Muslimer stoppar föreläsning om yttrandefrihet

Lars Vilks, känd internationellt för sin rondellhund som fick rabiata muslimer världen över att elda svenska flaggor, skulle hållit en föreläsning på Jönköpings högskola men denna blev stoppad.

Den tänkta föreläsningen har vållat en hel del debatt och Utrikespolitiska föreningen har fått ta emot synpunkter från muslimska studenter på skolan. Men enligt Noopur Parekh har det varit sansade reaktioner.
– Det har varit under vänliga och lugna former. Men vissa studenter har tyckt att det inte varit en bra idé.

Det vart inga uppeldade svenska flaggor på Jönköpings högskola, vilket alltså anses som bättre än förväntat (får man förmoda, eftersom det understryks), men blotta principen att en föreläsning om yttrandefrihet stoppas för att muslimer inte klarar av konceptet, är illa nog.

Det här är vad som händer när man börjar ta hänsyn till minoriteter som inte klarar av att människor förlöjligar dem. Det måste alla tåla. Muslimer, sexuella minoriteter, kristna, ateister, liberaler, socialdemokrater etc. Yttrandefrihet är till för att skydda uttalanden majoritet eller minoritet inte vill höra. Det är inte till för att skydda politiskt korrekta uttalanden som ingen stör sig eller blir ”kränkt” av.

Så på något sätt är det väl symptomatiskt att just muslimer blir upprörda av en föreläsning om yttrandefrihet och att denna därför avbokas. Sverige 2010.

Adler [VD för Internationella Handelshögskolan] tycker inte att man överdriver genom att ställa in Lars Vilks besök. Vilks själv hade gärna kommit och föreläst i Jönköping.
– Det blir komiskt att man censurerar en debatt om yttrandefriheten, det är att gå rätt långt, säger han till Nyheterna.

Källa: Sveriges Radio