Vampire the Masquerade

2004 släppte Troika Games via Activision RPG:et Vampire the Masquerade: Bloodlines. Idag finns inte Troika kvar, men spelet lever vidare, tack vare engagerade amatörer och obetalda proffs.

Spelet var buggigt när det kom och säkert dämpade det något av dess popularitet. Trots buggar så fick det dock fäste, med sin nära unika atmosfär, dialoger och mångsidighet som en del av oss känner igen från Fallout. Gillar man vampyrgenren och ännu hellre RPG-genren så är det här ett spel man inte vill missa.

Tids nog släpptes det ett par patchar, den sista till stor del producerad av obetalda tidigare anställda hos Troika, när detta spelutvecklingsföretag konkade.

Efter det har ytterligare amatörer lagt ner åtskilliga timmar på att ta bort buggar och utveckla spelet till vad det ursprungligen var tänkt att vara. Man har lagt till features som togs bort från den ursprungliga releasen pga tidsbrist som gjorde att man inte hann finjustera dem.

Det har också producerats moddar med nya modeller, ljud, musik och ett antal quest, med semi-professionella voice actors.

Det ursprungliga spelet går knappt installera på Windows Vista/Windows 7, men det finns i en reviderad version, fan-producerad som heter Ultimate Bloodlines.

Till denna kan ytterligare moddar installeras. Den främsta, Clan Quest, hittar du här.

Spelet är gjort med Source-motorn och patchat och moddat är det helt klart värt att spela, även om det gått 6 år sedan dess release, 2004.

 • Ingen Svensson

  Älskade Vampire masquerade men har inte spelat det på ett tag, intressant om Ultimate Bloodlines kan vara värt att kolla in på.
  Man får tacka och ta emot.

 • Daniel Wijk

  Jättebra spel. Har spelat genom det två gånger. Det kan ju bli en tredje gång snart med någon kul modd ^^

  Star Wolves är annars ett kul RPG-spel i rymden :-)

 • gothbarbie

  Det är det absolut! :)

 • Andreas

  Kommer fortfarande ihåg hur tagen på sängen.. jag blev efter att ha missat hur det verkligen låg till med ”systrarna”. Det är nog troligen den största aha upplevelse jag fått i något spel och vad som gör att Vampire the masquerade bloodlines har en speciell plats i mitt hjärta.

  Ha en trevlig midsommar Hanna, själv så läser jag nog några vampyrböcker :)

 • Manne Monvall

  åh gudars, hur jag fortfarande älskar Bloodlines. Soundtracket var ju verkligen något för sig, synd att både Valve och Activision slaktade det innan släpp :(

  Malkavians är comic-relief och Brujah är bäst att spela igenom som!

  • Ol_G

    Vilka låtar saknas? Det var ju skitcoolt att ministry gjorde en remake på en av sina låtar för klubben i kyrkan :)

 • Gizmo

  Ett av mina absoluta favoritspel. Rekomenderas varmt. :)

 • Ol_G

  ÅH DET ÄR SÅ BRA. Fick mig nästan att börja rollspela. Innan jag skrämdes bort av lukten av nördsvett och pendeltåg.