Katolska Litauen ett steg närmre himmelriket

Så har då det omtalade lagförslaget prövats mot konstitutionen i Litauen och det blir alltså en lag som förbjuder (bland annat) tal om homosexualitet som något positivt.

Efter många turer fram och tillbaka har Litauen klubbat igenom den kontroversiella morallagen, som bland annat kritiserats av den förre presidenten Valdas Adamkus för att vara för bred och luddig, skriver Svenska Dagbladet. Och det är inte lite som blir förbjudet när lagen träder i kraft den 1 mars nästa år. I syfte att skydda barn får man inte sprida positiv information om till exempel homo- eller bisexualitet, polygami, flera typer av våld, spel och dobbel, hypnos samt dåliga vanor gällande mat, hygien och motion.

Dagen

”Tänk på barnen!” var alltså argumentet. Det värsta är att det är logiskt konsekvent. Det finns ingen giltig gräns för vad man kan förbjuda i syfte att skydda barnen. Därför ska det argumentet aldrig någonsin vara legitimt. Inget för förbjudas i syfte att skydda barn – det borde stå med i alla demokratiers grundlag.

Medier förbjuds publicera artiklar och inslag ”som uppviglar till homosexuella, bisexuella och polygama relationer” eftersom sådant enligt lagen har ”en skadlig inverkan på barns utveckling.”

”Lagen om skydd av minderåriga mot skadliga effekter av offentlig information” innebär i praktiken att det blir olagligt att informera om homo- och bisexualitet och transpersoners situation – såväl i skolor som andra offentliga sammanhang där barn kan ta del av informationen.

RFSU

Nu har vi ju turen att Internet än så länge gör den här lagen tandlös. Precis som det i Sverige saknas information för ungdomar med avvikande sexualitet i skolan, så har Internet funktionen att hjälpa oss avvikare hitta subkulturer för likasinnade där vi har en chans bilda oss en identitet. Detta kvarstår, så länge man inte börjar censurera Internet på ”olämpligt” material. Förmodligen ligger det väl inte långt borta i Litauen. Men även i Sverige har personer som t.ex. Liza Marklund offentligt sagt att hon principiellt stödjer denna sorts censur, som kanske är som främst känd från Kinas ”Great Firewall”.

Snart skriker någon ”tänk på barnen!” igen och så blir det mer censur av ”olämplig material”. Våldsporr kanske är hemskt i den enes ögon, för någon annan kan det vara fundamentalt för att förstå sin egen avvikande identitet. Sverige förbjuder fortfarande våldsporr.

”Tänk på barnen!”-argument borde retoriskt vara diskvalificerande på samma sätt som att nämna Hitler. Så fort någon säger ”tänk på barnen!” borde alla tänkande människor dra åt sig öronen och automatiskt bli skeptiska mot vadhelst som föreslås. (Alternativ borde vi ta ifrån rösträtten från alla hormoniellt och emotionellt styrda föräldrar som uppenbarligen inte kan tänka utan måste resonera med magen och därmed tillåter inskränkandet av fundamentala rättigheter närhelst de har chansen.)

 • kinkym32

  Litauen verkar vara ett bra land..undrar vad de har i skatt ??

 • BPaxling


  .-= BPaxling´s last blog ..Övervakningens paradox =-.

 • Mats

  Är i Litauen nu och hittills har jag hört förvånansvärt få kommentarer. Till kinkym32 kan jag meddela att skatterna är hyfsat höga, även om det finns en hel del kryphål som ofta är igentäppta i Väst.

 • Andreas Eriksson

  Makt är tyvärr ingen garanti för intelligens.

 • Andreas Eriksson
 • Oldtimer

  Maude Flanders FTW!

 • Sanna

  Det bästa sättet att skydda barnen på är att vidta åtgärder så snart man misstänker att ett barn vansköts. Inte genom att neka dem information om hur saker och ting fungerar.
  Jag anser förresten att Litauen borde strykas ut ur EU. Ett land med sådana diskriminerande och odemokratiska lagar borde inte få vara med. Det är diktatoriskt att ha sådana lagar, nästan som Hitler :O

 • Pingback: corner of ramblings » Blog Archive » Operation Titstorm, varför ska du bry dej?()