”Vi kan göra både och!”

Om du har ca 20 kronor att spendera på glass så kan du köpa en Magnum. Du kan också köpa en Daimstrut. Men du kan inte köpa båda två. Inte utan att spendera ungefär dubbelt så mycket pengar. Det är ganska elementär matematik, men tydligen gäller den inte för kostnader relaterade till att hjälpa flyktingar.

Plötsligt kan man spendera samma pengar två gånger, utan att spendera dubbelt så mycket pengar!  Om det här stämmer så har ju debattörerna som använder detta resonemang upptäckt något som borde motivera ett Nobelpris i ekonomi!

Men självklart är det inte sant. Du kan inte spendera samma pengar två gånger. Har du spenderat X miljoner av budgeten för migration på att ta emot flyktingar så har du mindre pengar att spendera på flyktinghjälp i närområdet. Och eftersom pengarna hjälper fler i närområdet per krona, så är detta det bättre valet. För det är bättre att hjälpa fler än färre.

Det resonemanget borde faktiskt en 10-åring förstå.

Att riksdagsledamöter inte begriper något så simpelt är skrämmande. Men det förklarar ju en hel del kring hur kostnaderna kan skena så okontrollerat utan att någon i riksdagen förutom Sverigedemokraterna verkar förstå sambandet mellan massinvandringen och migrationsrelaterade kostnader.

Man kan tycka att Kent Ekeroth är onödigt otrevlig och raljant, men det ändrar inte att han har rätt i sak. Att trots upprepade försök i Riksdagen inte besvaras sakligt utan av vuxna människor fortsätter med att envist återupprepa ”vi kan göra både och” är frustrerande.

Jag rekommenderar alla som har tid att se debatten från Riksdagen idag om massinvandringen. Det är beklämmande låg nivå på sakligheten i argumenten.