3 miljoner fildelare kan inte ha fel?

Enligt en nygjord undersökning uppskattas antalet fildelare i Sverige till minst 2,8 – förmodligen över 3 miljoner – fildelare. Det ställer den oundvikliga frågan; vad i helvete håller riksdagen på med?

Enligt enkäten har drygt 40 procent av svenskarna mellan 15 och 74 år ägnat sig åt illegal fildelning av musik, varje dag eller mer sällan. Det skulle motsvara 2,8 miljoner människor. Med tanke på att många också fildelar film, musikvideos, böcker och tv-program är antalet fildelare med säkerhet högre. Dessutom är fildelning tveklöst vanligt bland tonåringar under 15-årsgränsen. Det innebär att tre miljoner svenska fildelare knappast är en underskattning.

SvD

Det har inte minskat sedan IPRED, tvärtom har vi gått ifatt och om den ständiga ökning av fildelning som skett sedan Internets ankomst. Jaga enskilda fildelare funkar inte! Det funkar inte i USA, det funkar inte i Finland och inte heller i Danmark. Vi har alltså en lagstiftning utan folkligt stöd, där folk slumpmässigt straffas medan de allra flesta kommer undan. Det är inte rättssäkert.

Vad är lösningen? Att avkriminalisera fildelning för enskilt bruk! Precis som Piratpartiet har sagt sedan 2006 och fler och fler av de etablerade partierna successivt fattat. Att jaga en hel ungdomsgeneration, även om man lagt ut det på entrepenad, är inte hållbart! Upphör med häxjakten på fildelare. Information wants to be free.

Mer hos: Polisstaten,

 • Larsa

  Vad är lösningen?

  Beror på vem man frågar. IFPI vill nog gärna peka på utbredningen av otillåten fildelning för att kunna lobba för en öronmärkt bredbandsskatt (eller rättare sagt bredbandsavgift, öronmärkt åt upphovsrättsinnehavare, inte artister). Varför beställer man annars en undersökning som ger ett resultat man kan tolka som ”Buhu, IPRED funkar inte, vi måste ha en bredbandsskatt/avgift”. Hur många skulle i dagsläget kunna undvika en sådan skatt iom att man är så beroende av sin internetuppkoppling?

  KATJING hos rights holders!

  Jag menar, definera ”mer sällan”…

 • WysiWyg

  Larsa; nej, inte hos ”rights holders”, de pengarna skulle via STIM gå till de stora företagen.

  Annars skulle juh, gud förbjude, vanliga människor försöka försörja sig på musik utan företagen! ARGH!