Reinfelds son stödjer TPB

Det tar emot lite, att skriva det här och jag har tänkt fram och tillbaka och bestämt mig för att poängen ändå är viktig och att det finns en så pass seriös grund att det är värt ev. obehag för inblandade personer att ta upp det här.

Reinfeldt lovade – lite panikartat i valet 2006 – att; ‘inte jaga en hel generation fildelare’. Han och många andra politiker fick bråttom att intyga att de inte var emot fildelning. Fildelning kunde inte få lov att bli en valfråga. Det snabbaste sättet att desarmera det hotet var att intyga att man minsann stod på ungdomarnas sida.

Nu har det gått tre år. FRA, IPRED häromdagen och värre saker är på gång, så som det hemliga ACTA-avtalet och teledatalagringen. Vi har inte en allians som bryr sig om integritet för landets medborgare. Det mest aktuella spektaklet är väl rättegången mot The Pirate Bay.

Men Reinfeldt är inte bara politiker, partiledare och statsminister – han är också pappa.

Med tre barn, varav den äldste Gustaf Reinfeldt (15, födelseåret på Facebook stämmer inte) uppenbarligen inte helt sympatiserar med sin far kring fildelningsfrågan – får man förmoda:

reinfeldt02
"Free The Pirate Bay" - Skärmdump av Facebookpiraten

Han har nämligen, den 22 februari 2009 gått med i protestgruppen ”Free The Pirate Bay” på Facebook.

garmed01
Gustaf går med, den 22 Februari - Skärmdump av Facebookpiraten

Att Gustaf som är 15 förstår att lagstiftningen som hans pappa står bakom och som nu ska fälla TPB är totalt vansinnig, ter sig därmed uppenbar. Det är inte något konstigt. Gustaf är med i MUF som är uttalat fildelningspositiva. Att pappa Reinfeldt inte förstår detta, beror sannolikt på att han själv inte är uppvuxen med den digitala kulturen som en daglig självklarhet.

Reinfeldt borde konsultera sin äldste son mer i den här frågan. Om Gustaf lider brist på argument får han gärna kika in på Piratpartiets forum, där jag är absolut övertygad om att han är varmt välkommen! Han kan också hänvisa till den enastående Roger Wallis som vi igår hörde totalt massakrera åklagarsidans tidigare påståenden om ekonomisk skada till följd av fildelning i rättegången mot The Pirate Bay.

Bild: Fredrik med sina söner – Kommer upphovsmän i o m IPRED göra husrannsakan i Sagerska palatset?

 • Felix

  Undrar om han kommer bli pressad av pappsen att lämna sajten?..

  Om inte annat har visat att han är en äkta tonårsrebell. Om inte annat kommer väl brudarna flockas lite mer.. Eller så vill han kanske slippa mobbningen från polarna att hans farsa jagar dom. Distansering. Ett klokt politiskt beslut redan i ung ålder ;)

 • Daniel

  vore ju helt klart intressant att se om pappa reinfeldt som säkert står på abonnemanget, skulle drabbas av en intrångsundersökning hemma hos familjen för att grabben tankat ner några låtar.. eller tror du att han skulle slippa det när antipiratbyrån ser hans namn kopplat till IP adressen? :D

 • Jens Rydholm

  Bra fynd, och klart intressant politiskt. Det vore hysteriskt kul om gammelmedia tog upp det här. Aftonbladet eller Expressen kanske?

 • Marcus Johansson

  Huruvida TPB är oskyldigt eller inte är ju dessutom inte en fråga hans far har tagit ställning till på något sätt, vilket gör Fredrik Reinfeldt också må tycka TPB bör frias (men detta vet vi inget om då han är satt att stifta lagar, inte tillämpa dem och inte bör uttala sig i frågan).

  Det hade möjligtvis haft något nyhetsvärde om hans son var med i ”Stoppa Ipred” eller ”Stoppa FRA” grupperna, då de i alla fall går stick i stäv med Moderaternas politik. Och detta i sig hade väl inte varit anmärkningsvärt då hans son inte är hans far och han väl bör få ha vilka åsikter han vill oberoende av vem hans far är. Så det du gjort nu är sensationsjournalistik värre än Aftonbladet, vilket är låååååågt.

 • Vex

  Valet 2006. ;)

 • Martin

  Håller med om att informationen har vikt men sudda ut bilden på honom så är jag med dig 100% :)

 • Tor

  Jag tycker faktiskt att det är litet taskigt att ta upp det där. Gustaf har rätt att tycka vad han vill utan att det jämförs med statsministerns linje. Jag förstår att du har gjort en avvägning, men själv skulle jag nog hellre valt att inte skriva om det.

 • Cyron

  Jag står till 100% bakom TPB i frågan, men! Ska statsministern verkligen be en 15åring om hjälp att styra landet? Nja…

  Cyrons senaste bloggpost..Twitter inlägg, 2009-02-27

 • Cyron

  ”Your comment is awaiting moderation. ” FYFAN SÅ LÖJLIGT!

  Cyrons senaste bloggpost..Twitter inlägg, 2009-02-27

 • jag tycker det tyder på att vår statsminister också är en utmärkt pappa som lär sina barn att hitta en egen åsikt och sedan stå för den.

  Att sedan statsministern inte driver frågan om upphovsrätt beror nog på att andra frågor med stor signifikans är lättare att ta i tu med just nu: Saab, miljö, bank-kris.

 • kinkym32

  Jag tycker det är bra. Det visar bara på att den yngre generationen har en annan uppfattning, till trots vem som är pappa eller inte.
  Det är nog den generationen som kan få till förändrat synsätt.
  Snabbare än så, lär det nog inte gå.

 • Jonas

  Grabben är ju med i MUF, och de gillar väl fildelningen som alla andra ungdomsförbund, så varför skulle han inte gilla TPB? Det går nog inte att göra någon PR-grej av det här…

 • Pingback: Kommentar överflödig « amix music()

 • None

  Vi vet redan vad den yngre generationen tycker utan att hänga ut en omyndig 15-åring utan att få hans godkännande.

  Djävligt lågt gjort !!!

 • Bra grävt Projo (än en gång)! Har ingen som helst förståelse för varför det här skulle vara känsligt eller kränkande. Det är publik information och dessutom varken präglat av snaskande eller vältrandes i intima frågor.

  Tvärtom är det ju faktiskt ett klockrent exempel på sakernas faktiska tillstånd och hur vi har en verklighet som de som har faktisk makt i mångt och mycket hävdar inte finns. För ärligt talat, om inte ens statsministerns son tycker som upphovsrättsindustrin…vem f-n ska då göra det?

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost..Tvivlaren tackar och bockar

 • Ignyte

  Nu skulle jag i normala fall aldrig göra reklam för vare sig moderaterna eller muf, men med tanke på sammanhanget kanske det är värt att posta det här youtube-klippet som förtydligar mufs inställning:

  http://www.youtube.com/watch?v=4uU9C1AHH3Y

  En linje som är rätt så identisk med till exempel Piratpartiet och andra IPRED-kritiker alltså.

 • VraI

  Tycker det är ett ganska bra exempel. Förstår att du gjort en avvägning men detta belyser ju tydligt generationskrockar. Om alla politiker tog ett samtal med sina döttrar/söner om vad det anser om lagen så kanske det inte hade röstat för IPRED osv. Med tanke på att nog det allra flesta barnen till politiker mellan 30-10 år laddar hem material som är olagligt.

 • //Pelle

  Detalj, valet och uttalandet skedde 2006.

 • Måns

  Jag tror Gustaf är fullt medveten om att det han lägger upp på Facebook kan läsas och användas av alla. Han är säkerligen väl medveten om hur det är att leva i offentlighetens ljus.

 • Mikael B

  Håller verkligen med det Thomas skriver, jättebra gjort Projo!

 • pipatron

  Nu var väl valet i 2006, inte 2004 :)

 • Janne

  Hela rättegången är ett fiasko. TPB är självklart inte ansvariga för någonting vad deras användare gör.

  Hur skulle det se ut om det var så?

  Om någon skickade något olagligt med posten, är det då posten som begått ett brott?

  Om några kör för fort på våra gemensamma vägar, ska man då stänga av dessa vägar?

  Svaret på dessa frågor är förstås nej.

 • Pingback: Vem bryr sig om Facebook egentligen? « Midnattsvarg()

 • Sebastian Weil

  Du kanske kan sudda till bilden på honom iaf.

 • Marcus Johansson: Jag tror inte du förstår poängen. Poängen är att ungdomar, i stort sett varenda en, fildelar. Sannolikt till och med statsministerns son. Vad man gjort med lagar som förbjuder fildelning, IPRED och kommer göra med framtida lagar som IPRED2 och ACTA, är att man kriminaliserar en hel ungdomsgeneration. Där Reinfelds egna barn ingår. Om han och andra politiker insåg att deras egna barn faktiskt sysslar med det här, så kanske dom skulle bli lite mer försiktiga. För man hoppas ju att dom inte vill se sina egna barn stämda på mångmiljonbelopp eller till och med fängslade.

  Att Gustaf inte håller med sin pappa i allt är väl självklart. Om han hade varit med i Ung Vänster ist för Moderaternas Ungdomsförbund så hade det inte gjort någon som helst skillnad för min poäng. Bägge är för fri fildelning i ickekommersiell form.

  Det är inget snaskigt alls med det här. Det är ett tydligt exempel på att ”alla” – ävens statsministerns egna barn – är emot alliansen (och sossarna) i den här frågan.

 • Kommentaren som följer nedan skrev jag tidigare hos Emma/Opassande och vill upprepa den här:

  Meningsmotståndares anhöriga ska inte dras in, det är slag under bältet. Men jag kan förstå att man blir frestad i en debatt som rymmer moraliska övertoner om stöld o s v, dock (om vi vill se oss som klokare)håller vi oss till att Pirate Bay är en tekniklösning som möjliggör legal och illegal nedladdning och i det perspektivet kan varenda rlm:s ättelägg vara med i Facebookgruppen, utan att det säger annat än att de unga kan mer om tekniken.

  farmorguns senaste bloggpost..Hur okunnig får en välbetald VD vara?

 • Micke

  Jag tycker det är ännu mer hedersvärt att Gustaf är med i facebook gruppen ”I bet I can find 1,000,000 people who dislike AIK”!

 • På hur sätt skulle det vara ett ”angrepp” att projO uppmärksammar G.R.’s offentliga ställningstagande för något som hon själv också tycker? Alla care trolls här borde skaffa ett liv…

 • Visst är det underbart att alla får tycka precis vad de vill? Att alla får uttrycka precis vad de vill (inom rimliga gränser)? Hur skulle man någonsin få till en debatt om alla tyckte lika? Så till alla er som tycker att detta är lågt, under bältet och så vidare; skönt att ni finns, utan er hade det inte blivit någon debatt!

  Tips: Om man inte vill att någon ska veta vad man gör? Gör det inte i offentlighetens ljus.

  Facebookpiratens senaste bloggpost..PP har nu fler medlemmar än MP och V

 • Jonne

  @None: ”Vi vet redan vad den yngre generationen tycker utan att hänga ut en omyndig 15-åring utan att få hans godkännande.”

  Du menar som han själv gör på sin Facebook-sida?

 • Daniel Wijk

  farmorgun: Fast nu så var det ju inte ett uppmärksammans a la ”haha, kolla vad jag hittat!!!” utan mer utav den filosofiska varianten ”det är så många ungdommar som tycker annorlunda i dessa frågor, se bara på vår egen statsministers son”.

  Det är knappast menat att snaska utan att upplysa om (som många tidigare skrivit) en generationsskillnad. Man får hoppas att statsministern inte beter sig odemokratiskt mot sin son i hemmet pga detta dock. Jag tänker dock anta att han inte gör det utan beter sig så som en statsminister bör göra i demokratiska frågor…

 • Hallå, man kan vara för friande av The Pirate Bay-personerna utan pirata åsikter! För som lagen ser ut idag bör The Pirate Bay-personerna inte fällas (ett verktygs tillhandahållare är inte ansvarigt för vad verktyget används till) – och även upphobvsrättsförespråkare tycker att rätten bör dömma efter lagarna!

  Calandrellas senaste bloggpost..Rapport från ett lyckat piratmöte!

 • smashism

  Detta fick mig att öppna ögonen för några vidriga kräks facebook-grupp ”Inga bidrag till malmös svartklubbar”, ett halmgubbe-angrepp på att alternativkultur försökt anpassa sig efter marknadsprinciper. Tack så mycket. :*

 • Synd för Reinfeldt då! Har aldrig riktigt gillat honom. Men det är med TPB, det kommer aldrig funka. Ska Sveriges rättssytem bara ta hand om alla fildelar som blir åtalade? Jag tycker att det finns så mycket annat som är ett stort problem1

  Jeanettes senaste bloggpost..Om ni ska kommentera, stå för det ni säger!

 • Pingback: De högersociala spökerierna « Nemokrati()

 • Marcus

  Bra skrivet, intressant fynd!

  Jag tycker rättegången är helt vansinnig. De har inte gjort något olagligt. Vem som helst kan skapa en sida på internet. Att ungdomar fildelar vet alla. Men att dra igång massa skit mot de som gjort hemsidan är absurt.

  Porsche tillverkar bilar som man kan åka alldeles för fort i…bör vi inte köra en rättegång med de också?!

  Marcuss senaste bloggpost..Copyright

 • Lisa

  Det är väl bara en tidsfråga innan lill-Reinfeldt går med i Piratpartiet istället för MUF. Men det hänger ju på att partiet finns kvar, vilket ledningen tvekar över.

 • mrhilta

  man blir inte förvånnad

 • Emma

  han var söt. ^^,

 • Johan_banner

  Instämmer.