Religion har aldrig främjat rättigheter

Pakistan, Iran, Förenade Arabemiraten, Saudiaraben… Vad har dessa länder gemensamt? Jo, de är uttalat muslimska länder med en muslimsk kvinnosyn hämtad från medeltiden. Muslimer kan aldrig få rättfärdiga sin kvinnosyn med vare sig kultur eller religion och den värderelativism som många uppvisar i västlig media är vidrig.

Kvinnor i dessa länder har samma rättigheter att få leva på lika villkor, så som kvinnor i Sverige. Men så ser det inte ut och en religion som lär att det är fel att ifrågasätta tradition och auktoriteter legitimerar detta. Islam är en del av problemet och bara genom sekularisering kan kvinnor i dessa länder hoppas på lika rättigheter.

Religion har aldrig varit först att ta ett steg åt sidan. Det har alltid varit resultatet av nödvändighet. I västvärlden ett resultat av Upplysningen.

Det är därför mer än lovligt naivt att tro att Islam skulle kliva åt sidan och avsäga sig makt och främja kvinnors rättigheter. Det kommer aldrig ske. Förändringen måste komma genom kunskap och därav naturligt följande sekularisering, hos individ såväl som i samhället i stort.

Det är därför talibanerna förstör skolor och eldar böcker.

För en sak hade Jesus rätt i; och jag vet inte om Muhammed nånsin sagt samma sak, men: ”The truth shall set you free.”

httpvh://www.youtube.com/watch?v=sEsWO4xep44