Alkohol; en del av att växa upp

Thomas ’inget-kissprov’ Bodström vill ändra lagstiftningen så att polisen lättare kan kränka ungdomars integritet genom att ge tillstånd för polisen att gräva i deras väskor.

Han motiverar det genom att det är mycket värre mot barn och ungdomar att låta dem dricka alkohol olovligen, än att lära dem att integritet i Bodströmssamhället är ett privilegium, inte en rättighet.

– Med tanke på att så många ungdomar skadas av alkohol så tycker jag att det är mycket värre än att man kan öppna en väska, säger Thomas Bodström.

Integritet är något man inte kan kränka hos sig själv, det ingår i själva konceptet. Därför är det givetvis ingen kränkning av ungdomars integritet när de dricker alkohol fast lagen säger att de inte får. Det är måhända ett problem om man är en övervakningskåt, kristen, ECPAT-moralist, men ur liberalt perspektiv är det på sin höjd föräldrarnas problem, inte samhällets. Polisen ska överhuvudtaget inte blandas in, så länge ingen ungdom begår brott (orsakar skada) mot någon annan.

Kan man inte få sina barn att låta bli droger så är det förälderns ansvar att göra något åt detta, kanske kontakta soc och avsäga sig sitt ansvar som förälder, eftersom man uppenbarligen inte är förmögen hantera något mer avancerat än en tamagochi.

Alternativt så ser man inte problemet i ungdomar som super, så som ungdomar alltid gjort (Bodström själv knarkade ju som ung) och låter dem helt enkelt hållas, tills den dag de faktiskt skadar någon annan.

Jag säger inte att supande och knarkande ungdomar inte är problematiskt, men jag ser inte ytterligare inskränkningar i negativa rättigheter och en indoktrinering i synen att staten ’ger’ rättigheter som privilegier och varje dag du går utan att bli kränkt av polis och lagstiftare är en ynnest, som en rimlig eller proportionell lösning på det problemet.

Det är en naturlig del av att växa upp att testa sig fram i vuxenlivet, att göra misstag, ångra sig och lära sig av sina misstag. Drogkulturen är en självklar del av detta, något man måste lära sig hantera genom erfarenhet. Utan vettiga föräldrar som tar sitt ansvar och lär sina barn hur man knarkar förståndigt, så blir det givetvis en tuffare lektion att lära.

Ingen lagstiftning i världen kan dock förhindra denna mognadsprocess och curlingsamhället där vi ska skyddas till varje pris från att begå misstag är ett större samhällshot än vad alkoholdrickande ungdomar någonsin kommer vara.