Den sjuka knarkpolitiken

Jag har skrivit så många gånger om svensk drogpolitik att det i dagsläget känns som det inte finns mycket mer att tillägga. Nu har ännu en person dött och fler får upp ögonen för konsekvenserna av den svenska politiken.

Att vinden är på väg att vända märks tydligt bara man snabbt tittar igenom kommentarsfälten på alla de artiklar som skrivits om Petzälls död. Överallt så är det fullt med sakligt underbyggda och mycket kritiska kommentarer till den närmast religiösa övertygelse som ”knarkmotståndarna” har.

Det är inte konstigt, eftersom vi har en lång erfarenhet av den ”nolltolerans” som svensk drogpolitik bygger på. Inte nog med att den är fullständigt ovetenskaplig, konsekvenserna av den är alltigenom destruktiva för såväl individ som samhälle och det tillsammans med mer kunskap, via Internet, från andra länder och alternativa synsätt, gör att allt fler inser att något måste ändras.

  • Det måste alltid vara viktigare att rädda liv än att ”sända signaler”.
  • Alla politiska beslut måste baseras på empiri och vetenskap, inte på ideologiska ställningstagande om hur det utopiska samhället ska se ut, vilket är fallet i dagsläget.