IT-expert ger pro-bono hjälp i framtida IPRED-mål

En IT-expert vid namn André Rickardsson med ett förflutet på Säpo och regeringskansliet erbjuder nu sin expertis för framtida fall till följd av IPRED-lagen gratis. Varför?

– Det är en fråga som engagerar mig, inte just fildelningens vara eller icke-vara, utan rättssäkerheten, säger han.

– I just fildelningsmål verkar det som om alla tappar huvudet, säger André Rickardsson.

– Nu kanske det är dags för rättssystemet att vakna och säga att det är samma rättssäkerhet och bevisning som gäller it-brottmål också, säger han.

Aftonbladet

Och nog är rättssäkerheten det som totalt fallit på skam i den här lagen. Man kunde lätt förledas att tro att det rörde sig om terrorism, med tanke på hur man behandlar fildelningen. Detta helt baserat på föreställningen om att fildelning är detsamma som uteblivna inkomster, vilket motsägs av forskningen.

Ändå är det detta man så envist fortsätter att hävda. Och man skyr inga medel i kampen för att få in pengar. Om affärsidén inte håller, ja då leker man maffia och hotar folk att betala, vare sig dom är skyldiga eller inte. Det är inte rättssäkert. Det är inte värdigt ett demokratiskt samhälle.

Fildelningens vara eller inte vara är inte en samhällsfråga. Det enda sättet att få bort fildelningen är genom att ta bort Internet. Kopiering och decentralisering är dess grundsyfte och ingen lagstiftning i världen kan ändra på detta. Det betyder att all lagstiftning på Internet är i praktiken meningslös. Man får inte ens bort barnporren, för helvete!

Nu sitter i med en lag som kriminaliserat minst 2,2 miljoner av Sveriges befolkning. Det är antalet svenska IP:n som ansluter till The Pirate Bay varje vecka. Jag vågar säga att om det begicks 2,2 miljoner stölder i veckan, eller 2,2 miljoner mord, så vore bägge dessa lagar (mord och stöld) meningslösa! Så, slagord som ”det är tanken som räknas” och ”man kan inte ge upp bara för att några fortfarande bryter mot lagen” blir meningslösa plattityder och i praktiken handlar det bara om att godtyckligt och slumpmässigt straffa vissa enskilda människor, som eg. inte gör något brott större än en stor del av den Internetanvändande befolkningen. Hur kan detta ses som rimligt?

I ett digitalt samhälle kan man inte kontrollera exemplarframställningen. Den är som Oscar Swartz uttryckte det ”död”. Man måste hitta andra sätt att försörja sig på, än genom försäljning av exemplar, annars måste man förbjuda Internet. Några andra alternativ finns i praktiken inte.

Tekniken ligger alltid före, och lagen om förbud har ingen förankring i folkets syn på aktiviteten fildelning.

De enda som verkar tro att lagen faktisk gör någon skillnad är de som har en sådan extrem övertro på lagen, att dom trots att den inte fungerar mot droger eller sex fortfarande envist nu vill använda samma resonemang mot fildelning. Det börjar närma sig totalt vansinne och man måste ställa sig frågan, vad är det egentligen för människor som stiftar våra lagar? När ska verkligheten slå dem i ansiktet?

Kan inte någon se till att Beatrice Asks ungar åker dit för fildelning när lagen träder i kraft? Det vore så oerhört sjukt roligt. Att dom fildelar som alla andra lär det ju knappat råda några som helst tvivel om. Inte ens hon själv kunde lova det.

Jag tror nämligen att Ask behöver mötas av verkligheten, för var hon än lever nu, inte sjutton är det i verkligheten.

Läsvärt: Disharmoni,

 • kinkym32

  Tacka vet jag VPN eller vad fan det heter, VPN på allt det är lösningen.

 • kinkym32

  Opps..jag glömde.

  Jag tycker Beatrice är söt. Hon har en fin rumpa.

 • Daniel Wijk

  VPN är bara en nödlösning. Riktig anonymisering är en lösning. Totalkryptering utav hårddisken är också en lösning. Helst ska det inte gå att starta datorn utan att vara tvungen att dekryptera hårddisken först. Min nästa garderobsdator håller på att sättas upp så just nu på golvet här. Det krävs lite funderingar över vilket system man vill använda och sedan välja lösnignen efter det. En hårddisk som bootas i Windows går att helkryptera med Truecrypt. En dator som kör Ubuntu linux kan helkrypteras såhär: http://tinyurl.com/5j4e24

  Så länge det finns klåfingriga politiker och lagkåta lagmän så kommer det att komma kraftigare tag mot allting som hotar deras dominans över samhället. I slutändan måste dom bort, på det ena eller andra sättet. Hur sugna dom är på att sitta kvar bestämmer vilket sätt det kommer att ske på.

 • Kålan

  Daniel, tyvärr går det bara att kryptera nästan hela disken i Ubuntu med den metod som du länkar till. Kernelfilerna mm. är fortfarande okrypterade och det går tex. att smyga in en keylogger i Ubuntu som exekveras innan operativet laddas. Till och med jag klarar av det :)

  Truecrypt är däremot en mycket bra lösning för Windows, även om det finns en del problem även där. Truecrypt finns för Ubuntu också, men den har brister som liknar dem med dm-crypt i Ubuntu.

  Jag kommer att släppa en bloggpostning inom en eller ett par månader om hur man skapar ett näst intill idiotsäkert system för Ubuntu. I alla fall säkrare än Windows med Truecrypt.

  Det är bra att du tar upp detta Daniel, alla behöver veta hur lätt det är att göra sitt system betydligt säkrare och jag håller med dig i dina rekommendationer.

 • Daniel Wijk

  Kålan: Meningen är att ingen ska kunna hitta något om dom tar din dator. Inte att man ska vara säker mot avlyssning. Jag tror du missförstod om det var så du tolkade min anledning att kryptera. Vill man vara säker får man kolla hashen för kernelfilerna och ha testinstrument på USBsticka. :-)

  Alternativt kan man låsa chassit på datorn och sätta ett BIOSlösenord samt låsa ut alla andra bootmetoder än hårddisken. Om man nu har ett helt låsbart chassi alltså.

  Vad finns det för problem med Truecrypt under Windows? Jag menar heldiskkryptering nu alltså. Jag hade lite problem med nätverksdrivisarna till Windows på datorn jag fått så jag körde in Ubuntu ganska omgående för jag orkade inte söka upp rätt drivrutin. Vidare så fungerar väl inte heldiskkryptering för Linux i fallet Truecrypt om jag inte har fel?

  Det ska bli väldigt intressant att läsa dina rekommendationer när du skrivit klart. Jag vill gärna veta om jag missat något och eftersom jag enbart pillat med kryptering som ligger på den betydligt enklare nivån där man bara skapar en imagefil på systemet och håller allt material man vill skydda på den. Heldiskkryptering är dock ett väldigt intressant alternativ som jag vill bemästra!

 • Erik S

  Kommentar om kryptering av hela hårddisken:

  Jag har bara erfarenheter av Windows, men där fungerar TrueCrypt med kryptering av hela hårddisken alldeles utmärkt. Man slår in sin lösenordsfras när man startar maskinen, och sedan tänker man inte på det mer.

  Det går även att spela de senaste spelen utan problem då prestandaförlusten är helt försumbar.

  Jag blev mycket överraskad, då jag märkte att TrueCrypt, nu när de har kommit med funktioner för kryptering av hela hårddisken, även lyckats göra produkten snabbare och bättre än den kommersiellt mest kända aktören: PGP Desktop Whole Disk Encryption.

  TrueCrypt är bättre än PGP Desktop WDE därför att de få bytes som behövs för att dra igång ligger utanför den partitionerade delen av hårddisken. Det innebär att man kan köra korrigeringsprogram (t ex CHKDSK) om några bits och bytes har gått sönder i filsystemet, utan att behöva dekryptera hela hårddisken först om man använder TrueCrypt.

  Skyddsmässigt är de båda produkterna likvärdiga.

 • adde

  Om det skulle begås 2,2 miljoner stölder i veckan så måste ju de bero på att något är seriöst fel i samhället, därmed så skulle ingen lag hjälpa.

  Eftersom 2,2 miljoner människor bryter mot upphovsrätten utan att blinka eller få dåligt samvete så borde kanske det ringa en klocka hos någon som sitter vid makten. Det kommer alltid finns folk som bryter mot samhällets lagar, men 2 miljoner!

  Konsumenterna har inget förtroende för upphovsrätten och mediabolagen har inte direkt gjort sig vänner med deras tänka köpare. När man sedan lobbar igenom en sådan lag som IPRED så känns det som att det inte längre finns någon väg tillbaka. Jag har aldrig haft dåligt samvete för att ha fildelat men nu är det en principfråga, jag kommer aldrig mer finansiera musikmaffian.

 • Daniel Wijk

  Förresten så är ju den bästa loggningen den när man kopplar in ett mellansteg i USBkedjan och loggar all info den vägen. Det finns ju även tangentbord med inbyggd logger )samt även företag som bygger in logger i valfritt tangentbord).

 • Pingback: Är jag verkligen så intressant? « ~WitchBitch~()