Så trygg är din ekonomi

Fox News rapporterar att Världsbanken blivit hackad en mängd gånger och att minst sex omfattande intrång gjorts. Det här är mycket oroande, för den som gillar systemet med låtsaspengar inser att precis som med Tomten så bygger hela alltet på att folk tror på det. Om folk inte längre tror att pengarna finns, ja då gör dom inte det heller. Ju färre som tror på lögnen om pengars värde skapade ur intet (eller ur Statens lögner snarare) desto bättre är det, för alla utom de som idag lever på denna lögn.

Enligt en källa som Fox talat med ska 40 servrar ha hackats. En av dem ska ha innehållit information om olika investeringar och storskaliga inköp. En uppgift gör gällande att de som begick dataintrången också stuvade om i informationen för att de själva lättare skulle hitta det de sökte. Ett av intrången upptäckte banken i september 2007 efter att FBI kontaktat den och sagt att något var allvarligt fel. Den gången var det en replikering i Sydafrika av bankens alla data i Washington som hackats och allt innehåll varit tillgängligt för hackarna under minst ett halvt år.

Pengars värde idag bygger på att du lånar pengar och lovar betala tillbaka dem. Det löftet, tillsammans med statens löfte, att pengarna vars värde du förhoppningsvis kommer skapa senare, går att handla med redan nu, för att staten säger det.

När folk lånar och inte kan betala tillbaka, då försvinner pengarnas värde och pengarna som finns blir värdelösa. Men inte bara för det värde man lånat för, nej för banken får skapa mycket mer pengar ändu lovat att betala tillbaka. Faktum är att ration varierar, men inte sällan är det tio gånger mer pengar som skapas, än du kommer skapa värde för. Jag har bloggat mer om detta tidigare oc jag har inte lust skriva om allt. Jag rekommenderar helt enkelt dokumentären Money as debt, som väldigt pedagogiskt förklarar allt detta.

Det ger en bättre förståelse för varför världen hamnat i en finansiell kris och även bra förslag på hur man i framtiden undviker detta. På sätt som samtidigt tar makt ifrån staten (vilket är anledningen till att inga politiker vill göra ändringarna).

Därefter torde det vara rätt uppenbart varför ekonomin ligger risigt till när man inte kan garantera säkerheten i hjärtat på hela den globala bankekonomin.

Update: Rick har skrivit en jättebra pedagogisk förklaring som jag gärna tipsar om!

Källa: IDG

(Tipstack till Daniel)