Ett bra integrationsförslag

Det här förslaget gillar jag faktiskt. Analfabeter som inte har någon utbildning från länder som Somalia och Afghanistan borde rimlige ha större chans att få arbete inom jordbruket än inom tjänstesektorn i städerna, alltså är det vettigt att ge incitament för att just tillsätta denna sorters jobb.

Med tanke på att jordbruket är så litet i Sverige handlar det dock förstås om ett begränsat antal jobb, sen finns ju också risken att många muslimer inte vill jobba med grisar.

httpvh://youtu.be/NjhrRErb5Ko

 • Andreas Eriksson

  Problem: Svenskt lantbruk är såpass mekaniserat och olikt jordbruk i fattiga områden att det krävs både språklig och teknisk kunskap för att utöva det. Det är helt enkelt inte ett enkelt arbete att vara lantbrukare i Sverige längre (detsamma gäller skogsbruk), många av de som utöver det utan utbildning (naturbruksgymnasie eller någonting på SLU) är människor som vuxit upp med bruket som en naturlig del av livet och som alltså har mångårig arbetslivserfarenhet.

  • Ah okej. Jag vet ärligt talat ingenting om hur det ser ut så det är mycket möjligt att det idag kräver långt större kompetens än jag föreställer mig. Jag är ju stadsunge.

 • Jim

  Men visst måste det finnas delar av arbetet som inte är tekniskt krävande, sen är det kanske en annan sak om bönder har råd att anställa för att få de sysslorna gjorda.

  • Ja, de lär ju knappast få några höga löner för kroppsarbete, men det är ju inte poängen heller. Är man analfabet i Sverige så ska man va glad om man får jobb överhuvudtaget.

 • Matti

  Problemet med att starta företag särskilt inom jord/lantbruk idag är att du måste vara ett administrativt geni för att kunna tråckla dig igenom alla EU-regler och andra lagar och regleringar. Hur skulle en analfabet klara det bättre än de svenskar som redan har utbildning, kan läsa, vill jobba inom lantbruket men trots det inte hittar några jobb? Plus, det svenska jordbruket är redan boostat av EU-bidrag till max och går ändå inte runt om man inte har en jättegård alternativt lyckas profilera sig som turistfälla, det är ju därför så många mindre gårdar står och förfaller eller säljs som hästgårdar (vilket driver upp markpriset, du kan sälja vilket ruckel som helst för två miljoner om där finns två hektar mark och du kallar det hästgård). Det finns även massor med gammal fullt brukbar åker- och betesmark som växer igen för att det inte är lönsamt att hålla dem öppna (man får högre EU-bidrag om man lämnar marken i träda). Lyckas politikerna lösa dessa problem (plus då förstås svårigheten att anställa överlag, och den urusla kollektivtrafikanslutningen) så finns det hopp.Tills dess ställer jag mig tvivlande.

  • Nej, inte som arbetsköpare förstås, utan jag tänkte snarare som arbetssäljare.