In Time (2011)

intime

I framtiden åldras inte kroppen bortom 25 år. Problemet är att all tid efter det är en handelsvara. Tid har ersatt pengar och du betalar för en kaffe med minuter, en bussresa med timmar och det pågår en ständig inflation – prisökning som gör att de fattigas tid blir allt mindre.

Parallellerna i handlingen till rörelsen kring Occupy Wall Street är många och det är något av ett genidrag att gestalta fattigdom och diskrepansen i fördelningen av rikedom genom att konkretisera abstrakt rikedom till tid kvar att leva.

De fattiga tittar ständigt på den genetiskt inpräglade klockan på underarmen som ständigt tickar neråt. Få har över 24h kvar och varje dag är en ständig kamp för mer tid. De rika räknar sin tid i hundratals ibland tusentals år och lever obekymrat, segregerat från de stora massornas ständigt närvarande dödsångest.

”For a few to live like immortals many have to die.”

Justin Timberlake spelar huvudrollen. Hans karaktär Will Salas lever i en fattig tidszon (ser ut som L.A. men osäker om platsen nämns) och hans mamma (som precis som alla andra ser ut att vara ca 25) spelad av Olivia Wilde (Dr. House, Cowboys & Aliens) kämpar ständigt för sin fortsatta överlevnad. Så en dag möter Will en man som tröttnat på livet. Plötsligt har han över 100 år tillgodo.

Det som kunnat bli hans familjs räddning visar sig kommit för sent och Will bestämmer sig för att använda sin tid för att försöka sabotera det system han upplever som djupt orättfärdigt. I övrigt ser vi också Cillian Murphy (The Dark Knight, Inception) och Amanda Seyfried (Mamma Mia!, Red Riding Hood).

Det är en spännande scifi-thriller med en politisk klangbotten som gör den aktuell. Även om publiken kanske inte inser det så förklarar den mycket pedagogiskt hur det valutasystem vi har idag bygger på att många inte kan betala tillbaka de räntor som banker sätter på lån. Ett system som gagnar ett fåtal men drabbar många genom inlåsningseffekter som dömer dem till fattigdom, i synnerhet i USA.

En bra film jag garanterat kommer se fler gånger.

Betyg: 4/5
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1637688/