I Sverige tar vi i hand

Och gör man inte det får man räkna med att det får konsekvenser. Åker man till ett annat land så tar man seden dit man kommer och envisas man med att inte göra det, så får man räkna med att folk missförstår och tar illa vid sig. Därför är det viktigt att känna till sociala regler innan man hälsar på, eller ännu mer; bosätter sig i ett annat land.

En vettig ledare om detta i SvD.

 • Stefan

  Verkar som att Sverige är det enda landet som kör med ”Man tar seden dit man kommer.”.

  Det gäller inte för andra tydligen… Suck. Orka gnälla ens om handskakning?
  Vill folk inte skaka hand så varför propsa på det?

  Jag anser att folk av utländsk härkomst med egna seder och religioner, skall förstå oss som inte lever som dem, att vi inte gör på samma sätt som dem.
  Vi svenskar måste ju alltid anpassa oss till dem och deras religioner och seder tydligen, men dom kan inte anpassa sig till oss? Att respektera att vi skakar hand här istället för att pussa varann på kinderna ?

  Men nääe, då drar dom in JO i allt . Suck… Låt folk vara individer och vara egna. Vissa hälsar / gör affärer med att skaka hand, andra inte! Om konflikt uppstår, skiljs åt bara vafan !

  Är inte så svårt att säga: ”Med mina seder och religion så gör vi inte affärer med att skaka hand.” – ”Nähä, hur gör ni då?”… Så svårt är det inte att kompromissa!

 • Yuri

  Han alltså blev sparkad pga inte tog chefen i hand? Det är för javligt att folk får sparken pga en sån lilla detalj. Jag kan förstå att man kan sparka en människa pga dålig utfört arbete, men att sparka pga en handtag är för javligt tycker jag. Det är helt rätt att han får skadestånd och hon borde mista sin chefsposition. En chef måste bedöma sina arbetare utifrån jobbet de gör, inte utifrån deras religion.

 • Stefan

  DO Menar jag förresten, inte JO

 • Yuri: Han fick inte anställning för han såg inte chefen i ögonen och tog henne inte i hand för att hälsa. Iaf är det vad försäkringskassan påstod, därför drog de in hans bidrag. Chefen säger att de inte anställde honom för att han saknade kompetens och själv säger han att han hälsade med att buga sig istället.

  Det jag stör mig på är att man inte anpassar sitt beteende efter landet och kulturen man bor i. När jag var liten och åkte till frankrike så pussade vi dem vi hälsade på på kinden, för så gjorde man i frankrike, fast jag tyckte det var småäckligt pussas med varenda främmande vuxen man stötte på.

  Om jag åker till nåt arabland så måste jag gå i sjal och får inte ha kortärmat eller barbent alldeles oavsett att jag själv är ateist. Är det då så jävla mycket begärt att man tar i hand när man åker till/bor i Sverige, muslim eller ej? Annars får man ta att folk blir upprörda på en och det är inget man ska ha rätt begära skadestånd för. Att leva efter godtyckliga religiösa regler är frivilligt, inget man föds med och inte kan välja bort. Massa muslimer kan uppenbarligen också ta i hand, men så finns det förstås ett fåtal fanatiker som måste ha egna regler oaktat vilken kultur de lever i. Fine, gör då det, men lev med konsekvenserna!

 • WysiWyg

  Så då vet du att skälet till varför han förlorade sitt bidrag alltså inte var för att chefen blev förnärmad av att han hellre ville buga än skaka hand (är inte det att visa MER respekt?), utan för att någon på omvägar fick veta om detta och felaktigt utgick ifrån att det var därför, och inte för att han inte hade kompetens för jobbet, som han inte fick platsen.

  Men jag måste fråga Hanna; vilka seder är det du tycker ska vara obligatoriska att följa? Vill gärna ha exempel då jag själv bryter mot en del av de som nämns (tittar t.ex. inte folk i ögonen, och avskyr att skaka hand). Gör jag fel då?

  Vart går egentligen gränsen för vad den normerande majoriteten ska få tvinga oss till?

 • Tomas

  Jodå visst blev det konsekvenser. Han fick 60.000: i skadestånd för att ha diskriminerat en kvinna. Så går det i Sverige när man inte vill anpassa sig till samhället. Fantastiskt.

 • Yuri

  Hanna, ok, jag är inte så insatt i det där, men varför funkar inte det med en universiell kultur? Alla vi är uppväxta med Dostoevskijs brott och straff i skolan, räker inte det? Ska man gå runt och tvinga alla på handskakning, kom igen, det låter ju dumt, människor är olika, vissa kanske inte ens har händer pga olycka. Man kanske varit på toa, gick lite dålig med toalettpapper eller runkade nyss.

  Sen så anser inte jag att svensk kultur har något sånt som obligatorisk handskakning, kanske populär personlig kultur, men inte rikskultur, nej. Däremot anser jag den världsberömda svenska toleransen vara en del av den riktiga svenska kulturen.

  Jag tycker inte om att diskutera etnicitet och nationalitet överhuvudtaget. Många svenskar har en tendens att prata för mycket ”etnicitet&nationalitet”, såna tendenser ska bort från den svenska kulturen svenskarnas tendens att skoja illa om sian grannar. Det är ingen bra kultur om ni frågar mig.

 • Jag är helt emot tvång, jag säger att det är fritt att göra som man vill, men man får ta konsekvenserna om folk inte gillar en när man beter sig på ett sätt som inte är socialt accepterat. Man kan inte klaga och begära skadestånd om folk inte gillar ens beteende.

 • WysiWyg: Det står dig fritt att bete dig precis hur asocialt du själv vill, men du får förstås leva med konsekvenserna att folk kanske inte gillar dig och kanske ger jobbet till någon som är lite bättre på det sociala. Och så länge du inte anmäler någon för diskriminering så står det dig helt fritt att göra så. Jag vill verkligen inte tvinga någon att ändra sitt beteende, jag vill bara inte att man ska kunna få skadestånd när man beter sig på ett sätt som inte är socialt accepterat och blir diskriminerad till följd av det (därför är jag emot all särlagstiftning, också för homosexuella, transpersoner etc men de/vi har iaf inte VALT grunden för sitt beteende, vilket religiösa de facto har).

 • Yuri

  Hanna, just den där händelsen kanske kan vara lite märkligt, men DO fattar korrekta beslut i de flesta fall. Jag hörde talas om en svensk sjuksköterska som fick betala böter pga hon sa ”här pratar vi svenska” till somaliska undersköterskor i personalrummet. Helt korrekt dom.

 • Daniel Wijk

  Yuri: Om hon sa det som chef (vilket jag antar att hon gjorde) så är det helt korrekt att hon ska ha däng för det iom att hon jobbar statligt (via landstinget).

  Men att DO fattar korrekta beslut i de flesta fall vet jag inte. Hur ska man kunna vara säker på det?

 • Sanna

  Jag för min del tycker att det är näst intill skrattretande hur invandrare kan skylla nästan precis allt på diskriminering. Skitsamma om han tog i hand eller inte, denna chefen sa ju till om att den saken inte störde henne nämnvärt, utan att killen helt enkelt inte var kompetent för jobbet.
  Jag tror knappast att den saken hör med rasism att göra över huvud taget, men att killen ifråga bara vill suga ur henne pengar i form av skadestånd….

 • WysiWyg

  Men Hanna, vi konstaterade juh att det INTE var pga att han inte ville skaka hand som han inte fick jobbet?

  Det som stämningen gällde var att han förlorade sitt bidrag eftersom någon på arbetsförmedlingen TRODDE att det var pga att han inte ville skaka hand som han inte fick platsen.

  Du måste väl hålla med om att det är skillnad?

  Och låt ta mig som exempel igen; jag blir utskickad på någon intervju av arbetsförmedlingen, och kan inte med att se folk i ögonen, och får därmed inte jobbet. Ska jag då förlora mina bidrag?

 • WysiWyg: Ja, arbetsförmedlingen var inkompetent, men det är ju ingen nyhet. De säger ju t o m själva att det är inte via dem man har chans att få jobb. De såg väl bara en chans att spara in lite bidragspengar.

  Du menar att arbetsgivaren skulle ange det som anledning då, förmodar jag? Annars är det ju samma situation som för den här muslimen. De lär ju knappast ange det som anledning, de säger ju att du inte verkade vara kompetent. Själv anser jag ju att privata företag ska få diskriminera på vilka grunder som helst. Om de inte vill anställa folk som har fel frisyr så är det upp till dem. Det är ingen samhällsangelägenhet.

 • WysiWyg

  Du har onekligen en poäng. Men iom att stämningen nu inte hade något alls att göra med företaget, utan med arbetsförmedlingen så pratar vi om två olika frågor.

  Personligen anser jag att man inte ska få avskeda/avstå från att anställa någon pga saker som inte påverkar förmågan att sköta jobbet. Annars finns risken att folk med ”fel” åsikt inte får jobb, eller att kvinnor inte får det. Känns bara inte rätt helt enkelt.