Vänta lite nu…

Precis som alla andra blev jag förstås väldigt upprörd över gårdagens händelser. Men närhelst jag inser att jag simmar med fiskstimmet så försöker jag stanna upp och ifrågasätta allt jag ser. Och det är några saker jag inte får ihop.

Dels så avviker tillvägagångssättet från hur jag uppfattar att terrorister normalt brukar agera. De har sällan ambition att överleva, utan syftet är att ställa till maximalt med lidande och sen dö martyrdöden. Med maximal medial exponering, videos där de tar på sig attacken, viftande med flaggor, klädda i vitt linne för att vara redo för begravningen osv. Så icke i detta fallet, där förövarna döljer sin identitet och dessutom flyr scenen. Inga offer av egna liv för den ”goda sakens skull” såvitt jag kan se.

De agerar samlat och fokuserat och till synes mycket välkoordinerat (även om jag villigt erkänner att jag inte är nån expert på krigsföring). Avrättningen av polismannen sker helt osentimentalt på språng utan att stanna upp en sekund varken vid avlossning av det dödande skottet eller med något fysiskt tecken efteråt på att vara berörd över händelsen. Inga ryckiga rörelser, ingen spänd kroppshållning. Det ser ut som ett proffs på golfrunda mer än en fundamentalistisk galning i strid för jihad.

charlie01

Efter en snabb överblick så konstaterar de att inga fler poliser är i närheten och joggar lugnt fram till bilen. På vägen tillbaka noterar jag att de dels inte bär vapnen som i en actionfilm, utan som man lär sig i militären, med kolven framför sig. Det är ännu en indicie att det inte rör sig om glada amatörer utan om att de har militär utbildning.

Vem som helst kan identifiera en ”Kalashnikov” men faktum är att allt som ser ut som en AK47 inte är det. Det finns många senare modeller som för ett otränat öga är identiska, men som är betydligt modernare varianter. Skillnaderna finns i stocken och i materialet. Det här geväret är inte gjort i trä utan i kompositmaterial, vilket syns på både magasin (inte svart metall) och greppet framtill (inte brunt trä). Det är alltså ett modernt vapen, ingen övervintrad AK47 från kommunismens glada dagar.

 

charlie02

AKS-74U

 

Det sista som får mig reagera är flykten.  En sko har trillat ut på passagerarsidan och den ena mannen plockar upp denna innan han sätter sig ner. Dörrarna stängs och de kör iväg. Han är inte mer stressad av situationen än att han tar sig tid plocka upp skon.

charlie03

Inget av detta betyder ju att det inte kan vara ett islamistiskt terrordåd. Men det avviker så pass från ”normen” att jag tycker det känns som relevanta saker att notera. Dessa lugna samlade män ska dessutom alltså ha glömt ID-kort i flyktbilen, från vilka man menar sig fått identiteten på dem. Känns det inte lite väl lägligt?

Det skulle inte förvåna mig om ID-korten är planterade som en distraktion för att få ytterligare utrymme att hinna komma undan. Och om ingen grips idag så är nog sannolikheten stor att de redan är ute ur landet. Det här är inte random tomtar från förorten. Och jag kanske underskattar IS-träningsläger men vad jag sett av filmklipp med glada amatörer i Syrien som skjuter tung automateld från höften mot måltavlor på 300 m avstånd så  är det en skillnad likt natt och dag mot vad de här personerna uppvisar.

Det känns som att allt är lite för lägligt helt enkelt. Jag kanske bara är konspiratorisk och jag säger inte att jag har någon bättre förklaring. Jag tycker bara detta är värt fundera närmre över. Ni med mer militär erfarenhet får gärna kommentera nedan!

Hela originalvideon:

Update:

Cournocopia skriver också mycket intressant om detta, både mot och för de argument jag för ovan.

Update 2:

Vapnet jag uppskattade som kompositmaterial är sannolikt 5,56 mm vilket förklarar de olika ljuden när de avlossas. 7,62 mm är den grova standardkalibern på ”Kalashnikov” och har det karaktäristiska ljudet som alla som spelat Counter-Strike känner igen.

Frågor om polismannen överhuvudtaget träffas i huvudet har också ställts och varför isf inget blod syns. Jag är ingen expert, men visst ter det sig märkligt att ett skott som träffar i huvudet på 20cm avstånd med 7,62mm kaliber inte skulle ha någon synbar effekt i form av åtminstone lite blod på marken under efterföljande 4-5 sekunder…? Ni med praktisk erfarenhet får gärna kommentera hur verkligheten skiljer sig från film här.

Polisen som sköts var obeväpnad. Polisen i Frankrike, likt i Storbritannen, bär inte ens pistoler till vardags.

Update 3:

Det antyds att den övre skytten skulle luta sig bakåt när han skjuter (vilket skulle kunna betyda att han är skotträdd och därmed ovan vid strid), men som jag uppfattar det lutar han sig åt sidan, från höften. Det kan förklaras av att målet är delvis skymt av andra objekt, vilket vi också ser när kameran panorerar åt höger.

charlie04a

 

charlie04

Update 4:

 

Det är uppenbart ett riktigt skott och det träffar marken (damm skjuter upp bakom offret), frågan är om kulan passerar offrets huvud på vägen eller inte och varför det isf inte är något blod där kulan landar. Det verkar faktiskt som att sista kulan inte träffar offret alls och att offret spelar död i rädsla att bli träffad fler gånger.

Update 5:

charlie05

Det tar 8 sekunder mellan det att skottet avfyras och offret ses i bild sista gången. Inget blod hinner rinna ut på trottoaren under dessa 8 sekunder.

Update 6:

Flera argument mot att det skulle röra sig om proffs framförs på den här bloggen.

 • Tomas Ohrlander

  Rohypnol? Cannabis? Eller elitsoldatsträning? Snarare det sistnämnda. Ditt resonemang håller definitivt och jag slogs av detsamma när jag såg bilderna på nyheterna. De två bröderna har nog inte så mkt med detta att göra kanske.
  Fler detaljer lär följa. Definitivt. Förövarna är väl i Saudi vid det här laget.

  • Manen

   Cannabis sänker väl snarast reaktionsförmågan? en downer så att säga.

   edit: kanske både träning och erfarenhet, utifall att det rör sig om jihadister?

   • Tomas Ohrlander

    Ja Manen. Nu är jag inte ngn auktoritet på farmakologiska aspekter av terrorhandlingar och massmord (min medicinska bakgrund till trots). Min reflektion var väl snarare i linje med Hannas, dvs det mkt utpräglade lugn som de visade under den vidriga handlingen.Om de ska vara rättrogna så faller väl också den gamla bankrånarcocktailen dvs alkohol och rohypnol för ökad skärpa och aggressivitet.
    Oavsett, hoppas innerligt att de tar dessa, i bridt på annat epitet, as och att konsekvenserna för den jihadistiska, islamistiska terror extremismen blir den absolut mest kännbara som tänkas kan.

 • jag är övertygad om att det är islamister, men islamister som tänker som soldater. De är soldater i kriget mot väst. För det förs ett krig mot väst. Självmordsbombare är en sort och soldater en annan.

  • Det kan absolut vara så. Och jag säger eg. inget om motivet, det är bara att om det här är den sortens terrorister vi ska förvänta oss i framtiden så har vi ett betydligt större hot över våra huvuden än random nötter med machete som hugger ner folk på öppen gata.

   • I krig finns det elitsoldater och även odugliga soldater, som han på Drottninggatan. Spännvidden blir desto bredare när kriget förs utan någon närmare organisation. Den viktiga frågan i detta är när vi på vår sida – Europas nationer – begriper att ett krig har startats och agerar därefter. Förr i världen var det jättenoga att inte en enda människa från ”främmande makt” kom in i landet. Det var ju därför man hade alla dessa passkontroller osv. Om någon från Sovjetunionen var på resa i vårt land vart han punktmarkerad av SÄPO. Detta drabbade naturligtvis ”oskyldiga” det vill säga sådana sovjetryssar som saknade varje avsikt till spioneri eller annat trassel mot Sverige.

    Paralleller kan och måste dras till nutiden och våra 1 miljon (?) muslimer i landet.

   • Jag tror att vi bara har sett början. Vi har släppt in en trojansk häst och har fienden i våra egna led. Islam är en dödsälskande religion som alltid har spridits med våld. Det låter dogmatiskt och uppskruvat, men det räcker att studera historien.
    Snart kommer alla de som kallat svensken rasist att få rätt. Motsättningarna kommer att öka, våldet kommer att öka och oskyldiga muslimer blir offren och då späds brasan på. Västs skuldbörda och självhat ökar och som medeltida flagellanter går vi mot katastrofen.

 • Anonym
 • Gjohn-Marko Berisha

  Jag har militär utbildning och tycker inte att dina observationer är riktigt korrekta! De är väl koordinerade men definitift inte militerär. Detta är helt en islamistiskt anfall!

  • Kan det va så att dom har bristfällig utbildning, men har erfarenhet av strid sedan innan och att det är därför de beter sig så – som det ser ut – lugna?

  • Centurion

   Har också militär utbildning, och en hel del erfarenhet av strid, bl a i bebyggelse. Håller inte med om att det är väl kordinerat, men håller med om att det definitivt inte är några med någon djupare i utbildning i militär taktik.

   De springer i varandras skottfält och skottvinklar, de täcker inte varandra, de går högt där de borde gå lågt, de har mängder med skydd runt sig men utnyttjar inget eller ett fåtal av dem, vad det verkar som kommunicerar de knappt med varandra, de skjuter i ”farten” utan att bry sig allt för mycket om att vara balans osv osv .

   Slutsats: de har fått någon form av utbildning på vapen (du skjuter iaf inte automateld), de har använt dessa vapen (eller vapen liknande dessa) tidigare, de har inte övat t ex ”leapfrogging”, troligtvis inte heller strid i bebyggelse. Alltså amatörer som lärt sig skjuta ett vapen något sånär. Behövs inte mer (eller knappt det) när man vill slakta folk som inte kan försvara sig.

   Förstår inte varför någon tycker de ser lugna ut. Tycker de ser oorganiserade och stressade ut.

   När det gäller blod vid huvudskott så hänger det på vapen, ammunition och tidigare skador på kroppen. Om man förutsätter att de haft helmantlad ammunition med spets 5.56 el 7.62 (för att t ex kunna skjuta genom västar) så skulle det stå en stråle med blod ut från skallen om det var första såret. Skallen skulle inte explodera eftersom kulan går relativt obehindrat rakt igenom. Finns andra sår på kroppen (t ex vid en stor artär) skulle det inte bli en stråle utan snarare rinna en del blod (mängd beroende på hur mycket tryck det finns kvar i systemet).

   Tänker man sig istället att de använt hollow-point ( t ex för att vara garantera att vart de än träffar på målen för operationen så gör de stor skada) så skulle i ett minimum halva skallen på utgångsidan ha försvunnit (beror lite på avstånd o träff i målet).
   Så antingen missar han, eller så använder de helmantlad ammunition och blodförlusten är redan så stor att det inte blir något större flöde från huvudet. Förklaringen avsaknad av blod på underlaget kan vara att kläder, hår och sprickor i underlaget tar upp den mängd vätska som behövs för att kameran skall missa det.

 • Teknikoraklet

  En helmantlad kula från ett höghastighetsvapen (5.56) går rakt igenom ett kranium med ett utgångshål som inte är större än en ärta. Inte en massa stänk av blod vid utgångshålet. Inte ens så att det rinner ut med fart om det finns andra träffar i kroppen (=blodtrycket håller på att sjunka). Blodet bara sipprar ut med några droppar. Jag vet eftersom jag själv har provat på ett skadeskjutet rådjur nyligen med just den kalibern (cal .223 = 5,56 mm)

  • Jag trodde utgångshålet alltid blev större eftersom kulan splittras och slår sönder allt på vägen ut? Militär ammo är väl inte helmantlad, eller vad det kallas?

   • Okand_Soldat

    Jo. Militär ammunition är helmantlad. Av humanitära skäl faktiskt. Halvmantlad ammo får i Sverige endast användas vid jakt.
    Det är dessutom bekräftat i fransk media att polismannen på trottoaren sköts i huvudet. Tyvärr kommer jag inte ihåg var jag såg den uppgiften.
    Det är dessutom intressant att det spekuleras om huvudskottet. Ingen ifrågasätter varför man inte ser blod från de två bukskott han fått trots att tiden mellan träff och avrättning är ännu längre.
    Huruvida terroristerna är tränade eller inte vill jag (baserat på erfarenheter från bl.a balkan på 90-talet) påstå att de är tränade, men inte proffs.
    Att de upplevs som lugna har troligen att göra med att de är så inne i sin övertygelse om att Allah styr deras handlingar, eller så är de drogade eller en kombination.

    • Centurion

     Sanning med modifikation. Polisen använder Gold Dot Speer och den ammunitionen är gjord för att ge ordentlig varken i målet.

 • Hrothgar

  Det här med olika vapen … borde de inte valt 7,62 eftersom den kalibern är mer dödlig än 5.56 ? Borde de inte valt samma typ av vapen (om de nu har olika typ) så att de kan byta magasin med varandra ? Generellt så har den stora mängden AK-47 / derivat kommit lös från balkan. Så kanske någon Zastava ?

  • Det är olika ammo på de två gevären, det är därför de låter helt olika i videon när de skjuter. 7,62 har en rejäl jävla smäll, medan 5,56 är betydligt med ”dämpad”. Om du lyssnar i början av videon när du skjuter så hör du att det är två olika ljud av smällar. Det tyder på att de har olika kaliber i vapnen och att det bara är han som har trä i sitt gevär som har 7,62-kaliber.

 • foliefot

  Det är ju definitivt någon mörk fläck under huvudet efter att han blivit skjuten, bilden du visat vid 00:20:23. Sen om det är skugga eller blod är omöjligt att säga från en sketen mobilkamera. Kollar du på filmen ser det dessutom ut som fläcken växer.

 • QuidProQuod

  ”(även om jag villigt erkänner att jag inte är nån expert på krigsföring)”
  Precis, du är ingen expert på krigsföring men forstätter ändå uttala dig om saker som du inte vet någonting om.