som bevis för att män är moraliskt underlägsna och bärare av en kollektiv skuld. Men om kvinnor slår lika ofta faller det beviset – oavsett vem som orsakar mest skada! Därför tycker jag det är viktigt att uppmärksamma sådan här forskning.

  Beträffande att forskningen är ifrågasatt är det nog mest av ovan nämnda radikalfeminister. Jag har hittills inte sett någon mer konkret invändning än att en undersökning genomförts av ”konservativa forskare”…

  Och om man tänker efter lite är det väl inte ologiskt att kvinnor slår oftare? För de flesta män är kvinnomisshandel trots allt ett hårt inpräntat tabu; hela tiden får de höra från samhället att den som slår en kvinna är den lägsta tänkbara formen av mänskligt liv. Däremot finns inget allmänt spritt tabu (om än givetvis ett förbud) för kvinnor att slå män. Förekommer en kvinna som misshandlar sin man i en tidning är det antagligen på seriesidan – och vi förväntas skratta åt det.

 • Magnus J.

  ”Om du tittar på antalet offer för partnervåld som faktiskt kommer in på sjukhusen…” – Här KAN det förstås vara så att många män är ovilliga att medge att de fått stryk av en kvinna och därför säger de på akuten att det är en främmande man som överfallit dem. Vi KAN alltså ha ett stort mörkertal som döljer verkliga förhållanden.

 • Min favorit är tjejen (vill minnas att hon iaf var över 18) som skrev på Lunarstorm back in the days när jag fortfarande var aktiv där angående just partnervåld. Hon skrev att om en kille slår en tjej så är det misshandel, slår en tjej en kille så får han skylla sig själv för då har han gjort något för att förtjäna det.

  Och ja, jag frågade mer än en gång om hon var helt seriös. Och det var hon.
  .-= WysiWyg´s last blog ..Tvättstuge-äventyr. =-.

 • Purity

  Du verkar inte riktigt veta vad feminism är eller står för överhuvudtaget, snarare har du lyssnat på någon skräckpropaganda eller Gudrun Schyman.