Svensk hederskultur

Svensk hederskultur

Man vill gärna intala sig att det inte finns någon hederskultur i Sverige, men tittar man på den här reklamkampanjen så inser man snabbt att så inte är fallet. Hedern här handlar om att beskydda offret (kvinnan) från det smutsiga (sexet). Som om kvinnans heder satt i hennes obefläckade könsorgan!

Sånt här tänkande gör mig heligt förbannad, eftersom det dels omyndigförklarar alla av honkön, som om sex är något kvinnor inte kan hantera på egen hand utan måste ha en förmyndare (hennes far, pojkvän, eller staten) att hantera åt henne och skydda henne från. Dels förstärker det synen på kvinnans könsorgan som något heligt som inte ska befläckas av syndigt leverne.

So what om hon inte är ”oskuld” längre? Vadan pojkarnas ”oskuld”? Om hon vill knulla på fyllan så är väl det enda problemet om hon inte fått kondomer med sig hemifrån möjligen. Chansen att ångra sig är väl lika stor oavsett kön och ja, det är många som gör dumma saker på fyllan oavsett kön.

Kvinnor ska inte vurmas för som försvarslösa och därmed ansvarslösa, värnlösa varelser. Det är att göra alla vandrande oskuldsfulla könsorgan där ute en stor otjänst om man samtidigt vill mena att fittmänniskor ska ha samma möjligheter som snoppmänniskor.

Andra om detta: Hanna Wagenius, GenusNytt,

 • vitter

  Kunde inte hålla med mer… Är det något jag tycker är ”kvinnoförnedrande” i vårt samhälle, så är det den där inställningen att kvinnor är hjälplösa våp när det kommer till allt som har med sex och deras egna kroppar att göra. Då är vi plötsligt offer oavsett vad vi egentligen vill.

 • K-SATANAS

  Jag tycker det är ett bra initiativ …. till att minimera nyproduktion av mångkulturella medborgare.,, men så ligger ju mina värderingar någon annan stans.
  I_I_I
  :-)I

 • Pingback: För vi har ju ingen hedersmoral här ju !!! | Sagor från livbåten()

 • Pingback: Tweets that mention Svensk hederskultur | projO's/gothbarbie's blog -- Topsy.com()

 • Amarso

  Jag tycker helt klart det här är vidrig propaganda (inte reklam)!
  Som du säger så görs kvinnan till ett offer, samt att man gör sex smutsigt och dåligt (i vart fall sex om man är under 18 och påverkad av alkohol) samt sist men inte minst att KILLARNA görs till de som liksom tvingat i tjejen spriten. Och att det ju är killarna som har sex med tjejen, inte tvärtom. Det finns en massa att läsa mellan raderna. Är det ROKS i samarbete med Systembolaget, eller?

  Och, exakt. Varför lägga tyngdpunkten på, eller ha som argument, att vederbörande flicka är oskuld?
  För övrigt, hur många under 18 är det? Och vad spelar det för roll? Är sex våldtäkt…? Vilket jävla skämt, bara. Ett dåligt sådant.

  Önskar att nån kunde typ slå sönder den där och rycka ut reklamaffischen!

 • Gizmo

  Folk tänker inte längre än näsan räcker som vanligt. De bara återupprepar samma gamla förlegade tänkesätt…

  Varför ska så stor mängd av vår befolkning vara så dumma? Man får jaga varg, men man får inte jaga idioter? Ser inte någon logik i samhället ibland…

 • Nisse

  Fan vad du är bra, Hanna!
  Jag har gått runt och retat mig på den reklamen som systembolaget sänt på TV.
  Och du lyckas verkligen sätta fingret på precis kärnan av det jag stör mig på.
  Det är sånt här som får mig att fortsätta besöka den här bloggen.

 • Daniel Wijk

  Det roliga är ju att om man skulle anmäla detta till t.ex. etiska råder så skulle dom ställa sig bakom skiten eftersom dom är en del utav hederskulturen (den svenska tokfeminismen).

 • Jag håller med om att formuleringen var kvinnoförnedrande, men jag tror att det är ett kraftigt budskap. Det är bättre att bli av med oskulden under otraumatiserande omständigheter och risken för att det blir dåligt ökar om man har druckit. Dock så borde de ha skrivit något mer könsneutralt, typ ”Ditt barn är fortfarande oskuld. Men när vinflaskan du nyss gav bort är uppdrucken kanske den saken har ändrats.”.

 • Rumpmas

  Ja usch, uppenbarligen verkar de göra det. Själv är jag dalkarl och ”vargälskare”. Är du och de dina mer värd än någon annan och i så fall varför?

  Särskrivningar känns ju så där också. Träna på det!

  Om det var min dotter det handlade om så skulle jag proppa hennes fickor, plånbok, jacka och väska full med kondomer och be henne använda något som helst skydd ifall hon skulle vilja ligga med någon. Vem, var, när och hur har man f-n ingen rätt att kräva något svar om?

 • Pingback: I sexualfientlighetens land // Skivad lime()

 • Pingback: Skattefinansierad hederskultur « No size fits all()

 • Pingback: Hederskulturen tar taxi | No size fits all()