Antifildelningspropaganda i skolorna

När jag var liten sjöng man ”om du har ett äpple vill du dela det med mig?” idag delar Staten ut propaganda innehållandes sakfel för att få ungdomar att sluta dela med sig.

Det är lätt att tänka att ”det är OK” att ta för sig av material och sprida detta bara därför att det är möjligt. Kanske är det lätt att bli frestad att gratis ladda ner film och musik eftersom allt finns tillgängligt på Internet idag. Men stanna upp och tänk efter nu. Att kopiera från olagligt material innebär att du inte betalar för dig och att upphovsmannen och andra rättighetshavare inte får betalt för sitt arbete.

Regeringens folder

Man försöker ge sken av att upphovsrätten är till för skaparna. Men så har det aldrig varit, vilket Piratpartiet påpekar i ett pressmeddelande. Tvärtom har upphovsrätten använts för att förtrycka folk från att skapa ”fel” material, för att motverka kreativitet och för att gynna mindre etablerade grupper på bekostnad av övriga skapare. Precis som idag när videos tas ner från YouTube för att någon använt klipp från upphovsrättsskyddat material. Eller när RIAA med maffiametoder hotar folk till abnorma skadestånd för att ha laddat ner musik motsvarande en CD.

I foldern påstås bl.a. att upphovsrätten kom till under upplysningstiden. Detta är fel i sak och ett påstående som ofta upprepas av upphovsrättslobbyn, eftersom det låter positivt. Upphovsrätten skapades den 4 maj 1557 av Drottning Mary I i England som ett medel att kontrollera, förfölja och avrätta regimkritiker, vilket på den tiden betydde protestanter. Falkvinge menar att hela foldern är propaganda.

Piratpartiet – Pressmeddelande

Andra faktum som inte nämns är t.ex. att fildelning ökar konsumtionen av legalt inköpta filmer (enligt studier på KTH). Att det inte finns något bevisat samband mellan fildelningen och en minskade skivförsäljningen, osv.

I foldern sägs det bland annat att ingen kommer att vilja skapa något kreativt material om alla kan använda det fritt. I själva verket har mer fritt video- och ljudmaterial producerats än någonsin tidigare sedan Internet kom. Bara YouTube tar emot över två års nyskapad TV-produktion varje dag.

Andra om detta: Opassande, Rick Falkvinge, Copyriot

Media: P3