Feminist = antikapitalist?

Exakt vad som definierar feministisk porr tycker Mia Engberg att det är svårt att sätta fingret på. En av de största och viktigaste skillnaderna från traditionell porrproduktion tror hon är de ekonomiska förutsättningarna, vilket har lett till att alla inblandade i ”Dirty diaries” delar lika på den vinst projektet genererar (”så att inte en gubbe tjänar en massa pengar på någon annans, oftast kvinnans, kropp”). Också filmiskt och innehållsmässigt har de gjort sitt yttersta för att inte skapa någonting kommersiellt eller exploaterande.

DN

Så det verkar alltså som det där med ‘kvinnoförnedring’ etc, eg. inte är problemet. Problemet är att någon med kuk tjänar pengar på porren. Isf finns ju redan massor av feministisk porr. Några av de största porrproducentbolagen ägs av kvinnor, t.ex. Belladonna och flera tidigare stora kvinnliga porrstjärnorna* har startat egna porrbolag för att tjäna mer pengar på sin egen produktion av porrfilmer.

I hela porrindustrin så är det alltid kvinnor som tjänar mest. Så, om pengafördelningen är det problematiska så har den antiporrfeministiska rörelsen verkligen uppenbara problem med sin faktagranskning.

Det är nog bättre ni återgår till moraliserandet över att en del kvinnor gillar fel sex ist.

*Danni Ashe, Candida Royalle mfl.

Också hos: Genusmagazinet,

MSNBC har också en artikel om ledande kvinnor i ”porr/sexindustrin” som kan vara läsvärd.

 • Min första tanke när jag läste att porren inte var kommersiell var ”oh, amatörporr”. ;-)
  .-= WysiWyg´s last blog ..Tvättstuge-äventyr. =-.

 • Ja, det är ju för övrigt det tyngsta argumentet mot att ”all porr är kvinnoförnedrande” och allmänt mer eller mindre ”våldtäkt mot kvinnor” – massor av amatörpar gör porr, helt självständigt, utan ekonomiska intressen, bara för att de själva trivs med det och är exhibitionister…!

 • Manen

  man undrar ju hur det ser ut i Svenska Porrbranschen, är det bara karlar eller är det som jänkarland?

 • Fredrik Lindholm

  Ersätt ”feministisk” med vilket modeord du vill och bitarna faller på plats. För massa år sedan så äskade Emma Hamberg ”ekologisk” porr. Värre stolpskott än så blir det knappast.

  Vad gäller alla dessa krystade projekt så är problemet med dom att de inte drivs av pengar, utan av något annat. I sin världsförbättraranda så ”glömmer” de bort att om en affärsrörelse inte genererar vinst inom utsatt tid så skall man fråga sig vad man egentligen vill. Om man omöjligen kan få rörelsen att generera vinst så får man väl kalla det för en dyr hobby. Inget fel i det.

  Och detta är inte första gången Engberg tramsar. För den som är intresserad av självplågeri kan ju roa sig med att läsa intervjun med henne i Queer Zon. Där gjorde hon sig märkvärdig över att om ”Selma & Sofie” genererade vinst så skulle hon göra nya filmer. Verkligen jättehäftigt! Det är bara det att dels så var S&S skattefinansierad och dels så känner varenda pizzaturk till att man bör återinvestera vinsterna i rörelsen. Men uppenbarligen så var det en nyhet för Engberg. Rent allmänt så verkar hon vara gäst i denna värld. Vad sägs om:

  ”Historien om Sofie som blev kär i sin simlärare Selma skulle utgöra alternativ porrfilm, *någonting kvinnor själva ville se och kunna tycka om* snarare än klanka ner på.”

  Öh, nej. De flesta kvinnor är faktiskt komplett ointresserade av andra kvinnor. De flesta kvinnor vill faktiskt ha MÄN.

 • Fredrik Lindholm: Den kanske sålde bra bland alla män som gillar lebb-porr dock? ;D

 • Fredrik Lindholm

  Selma & Sofie? Tror inte det. Ingen marknadsföring i världen kan rädda den filmen.* Visst, jag har inte sett hela filmen – men det är utan egen förskyllan då den misslyckades med att fånga mitt intresse den första minuten.

  Inte för att jag vet hur den genomsnittliga flatan tänker, men jag misstänker att Belladonnas Fetish Fanatic-serie smäller högre än ”På skattefinansierade äfventyr i offentliga sektorns idrottslokaler”. Det händer ju åtminstonde saker i de filmerna! Och det tror jag nämligen tangerar ett mycket större problem: Nämligen att i det gräsligt modernistiska Sverige så vet man knappt hur man berättar en historia. Visst, den eventuella handlingen i den genomsnittliga porrfilmen kanske inte är så avancerad. Men å andra sidan så är berättandet intensivt snarare än extensivt.

  *) Därmed inte sagt att marknadsföring behöver vara meningslöst. I en underbar essä så önskar sig John Waters tillbaka till de gamla goda tiderna. Om filmerna nu är så dåliga så kan man väl åtminstonde ha det roligt med med marknadsföringen. Han landar i slutsatsen att man även bör göra högljudd marknadsföring för arty-fartyfilmer.

 • Magnus J.

  Det borde väl vid det här laget vara ganska så uppenbart att feminism och socialism är begrepp som en stor del av anhängarna har svårt att hålla isär…
  .-= Magnus J.´s last blog ..Jo, det blir mer… =-.