Tid är den enda valutan

Tid är pengar, har du säkert hört sägas många gånger. Men har du någonsin funderat på vad det eg. betyder?

Tid är den yttersta resursen. Vi har alla en begränsad mängd tid. Ingen vet hur mycket tid de har (innan de dör) och tiden är likadan för oss alla. Ingen har snabbare eller långsammare tid. Det är den ultimata rättvisa valutan. Ingen har i praktiken mer än någon annan och ingen har mindre. Det enda vi har, är vårt egna val hur vi väljer att spendera vår tid. Vår tid är vår och ingen annans (förutsett att det inte föreligger tvång, slaveri eller liknande).

Så, var kommer pengar in i bilden?

Pengar är en möjlighet att spara tid på hög. Vi måste alla prioritera vår tid. Vi väljer vad vi vill investera vår tid i och vi prioriterar utifrån hur vi värderar vinsten utifrån olika alternativ. Värderandet är helt subjektivt och olika från person till person, men även från stund till stund. Just nu kanske jag är sugen på frukost och investerar min tid i att göra en macka, eftersom mackan är mer värd för mig just nu än att spendera min tid på att twittra, vilket jag tycker är roligt, men inte särskilt mättande.

I nästa stund ändras mina preferenser. Jag är inte hungrig längre, jag kan välja att twittra eller spela spel med min tid istället. I utbyte vinner jag underhållning, positiva känslor. Så fortsätter det.

Nånstans tar mackorna i frysen slut. Jag behöver nya mackor, eller annan mat. Vart vänder jag mig? Jag kan inte göra mackor. Jag får köpa mackor som någon annan lagt tid på att skapa. Hur köper jag dem? Jo jag behöver pengar, eller något annat som den som har mackor vill ha. För att byta till mig den tid den personen lagt ner på att skapa mackor, när han kunde ha gjort något annat han tyckte förmodligen vore roligare (spela spel, twittra, etc) utifrån sina personliga preferenser.

Så, vi introducerar pengar. Det är väldigt opraktiskt att byta enbart tjänster med varann. Den som behöver mackor kanske inte kan göra en tjänst den som har mackor behöver eller vill ha. Men pengar kan vi byta med vem som helst, alla vill ha dem. Så vi har i praktiken gjort om tid till pengar. Pengar är tid.

Det här är väldigt viktigt att förstå närhelst vi pratar om marknader, om vinst, om investering. Låt inte orden dölja vad det egentligen handlar om. Vi är alla människor med våra egna prioriteringar och val för hur vi spenderar vår tid. Helst skulle de flesta förmodligen aldrig göra annat än det de själva tycker är roligt, helst ihop med andra människor som tycker likadant. Men då blir inte heller något producerat, som vi i slutändan alla behöver. För det är väldigt osannolikt att det finns tillräckligt med människor som givet alternativ väljer att producera mackor, till det behov som finns, för att de själva tycker det är så otroligt roligt att de inte bryr sig om var mackorna tar vägen efteråt.

Vi behöver kunna byta tid med varann. Så vi kan spara tid på hög och tillåta oss att göra annat än det andra behöver, för att samla på oss tjänster, så vi har råd att göra det vi tycker är kul, men inte nödvändigt.

Pengar är ingenting mer än det. Möjligheten att spara tid. Tid vi sen ber andra investera, i utbyte mot pengar, för att producera något i gengäld som vi värderar, för stunden.