Vänta lite nu…

Precis som alla andra blev jag förstås väldigt upprörd över gårdagens händelser. Men närhelst jag inser att jag simmar med fiskstimmet så försöker jag stanna upp och ifrågasätta allt jag ser. Och det är några saker jag inte får ihop.

Dels så avviker tillvägagångssättet från hur jag uppfattar att terrorister normalt brukar agera. De har sällan ambition att överleva, utan syftet är att ställa till maximalt med lidande och sen dö martyrdöden. Med maximal medial exponering, videos där de tar på sig attacken, viftande med flaggor, klädda i vitt linne för att vara redo för begravningen osv. Så icke i detta fallet, där förövarna döljer sin identitet och dessutom flyr scenen. Inga offer av egna liv för den ”goda sakens skull” såvitt jag kan se.

De agerar samlat och fokuserat och till synes mycket välkoordinerat (även om jag villigt erkänner att jag inte är nån expert på krigsföring). Avrättningen av polismannen sker helt osentimentalt på språng utan att stanna upp en sekund varken vid avlossning av det dödande skottet eller med något fysiskt tecken efteråt på att vara berörd över händelsen. Inga ryckiga rörelser, ingen spänd kroppshållning. Det ser ut som ett proffs på golfrunda mer än en fundamentalistisk galning i strid för jihad.

charlie01

Efter en snabb överblick så konstaterar de att inga fler poliser är i närheten och joggar lugnt fram till bilen. På vägen tillbaka noterar jag att de dels inte bär vapnen som i en actionfilm, utan som man lär sig i militären, med kolven framför sig. Det är ännu en indicie att det inte rör sig om glada amatörer utan om att de har militär utbildning.

Vem som helst kan identifiera en ”Kalashnikov” men faktum är att allt som ser ut som en AK47 inte är det. Det finns många senare modeller som för ett otränat öga är identiska, men som är betydligt modernare varianter. Skillnaderna finns i stocken och i materialet. Det här geväret är inte gjort i trä utan i kompositmaterial, vilket syns på både magasin (inte svart metall) och greppet framtill (inte brunt trä). Det är alltså ett modernt vapen, ingen övervintrad AK47 från kommunismens glada dagar.

 

charlie02

AKS-74U

 

Det sista som får mig reagera är flykten.  En sko har trillat ut på passagerarsidan och den ena mannen plockar upp denna innan han sätter sig ner. Dörrarna stängs och de kör iväg. Han är inte mer stressad av situationen än att han tar sig tid plocka upp skon.

charlie03

Inget av detta betyder ju att det inte kan vara ett islamistiskt terrordåd. Men det avviker så pass från ”normen” att jag tycker det känns som relevanta saker att notera. Dessa lugna samlade män ska dessutom alltså ha glömt ID-kort i flyktbilen, från vilka man menar sig fått identiteten på dem. Känns det inte lite väl lägligt?

Det skulle inte förvåna mig om ID-korten är planterade som en distraktion för att få ytterligare utrymme att hinna komma undan. Och om ingen grips idag så är nog sannolikheten stor att de redan är ute ur landet. Det här är inte random tomtar från förorten. Och jag kanske underskattar IS-träningsläger men vad jag sett av filmklipp med glada amatörer i Syrien som skjuter tung automateld från höften mot måltavlor på 300 m avstånd så  är det en skillnad likt natt och dag mot vad de här personerna uppvisar.

Det känns som att allt är lite för lägligt helt enkelt. Jag kanske bara är konspiratorisk och jag säger inte att jag har någon bättre förklaring. Jag tycker bara detta är värt fundera närmre över. Ni med mer militär erfarenhet får gärna kommentera nedan!

Hela originalvideon:

Update:

Cournocopia skriver också mycket intressant om detta, både mot och för de argument jag för ovan.

Update 2:

Vapnet jag uppskattade som kompositmaterial är sannolikt 5,56 mm vilket förklarar de olika ljuden när de avlossas. 7,62 mm är den grova standardkalibern på ”Kalashnikov” och har det karaktäristiska ljudet som alla som spelat Counter-Strike känner igen.

Frågor om polismannen överhuvudtaget träffas i huvudet har också ställts och varför isf inget blod syns. Jag är ingen expert, men visst ter det sig märkligt att ett skott som träffar i huvudet på 20cm avstånd med 7,62mm kaliber inte skulle ha någon synbar effekt i form av åtminstone lite blod på marken under efterföljande 4-5 sekunder…? Ni med praktisk erfarenhet får gärna kommentera hur verkligheten skiljer sig från film här.

Polisen som sköts var obeväpnad. Polisen i Frankrike, likt i Storbritannen, bär inte ens pistoler till vardags.

Update 3:

Det antyds att den övre skytten skulle luta sig bakåt när han skjuter (vilket skulle kunna betyda att han är skotträdd och därmed ovan vid strid), men som jag uppfattar det lutar han sig åt sidan, från höften. Det kan förklaras av att målet är delvis skymt av andra objekt, vilket vi också ser när kameran panorerar åt höger.

charlie04a

 

charlie04

Update 4:

 

Det är uppenbart ett riktigt skott och det träffar marken (damm skjuter upp bakom offret), frågan är om kulan passerar offrets huvud på vägen eller inte och varför det isf inte är något blod där kulan landar. Det verkar faktiskt som att sista kulan inte träffar offret alls och att offret spelar död i rädsla att bli träffad fler gånger.

Update 5:

charlie05

Det tar 8 sekunder mellan det att skottet avfyras och offret ses i bild sista gången. Inget blod hinner rinna ut på trottoaren under dessa 8 sekunder.

Update 6:

Flera argument mot att det skulle röra sig om proffs framförs på den här bloggen.