Muslimer stoppar föreläsning om yttrandefrihet

Lars Vilks, känd internationellt för sin rondellhund som fick rabiata muslimer världen över att elda svenska flaggor, skulle hållit en föreläsning på Jönköpings högskola men denna blev stoppad.

Den tänkta föreläsningen har vållat en hel del debatt och Utrikespolitiska föreningen har fått ta emot synpunkter från muslimska studenter på skolan. Men enligt Noopur Parekh har det varit sansade reaktioner.
– Det har varit under vänliga och lugna former. Men vissa studenter har tyckt att det inte varit en bra idé.

Det vart inga uppeldade svenska flaggor på Jönköpings högskola, vilket alltså anses som bättre än förväntat (får man förmoda, eftersom det understryks), men blotta principen att en föreläsning om yttrandefrihet stoppas för att muslimer inte klarar av konceptet, är illa nog.

Det här är vad som händer när man börjar ta hänsyn till minoriteter som inte klarar av att människor förlöjligar dem. Det måste alla tåla. Muslimer, sexuella minoriteter, kristna, ateister, liberaler, socialdemokrater etc. Yttrandefrihet är till för att skydda uttalanden majoritet eller minoritet inte vill höra. Det är inte till för att skydda politiskt korrekta uttalanden som ingen stör sig eller blir ”kränkt” av.

Så på något sätt är det väl symptomatiskt att just muslimer blir upprörda av en föreläsning om yttrandefrihet och att denna därför avbokas. Sverige 2010.

Adler [VD för Internationella Handelshögskolan] tycker inte att man överdriver genom att ställa in Lars Vilks besök. Vilks själv hade gärna kommit och föreläst i Jönköping.
– Det blir komiskt att man censurerar en debatt om yttrandefriheten, det är att gå rätt långt, säger han till Nyheterna.

Källa: Sveriges Radio

 • Nollbit

  Jag följer din blogg eftersom du allt som oftast presenterar vettiga analyser av det som händer omkring oss.

  Med det i backspegeln har jag enormt svårt att förstå din analys av det som hänt här. De muslimska studenterna klagar (under sansade former!), skolan ställer in och det ska vara de muslimska studenternas fel? Har de inte rätt att berätta för skolan vad de tycker om att Vilks föreläser? Ska de hålla käften för att du tycker att deras bedömningsgrund är felaktig?

  Den enda part du kan anklaga i det här fallet är väl skolan eftersom det var de som valde att ställa in föreläsningen. De är ju de som censurerar debatten eftersom de själva inte vågar ta fighten för skolans rätt att låta Vilks föreläsa om de vill ha honom där.

  Ditt korståg för yttrandefriheten lämnas ju något att önska om den inte gällar alla.

 • Gustav

  Det är ju klart att det är universitetet som är att skylla för det här. Men det är ju fortfarande otroligt omoget av studenterna i det där förbundet att klaga över något sådant som en föreläsare. Barnungar, minst sagt. Om det stör dem, så behöver de ju bara… eh… inte gå dit? :P

 • gothbarbie

  Problemet är tvådelat.

  1. Muslimer tål inte att deras religion/profet förlöjligas och försöker därför få föreläsningen avbokad.
  2. Skolan lyssnar på mupparna för att muslimer är en grupp det är politiskt korrekt att vurma för.

  Bägge förtjänar naturligtvis kritik för sin respektive skuld i att det nu inte blir någon föreläsning om yttrandefrihet.

 • twiggins

  Ey! Var det inte idag du skulle få dela med dig av din nya underbara näsa till omvärlden? Är ju nyfiken! kram

  Edit: Eller var det kanske nästa fredag? :( ujujuj

 • Pingback: Tweets that mention Muslimer stoppar föreläsning om yttrandefrihet | projO's/gothbarbie's blog -- Topsy.com()