Om du kunde resa till medeltiden…

..och bara fick ta med dig en bok, för att sprida kunskap till medeltidssamhället – vilken bok skulle du välja och varför? Det bör vara en bok med kunskap som de kan ta till sig och få nytta av med de medel som finns tillgängliga på medeltiden. Tanken är att få största möjliga positiva inflytande på utvecklingen för medeltidssamhället.

Ge mig era förslag! :)

 • Daniel Wijk

  Antagandet man naturligtvis gör utan att knappt tänka på det är att någon skulle lyssna på en.

  Jag skulle nog välja en bok som tog upp sjukdommar och hur de kan förhindras/botas med enklare medel (tänk medeltid). Att namnge en sådan bok är dock bortom mig men kanske vet någon annan?

  Tråkigt val kanske?

 • Thommie

  ”On the Origin of Species” känns för mig helt självklar. Kommentarer känns överflödiga

 • 之乎者也

  Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Isaac Newton).
  .-= 之乎者也´s last blog ..Telia är inte Google =-.

 • Niklas

  Med tanke på att religion i alla dess former var det enskilt största hindret mot människans utveckling så skulle jag ta med ”Om arternas uppkomst” av Darwin :)
  .-= Niklas´s last blog ..Året då kriget kom, året då kriget vinns? =-.

 • Den svåra frågan är ju vad de skulle klara av att ta till sig. En bok som ger den viktigaste informationen men som de inte kan höja sig till att förstå och tro på är ju värdelös. Därförtror jag inte på vetenskapliga böcker. Dessa står på sina företrädares axlar på ett sätt som gör det omöjligt att hoppa över en massa generationer. Man kan inte ta till sig Darwin utan de genombrott som skedde iom Bacon och andra under den vetenskapliga revolutionens inledning.

  Därför skulle jag satsa mina pengar på ngt mer samhällsfilosofiskt. Med risk för att anklagas smöra för bloggägarinnan – JS Mills On Liberty t ex.
  .-= Göran Widham´s last blog ..EUs lagar trumfar de svenska =-.

 • Vad sägs om Encyklopedin? Allt i en bok.

  Den skulle dock brännas på bål, och så var det med det.
  .-= Henrik Sundholm´s last blog ..John Stossel om Ayn Rand =-.

 • Daniel Wijk

  Man kanske, som sagt var, får anta att boken skulle accepteras. Annars blir diskussionen en annan än den var tänkt.

  Eller så ser man acceptansdiskussionen som det intressanta :-)

  Jag tror dock på något jordnära som man hyffsat enkelt själv skulle kunna bevisa. Origin of the species skulle inte, i sig själv, bidra till att samhället blev bättre. Den skulle inte klara att ta bort all vidskeplighet oavsett om den blev 100% accepterad eller ej.

  Lägg till det faktum att evolutionsteorin inte handlar om livets uppkomst vilket fortfarande skulle ge ”gudfruktiga teorier” möjlighet att blomstra.

 • Asemah

  Visserligen inte en bok, men Playboy.

 • Om jag skulle råka hamna i ett engelsktalande område – Ulysses. Av James Joyce.

  Bara för att se hur den språkliga utvecklingen skulle förändras från grunden. E:
  .-= Sargoth´s last blog ..Arbeit macht linien =-.

 • En vetenskaplig bok som skulle kunna verifieras direkt är Isaac Newtons ”Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica” eller kanske Gallileos ”Dialog”. Kanske dessa skulle kunna tidigarelägga den naturvetenskapliga revolutionen några hundra år.

 • Sebastian

  Dialogo – Galileo Galilei

 • Andreas Eriksson

  Guiden.

 • Macke
 • Jag har svårt tro medeltidsmänniskan kan ta till sig origin of the speicies, särskilt med tanke på hur ofullständig den är i beskrivningen av evolutionsteorin.. Darwin själv saknade ju många svar på frågor som senare tillkommit för att komplettera teorin. Det skulle nog leda till att man blev bränd på bål snarare än några större samhällsändringar. ;P

 • Själv har jag lutat åt typ en kemibok för högstadiet, eller kanske en överlevnadshandbok, där man kan få fram elementär kunskap som kan utveckla sanitära förhållanden för medeltidssamhället, enkla sätt att rena vatten osv. Att beskriva bakterier osv är ju förmodligen tröstlöst, eftersom det måste vara så enkla påståenden och lätt verifierbara även för medeltidsmänniskan att folk faktiskt kan ta till sig och sprida informationen.

 • Yuri

  ”Riddaren Arn” för att visa medeltidsmänniskor att utvecklingen går åt tolerans mot andra kulturer och multikulturell samhälle -hålet

 • kenny_lex

  Harry Potter, för vilka böcker man än skulle ta med sig till medeltiden för att sprida ”kunskap” skulle ändå ha bränts på bål. Men om vi utgår ifrån att folket kunde läsa och jag kunde sprida denna bok till folket då hade jag valt en helt vanlig naturkunskapsbok för mellanstadiet, för dessa brukar tydligt förklara varför vissa saker sker i naturen och sedan något experiment som gör att man kan bevisa detta.

 • En bok på engelska skulle nog inte vara att rekommendera, latin vore däremot idealiskt då det var ett internationellt gångbart språk. Jag betvivlar att så värst många böcker skulle brännas på bål, i så fall skulle man väl behöva ta med sig Jonas Gardells bok om Jesus eller något liknande. Gallileos “Dialog” som är på förslag tror jag på, utan bråkmakaren Galileos närvaro och ryckt ur sin politiska kontext skulle kyrkan antagligen inte se något skäl att förbjuda den. Att ta med Lubbe Nordströms ”Lort-Sverige” vore nog kul, men det vore nog svårt att få medeltida människor att förstå den moderna hygienismen.
  .-= medundersåte´s last blog ..Legis corruptio =-.

 • Möjligen What is Mutualism av Clarence Lee Swartz. När de får se vilka problem staten, beskattning, patent, storföretag, monopol och liknande kan skapa kanske en sådan utveckling inte skulle ske. Kanske skulle bönderna få äga sin egen jord, kanske skulle företagen anordnas kooperativt av arbetarna under industriella revolutionen. Kanske skulle vi ha ett fritt samhälle?

  Tyvärr är det mer troligt att furstarna och adeln skulle försöka hindra spridningen av dessa idéer…
  .-= Argument´s last blog ..Idédebatt och ideologier :: RE: Anarkismtråden 2.0 =-.

 • Silmarillion.

  Ska de ändå tro på sagor kan man lika gärna ge dem en religion med lite fler gudar i :)
  .-= scaber nestor´s last blog ..När verkligheten överträffar dikten – Usama Bin Ladens foto. =-.

 • Andreas Eriksson

  Egentligen behöver man inte ta med någon bok, sannolikheten är stor att de redan hade ”Fursten”.

 • kenny_lex

  Jag ångrar mig; jag skulle ta med Linux for Dummies.

 • David A

  Om det är så, att det är för svårt att ta till sig Newton eller Darwin, så lutar jag åt ”Parkinsons lag” av Parkinson eller ”Processen” av Kafka.

  (Vad ”telefon” är får de försöka räkna ut av sammanhanget.)

 • Janne
 • dp

  Also sprach Zarathustra

 • Aki

  Finns många böcker jag tror skulle förändra allt. Exempelvis som redan nämnda Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica, On the Origin of Species eller Also Sprach Zarathustra. Jag tror däremot det bästa vore en sammanfattande bok – finns flera som räknar upp några av våra viktigaste matematiska och fysiska formler, kemiska bindningar, grundläggande uppfinningar och så vidare.
  .-= Aki´s last blog ..Prince of Persia: The Sands of Time movie =-.