Girigheten bedrog klokheten

En pokerturnéring ”för kvinnor” i Atlantic City i östra USA, togs hem av en man vid namn Korotki, en mäklare.

Korotki insisted that Borgata staffers never told him that he couldn’t play in the tournament and insisted that he wouldn’t have made a fuss if he’d been asked to stay out of it.

Nicole Rowe som kom tvåa var inte alls nöjd och menade att Korotki aldrig borde anmält sig, att han förstört tävlingen.

”When you’re a woman and you play poker, 99 percent of the time you’re at a table with nine men,” Rowe, who won $11,889, said yesterday during a phone interview, adding that playing against a field of women is ”something I look forward to.

”Why did he have to ruin it for us? Why would he do this?”

Lagen i Atlantic City förbjuder könsdiskriminering, vilket betyder att det är olagligt att hindra en man från att delta i en turnéring, även om den är avsedd för kvinnor. Förmodligen var det därför ingen pratade med Korotki om att han inte var lämplig att delta i tävlingen. Som liberal kan man naturligtvis ha åsikter om en sådan lag. Diskriminering borde vara tillåten av alla utom staten, eftersom det finns gott om ”legitima” skäl till att diskriminera i olika sammanhang, trots termens nästan enbart negativa kontonationer i svenska språket. Kanske också grunderna för att separera kvinnor och män i just poker tål att ifrågasättas.

Det visar sig dock snabbt att det var girigheten som bedrog Nicole och ingenting annat. Korotki hade hört att Nicole gått i behandling för bröstcancer och erbjöd när han insåg att han förmodligen skulle vinna att dela potten med henne, mot att han fick titeln som officiell vinnare av turnéringen. Nicole, som själv säger att hon är en tävlingsmänniska vägrade, och förlorade således i slutändan hela slutpotten.

Jag har svårt känna sympatier för en sådan människa. Att hon sedan själv tar på sig någon slags kollektiv symbolisk betydelse att hon som sista kvinna tävlade mot en man tycker jag bara är fånigt. Skillnaden mellan kvinnor och män i sådana här sammanhang, där biologin inte har någon uppenbar fördel i någon riktning, upprätthålls därför att människor vill se en skillnad. Jag har svårt tro att kvinnor av biologiska skäl är sämre pokerspelare. Det var en rättvis match och Nicole förlorade pga sin egen dumdistrighet och högmod, inget annat.

Som höjden av ironi donerade Korotki sin vinst till välgörenhetsorganisationer, bland annat en som hjälper kvinnor med bröstcancer.

philly.com

DN.se