Till minne av Dennis Hopper

Jag minns Dennis Hopper främst från hans roll i en av mina favoritfilmer; Waterworld 1995. Han gjorde en av sina många skurkroller som den enögde, närmast maffiabossliknande karaktären Deacon. Jag var 11 år gammal och älskade verkligen post-apocalyps-temat. Det var nästan så man höll mer på Hopper än hjälten, spelad av Kevin Costner i den filmen.

Waterworld, 1995

Tio år senare återkom han i ännu en bad guy karaktär som jag verkligen gillade, nu i Land of the Dead (remake, 2005). Zombiefilmsfanast som jag är, kändes Hopper som ett välkommet bidrag i den filmen.

Och vem minns honom t.ex. inte i den tidigare skurkrollen från 1993, där han spelar mot Keanu Reaves och Sandra Bullock i actionrullen Speed?

Dennis Hopper var aktiv intill sin död, inte bara klassisk film utan han deltog också genom sin karriär i spelproduktioner som Grand Theft Auto: Vice City, Black Dahlia, Hell: A cyberpunk thriller och den TV-spelsinspirerade filmen om Super Mario Bros, där han spelade Koopa (vem annars?).

Andra kända titlar han deltagit i är Apocalyps Now, Space Truckers och Easy Riders.

Det känns sorgligt att det inte blir några fler skurkroller nu. Få gjorde dem som Dennis Hopper.

Dennis Hopper blev 74 år

Hopper lämnar efter sig fyra barn, den yngsta; Galen, bara sex år gammal.

Fler män dör i prostatacancer varje år, än kvinnor som dör i bröstcancer. Prostatacancer.nu och Prostatacancerförbundet har mer information.

Andra om detta: SvD, LA: Times, IMDB,