Kodak Zi8

Min gamla videokamera hade tjänat mig i 5-6 år när den till slut gav upp. Efter det har det inte känts som en prioriterad fråga att införskaffa en ny. Det är trots allt rätt sällan jag filmar och även om jag hade den gamla som webcam också så fick en Logitech Pro 9000 ersätta den gamla videokameran.

Men ibland vill man ju kunna filma på stående fot s a s. Och nu har sk ’pocket-videokameror’ blivit så små och billiga men ändå med duglig kvalité, så jag kände att jag kunde tänka mig köpa en sådan.

Efter konsulterande med Pricerunner och diverse reviews på YouTube kom jag fram till att en Kodak Zi8 var det bästa för mina behov och min plånbok.

Så jag åkte till NetOnNet och köpte en Kodak Zi8 för ca 1700 SEK.

Hemma, sådär lycklig som bara nya tekniska prylar kan göra en, började jag genast prova min nya leksak. Tyvärr fick jag konstatera att ljudinspelningen inte var något vidare om man inte håller kameran framför sig och kommenterar det man filmar. Ljudet från andra ljudkällor på avstånd, särskilt prat, var omöjligt urskilja vettigt, vilket inte kändes så bra.

Men jag hittade en mikrofon från ett headset jag inte längre använder och med den inkopplad var problemet med ljud löst.

Nästa problem var att få Windows Live Movie Maker att acceptera .mov-filer. Det fick inte alls först, men efter ett par krascher fungerade det plötsligt. Då hade jag bara filmat i 720p, det format som verkar vara bäst lämpat för YouTube o dyl.

När jag så skulle testa 1080p, max-upplösningen i full HD, så såg jag på displayen att det blev lila sträck. Jag känner igen det från min digitalkamera som hade samma problem innan den dog helt och det slog mig direkt att det måste vara något med hårdvaran. Den fungerar dock utmärkt i 720p, men när man växlar över till 1080p så är sträcken där varje gång och när jag överförde filmen till datorn var de fortfarande kvar. Felet sitter alltså i optiken, inte i mjukvara eller displayen.

Så, jag fick besviken gå in på Kodaks hemsida, fylla i ett formulär och ta emot en returkod för att skicka min splitternya kamera på reparation. Jag har inte ens hunnit ta bort displayskyddsplasten. :(

Om man tappat den på marken eller i vätska så gäller inte garantin står det, men jag har inte tappat den någonstans, knappt hunnit använda den, så är det en stötskada så måste den uppkommit innan jag köpte den. Det verkar dock konstigt att felet isf bara uppstår i maxupplösning och inte i alla upplösningar? Är det verkligen hårdvarufel då…?

Jag hoppas Kodaks support är bra iaf och att det inte blir några problem. Jag återkommer när jag får besked. Nu väntar jag på ett mail från UPS med fraktsedel…

Update: NetOnNet tog tillbaka den utan att fråga mer än om jag ville ha en ny eller pengarna tillbaka, jag tog en ny med mig hem direkt och kunde inte vara mer nöjd. Jättebra NetOnNet! :D