Skillnaden mellan religion och vetenskap

En upptäckt har gjorts som kan vara ett fel, men det kan också vara något som ställer fysiken som vi känner den på ända. Hade det varit religiösa företrädare vet vi att de reagerat – med förnekelse. Men hur reagerar forskarna?

Inom religionen har man facit och sedan ska alla upptäckter tolkas för att passa in i facit. Väldigt sällan omprövar man facit för att det ska passa med verkligheten. Oftast först när samhället sprungit ifrån religionen så pass att det hotar religionens överlevnad.

Inom vetenskapen välkomnas istället nya upptäckter som hotar den etablerade vetenskapen.

I det här fallet handlar det om upptäckten av att neutrinos eventuellt färdas över ljusets hastighet. Upptäckten har gjorts i Cern där ”big-bang-reaktorn” finns, där fysiker prövar vad som hände under big bangs första delar av en sekund. Detta ställer själva relativitetsteorin på ända.

Forskarna som gjorde upptäckten hoppas andra ska försöka återupprepa deras eventuella upptäckt, för att hitta fel och brister de inte själva hittat. Tänk den religiöse företrädare som hade den attityden ist för att skrika ”hädelse!!1!” och bränna åsiktsmotståndaren på bål (eller som inom katolicismen idag, utesluta människor helt beroende av sin omgivnings acceptans och hjälp i tredje världen).

Detta är ytterligare ett exempel på hur vetenskapen är överlägsen religionen. Vetenskapens ideal strävar efter sanning. Religionens idel strävar efter… Ja, vad egentligen?

httpvh://www.youtube.com/watch?v=SgY6du5cwTA

 • KullbackLeibler

  Dr House säger det bäst.

  http://youtu.be/zHZyrYWIYhw

 • Emil Wall

  Detta skapar även lukrativa möjligheter för opportunisten. http://xkcd.com/955/

  Faktum är att många fysiker ställer sig mycket skeptiska till detta och kommer förmodligen att fortsätta göra det även om experimentet upprepas framgångsrikt 100 ggr till i oberoende miljöer, så skillnaden är tyvärr inte så stor som man skulle önska.

  Själv tror jag att observationen antingen beror på mätfel eller är en indikator på att det finns fler naturlagar än de vi hitintills observerat. Därmed inte sagt att hela relativitetsteorin är bogus.

  • Oavsett vad som orsakar det så är det möjlighet att lära sig ytterligare saker om hur verkligheten är beskaffad och just skepsismen och ifrågasättandet är ju en grundläggande del av det vetenskapliga förhållningssättet. :)