Vampire the Masquerade

2004 släppte Troika Games via Activision RPG:et Vampire the Masquerade: Bloodlines. Idag finns inte Troika kvar, men spelet lever vidare, tack vare engagerade amatörer och obetalda proffs.

Spelet var buggigt när det kom och säkert dämpade det något av dess popularitet. Trots buggar så fick det dock fäste, med sin nära unika atmosfär, dialoger och mångsidighet som en del av oss känner igen från Fallout. Gillar man vampyrgenren och ännu hellre RPG-genren så är det här ett spel man inte vill missa.

Tids nog släpptes det ett par patchar, den sista till stor del producerad av obetalda tidigare anställda hos Troika, när detta spelutvecklingsföretag konkade.

Efter det har ytterligare amatörer lagt ner åtskilliga timmar på att ta bort buggar och utveckla spelet till vad det ursprungligen var tänkt att vara. Man har lagt till features som togs bort från den ursprungliga releasen pga tidsbrist som gjorde att man inte hann finjustera dem.

Det har också producerats moddar med nya modeller, ljud, musik och ett antal quest, med semi-professionella voice actors.

Det ursprungliga spelet går knappt installera på Windows Vista/Windows 7, men det finns i en reviderad version, fan-producerad som heter Ultimate Bloodlines.

Till denna kan ytterligare moddar installeras. Den främsta, Clan Quest, hittar du här.

Spelet är gjort med Source-motorn och patchat och moddat är det helt klart värt att spela, även om det gått 6 år sedan dess release, 2004.