Fel åsikter i piratfrågor – blev uppsagd

Jonas Bergling som är lokal företrädare i Örebro för Piratpartiet, gick ut med sina åsikter om fildelning offentligt. Det gillade inte chefen, som sade upp honom med omedelbar verkan.

–  När jag precis gått från jobbet i torsdags blev jag uppringd av min chef som meddelade att jag inte fick komma tillbaka på fredagsmorgonen. Nycklar och passerkort fick jag lämna hos bemanningsföretaget, något jag fick veta när jag kom dit. Det känns inte alls bra att bli behandlad på det här sättet. Det borde inte få gå till så här i en demokrati, säger Jonas.

na.se

Anledningen sägs vara att företaget inte vill bli förknippade med fildelningsfrågan. Det är förstås helt galet, att säga upp någon för att personen hyser politiska åsikter kring vikten av skyddad integritet på Internet och med följd av detta stödjer en lagändring kring fildelning för ickekommersiellt bruk.

I synnerhet när samma åsikt förmodligen delas av 2 miljoner svenskar som fildelar via The Pirate Bay varje vecka. Man kan tycka att det torde finnas värre åsikter att förknippas med. Varför nu Jonas egna ideologiska övertygelser alls skulle förknippas med hans arbete som konsult på EDB. Man får förmoda att han inte delar ut pamfletter på jobbet.

– Det är inte jag som gått ut med de här uppgifterna till media, men jag ställer upp eftersom jag vill visa att folk faktiskt kan bli uppsagda på grund av sina åsikter i Sverige, säger han.

SvD

Mer i media:
Expressen

Bloggar:
Martins blogg
Anakin

EDB:s website