Sprutbyten is the shit

Trots att fundamentalisterna protesterar så ska nu äntligen sprutbytesprogram införas i Stockholm. Hjälp, straffa inte missbrukaren.

Det borde vara en förnuftig hållning, om man verkligen bryr sig om människors väl. Men nolltoleransen, den svenska motsvarigheten till ”War against…”, vill uppnå en utopisk värld där målet är att inga droger existerar, oavsett hur många människors liv man ska offra på vägen dit. Att ett drogfritt samhälle aldrig existerat och aldrig rimligen kommer existera, eftersom det strider mot människans natur att vilja uppleva extraordinära saker (och inte alla kan knarka sig med endorfiner av maratonlöpning) verkar inte alls tas i beaktning.

Dessbättre börjar denna ålderdomliga mentalitet av straffbegär ersättas av en yngre generation humanister som ser skademinimering snarare än principiell fundamentalism i drogfrågan som den bäst framkomliga vägen, drivna av verklig empati snarare än dogmatism.

Varför är det ens krimininellt att knarka? Det rimligaste vore väl att betrakta narkotikamissbruk som allt annat självskadebeteende, i stil med att svälta sig eller skära sig. Det är inte maten eller de vassa föremålen eller drogerna det är fel på, utan misshandeln av den egna kroppen. Och den får man snarare bukt med genom att vårda så gott det bara går, inte genom att straffa. Är det verkligen så svårt att förstå?

– Lisa Magnusson

Men argumenten handlar inte främst om en naiv tro på individens frihet, utan om empiriska fakta. Ett dussintal peer-review-granskade studier publicerade i tidskrifter som Lancet och JAMA, liksom amerikanska myndigheter som NIH och CDC liksom deras motsvarigheter i EU och på den europeiska kontinenten, stödjer fullt ut sprutbytesprogram.

Sen är jag lite avis på Norge som inte har en idiot som justitieminister:

– Vi må spørre om vi skal fortsette å bruke samfunnets strengeste reaksjonsform for bruk og besittelse av narkotika, eller om vi skal tørre å tenke som Thorvald Stoltenberg-utvalget, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

Han sitter i hagen hjemme med utvalgets rusrapport foran seg. Storberget er særlig begeistret for forslaget om å gå vekk fra straff for bruk og besittelse av narkotika, etter portugisisk modell.

Portugal kan vise til nedgang i overdosedødsfall og nye brukere etter at bruk av alle narkotiske stoffer ble avkriminalisert i 2001.

Andra om detta: LiberatiStardusts blogg, LouisP, HAX,
 • K-S

  Varför ska vi hjälpa missbrukare ? Spelar ingen roll vilket missbruk det handlar om. Varför bara dela ut gratis sprutor, varför inte narkotika och alkohol , tobak också..allt helt gratis.
  Hur många narkomaner jobbar ?? Hur många alkoholister jobbar. Jo de kan jobba ett tag innan missbruket blir för koncentrerat, sen kan de inte jobba längre.
  Hur mycket ska samhället betala får vård, omsorg, rehabilitering o s v.
  Vad spelar det för roll om narkomaner blir smittade av kanyler , om vi bortser från det ekonomiska.? Finns det någon gräns för medmänsklighet ?

  Jag är jävligt cynisk, det vet jag och saknar väldigt mycket empati. Dels är jag säkert född sån, sen har jag formats så.
  Att droger alltid kommer att finnas är ett som är säkert. Frågan är varför ett samhälle ska hjälpa till att förse individer med droger / redskap , vilka droger det än är frågan om ? Och varför ska samhället betala för vården?

  Det jag kan köpa av Lisa Marklunds resonemang är det första” varför är det kriminellt att knarka ”. Det tycker inte jag heller det ska vara. Kan vi köpa alkohol, tobak, så kan vi lik väl köpa narkotika i speciella affärer.
  Men någon vårdapparat ska det inte vara. Ingen missbrukare ska få vård, likväl den som avsiktligt skadar sig själv.
  Samhällets vård ska bara vara öppen för olycksfall eller sjukdomar som inte direkt har en koppling till ens levnadssätt. Sen spelar det ingen roll om det är könssjukdomar, missbruk eller annat vårdslöst beteende som gör att någon hamnar på sjukhus. Påvisas detta ska man som individ stå för sina vårdkostnader fullt ut.
  Kan någon inte betala , ska han nekas vård.

  Jag kan aldrig köpa ett resonemang som går ut på att alla individer får göra som eller vad dom vill, och sen samtidigt kräva att ett samhälle ska stå med öppna armar och betala kalaset. Jag förstår de som aldrig har betalat skatt kan föra ett sådant resonemang, för det gynnar ju dem direkt, men att de som betalar skatt kan ha samma åsikt är mycket märkligt.
  Det är inte sunt förnuft, utan bygger enbart på en empati som är helt ologisk.

  Naturligtvis retar jag upp en hel hop igen, men det struntar jag blank i.
  Jag är motsvarigheten till Satan. ” Satan är den som under alla år hållit religionen vid liv, för vad vore Gud och religionen utan Satan ”
  Så för att hålla grytan kokande, så fortsätter jag sprida min dynga.
  ”Carpe Diem”
  K-S

 • Manen

  K-S: hon heter Lisa Magnusson. Förövrigt betyder rena sprutor= mindre risk för IV-spridna sjukdomar, cancer-epidemier undt so weiter vilket i sig är en oerhörd vinst då det skulle ha kostat oss många miljoner att behandla dessa sjuka narkomaner. Detta är rena elementära fakta K-S.

  Förövrigt är jag som bekant ”Vänster”(eg. anarkist) men tycker det är på tiden att Stockholm inför sprutbytesprogram!