Fel åsikter i piratfrågor – blev uppsagd

Jonas Bergling som är lokal företrädare i Örebro för Piratpartiet, gick ut med sina åsikter om fildelning offentligt. Det gillade inte chefen, som sade upp honom med omedelbar verkan.

–  När jag precis gått från jobbet i torsdags blev jag uppringd av min chef som meddelade att jag inte fick komma tillbaka på fredagsmorgonen. Nycklar och passerkort fick jag lämna hos bemanningsföretaget, något jag fick veta när jag kom dit. Det känns inte alls bra att bli behandlad på det här sättet. Det borde inte få gå till så här i en demokrati, säger Jonas.

na.se

Anledningen sägs vara att företaget inte vill bli förknippade med fildelningsfrågan. Det är förstås helt galet, att säga upp någon för att personen hyser politiska åsikter kring vikten av skyddad integritet på Internet och med följd av detta stödjer en lagändring kring fildelning för ickekommersiellt bruk.

I synnerhet när samma åsikt förmodligen delas av 2 miljoner svenskar som fildelar via The Pirate Bay varje vecka. Man kan tycka att det torde finnas värre åsikter att förknippas med. Varför nu Jonas egna ideologiska övertygelser alls skulle förknippas med hans arbete som konsult på EDB. Man får förmoda att han inte delar ut pamfletter på jobbet.

– Det är inte jag som gått ut med de här uppgifterna till media, men jag ställer upp eftersom jag vill visa att folk faktiskt kan bli uppsagda på grund av sina åsikter i Sverige, säger han.

SvD

Mer i media:
Expressen

Bloggar:
Martins blogg
Anakin

EDB:s website

 • Pingback: Företag sparkar pirattyckare « Badlands Hyena()

 • Kinson

  låter som en möjlighet att stämma skiten av företaget, låter ju rent kriminellt.

 • Tim

  Om vi fick hela historien så måste det vara hur olagligt som helst.

  ”Det är förstås helt galet, att säga upp någon för att personen hyser politiska åsikter kring vikten av skyddad integritet på Internet”

  Det är förstås helt galet, att säga upp någon för politiska åsikter över huvud taget.

  Tims senaste bloggpost..Ladda ned musik från Jamendo direkt

 • Hmm…fast vi glömmer den verkliga orsaken här. Bergling blev inte uppsagd för sin åsikt. Bergling blev uppsagd för att hans åsikt potentiellt låg företagets vinstintressen till last. Det är precis samma sak som sker när människor inte anställs/får kicken för sin hudfärg, frisyr etc.

  Affärsvärlden och kapitalismen är på samma gång den mest fördomsfulla och den mest fördomsfria, den mest slutna och den mest öppna. En person som har fel frisyr och för mycket ”pynt” i allehanda kroppsdelar kan få kicken/inte anställas för detta. Om samma person befinner sig i en position där vederbörande drar in gruvligt med pengar åt företaget/ägaren så brukar utseende, åsikter etc vara fullkomligt egalt.

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost..Tvivlaren tackar och bockar

 • Mikael

  Ville bara tipsa om dagens xkcd :)

  http://xkcd.com/553/

  Glöm inte mouse-over kommentaren.

 • Om han jobbade via ett bemanningsföretag är nog inte historien så illegal som det låter. Som jag förstår det så kan chefen på det hyrande förtaget närsomhelst be den anställde gå hem för man är egentligen anställd av bemanningsföretaget, inte av den som hyr…

  vigfuss senaste bloggpost..Sharing is caring

 • Daniel Wijk

  Thomas Tvivlaren: I detta fallet får man nog säga att det var en utav årets felsatsningar att tro att man löser ett problem genom att kicka honom. Bara se så uppmärksammat det blivit. Så dålig PR får man anstränga sig för att skaffa sig. Speciellt om man nu vill attrahera unga teknisk kunniga människor.

  IQ kålrot?

 • Andreas

  Detta kommer nog behöva prövas rättsligt, mer solklart fall av diskriminering pga. politiska åsikter har nog aldrig ägt rum. Hanna, skönt att du är tillbaka i den vanliga anti PK-andan (svenska betydelsen såklart!) nu efter TPB-rättegången, du har aldrig funderat på att efterträda Sverker i Plus som folkets kritiska och försvarande röst??

 • daniel

  som sagt, han är inte uppsagd vad jag vet, han befriades från uppdraget på EDB vilket inte alls har samma rättsliga status, det är bara ett avtal mellan två företag.

 • Erik S.

  På länken http://www.edb.com/se/OmEDB/Codes-of-Conduct/#Human kan man bland annat läsa:

  ”Human worth
  1.4 EDB supports international human rights as outlined, i.a., by the UN declaration and associated conventions. No one shall in any way cause or contribute to the violation or circumvention of human rights.”

  Låter lite ihåligt. EDB kan trösta sig med att de i alla fall tydligen lyckats komma in i Wikipedia nu (http://sv.wikipedia.org/wiki/EDB) vilket dyker upp som tredje sökträff i Google…

 • Pingback: Digital allemansrätt och lite annat « Piratpartisten()