Fetma är sjukligt

Jag tror få personer skulle acceptera att gravt underviktiga bildade sig en identitet kring sin undervikt. När feta människor gör det, verkar det dock inte ses som problematiskt, detta trots att övervikt är mer destruktiv för hälsan än undervikt.

I USA, det land där fet-kulturen är som mest utspridd och där jakten på att slå rekord ständigt leder till ny underhållning har en kvinna bestämt sig för att bli världens fetaste. Hennes man, som uppenbarligen är en feeder, stödjer henne i hennes strävan.

Jag tycker det är moraliskt tvivelaktigt att göra nöje av detta uppenbart sjukliga beteende. Vem skulle låta sig underhållas av personer som levde i svält och grav undervikt och krävde respekt för sin identitet som underviktiga? Ändå är det precis motsvarande vad som görs med feta människor.

Det är inte okej att vara fet. Det ska inte accepteras (socialt). Det är inte synd om feta människor (om de inte är det pga medicinering etc, då det självklart inte är självvalt) och feta människor ska inte behandlas som om de vore en kulturell minoritet. Fetma är sjukligt och skadligt, precis som grav undernäring är. Jag ställer mig starkt kritisk till denna kultur bildas där man ska vara stolt över hur man ser ut, när ens utseende är ett resultat av ett uppenbart destruktivt beteende, oavsett det är självsvält eller personlig ”övergödning”.

Det är hennes kropp, jag stödjer hennes rätt att förstöra den om hon vill, men jag vänder mig mot en kultur som ser det som något positivt att stå upp för ett destruktivt levnadssätt och bilda sig en identitet kring detta. Det är något jag starkt tar avstånd ifrån.

Det behövs fler förebilder som Anna Troberg, som – även om hon enligt min åsikt inte är i närheten av fetma – tar tag i träning på ett sätt jag personligen aldrig skulle klara av! Go Anna! :D

 • MrArboc

  +1

 • Sdsdsd

  Vad är det du snackar om, visst ska man väl få vara fet om man vill. Exakt samma argument som staten använder mot droger ”det är inte bra för dig”. Men ingen annan ska få bestämma över din egen kropp, spelar ingen roll om du är för smal, tjock eller går på droger.

  Att det inte ska accepteras socialt är ju galet, folk tycker samma sak om bögar eller shemales för den delen. Men bara för att det är något du tycker i fel ska det inte accepteras.

  Låt folk göra vad dom vill sålänge dom inte skadar någon annan.

  Jag måste säga att du i vanliga fall har bra inlägg men idag verkar det inte som om du har tänkt igenom det.

 • Kullback-Leibler  För mig som är en frekvent flygresenär och inte helt osällan hamnar bredvid fetton som inte bara tar upp sitt eget säte, utan halva mitt, så tycker jag lite som Ricky G ovan..

  Märkligt att jag som väger 90kg har samma gräns på bagage som nån som väger 150 eller 200kg för den delen..

 • Kullback-Leibler

  Citat: ”Vem skulle låta sig underhållas av personer som levde i svält och grav undervikt och krävde respekt för sin identitet som underviktiga?”

  Svar: Alla som tittar på Tyra Banks show? (Eller top model eller what not…) :-)

 • Afsdfsdfsd

  Det har ju med att flygbolagen är för mesiga och inte säger, köp två säten.
  Men att alla skulle betala efter vikt är ju inte fel handlar ju bara om att någon ska våga ta steget.

 • Kullback-Leibler

  Problemet är att när dom väl börjar göra detta, så finns det en eller flera fetto-lobbyister som gapar halsen av sig varefter diskrimineringsombudsmannen drunkarn i ansökningar.

 • Pingback: polymeriska tankar » Blog Archive » Fetto()

 • nef

  Nu blir jag ledsen på dig. Det är folk som resonerar som du (att det inte ska vara socialt accepterat att vara fet) och tydligt visar att de tycker så när de tittar på en som starkt bidragit till min sociala fobi med tillhörande panikattacker så fort det blir tal om att vistas ute bland folk.

 • Daniel Wijk

  Så länge man itne vill förbjuda något så kan man ju vara helt emot det utav andra skäl. Man måste få kunna uttrycka sina åsikter (både om vad som är bra och vad som är dåligt). Jag får nog hålla med om att det vore väldigt synd om fetma som tillstånd vore något som ansågs som hälsomässigt okay i samhället. Det finns allvarliga hälsorisker med fetma och det gör det till en mindre bra sak att promota. Precis som det bör vara socialt oaccepterat att ligga stupfull på gatan resten utav livet.

  Dock bör det aldrig någonsin styras i lag.

  Notera att ”socialt oaccepterat” inte betyder att folk bör spotta på dessa personer på stan eller bete sig dåligt mot dom på något sätt (inklusive korkade fettskatter) men att det -bör- ses som ett problematiskt tillstånd.

 • Lovisa Illustration

  Som jag förstått det har Hanna inget emot att folk vill bli feta, ”Folk får göra som de vill”, självklart.
  Det negativa är att detta beteende UPPMUNTRAS och det kanske inte är så lyckat. Läste du inte inlägget ordentligt?

 • Kamrat Vintersoldat

  Egentligen borde man införa obligatoriskt kalorifri skräpmat samt ersätta socker med stevia så är problemet löst .
  Medans bara nyttig/naturlig mat har kalorierna …
  Då får de som har målet att bli feta överäta

 • dapadar

  Ja i en överdrivet socialistisk värld är det inte inte moraliskt att leva som man känner för. Det är ju för att andra måste betala ens vård om man lever ohälsosamt. Och naturligtvis är det då feta som är några av de värsta bovarna i dramat. De blir ju lättare sjuka än smala människor.

  Jag skulle snarare vilja vända på det och säga att om det är något som det är fel på så är det inte feta människor utan folk som envisas med att alla ska betala varandras vård. Om ingen måste betala för det ”sjukliga” med andra personers fetma – vad gör det då att de är feta och blir sjuka?

  Nej något mycket mer upprörande än feta personer är människor som anser sig ha rätt att stjäla andra människors pengar och använda till vad de känner för. Det är lätt att vara generös med andras pengar.

 • dapalar

  För resten… Du hävdar att maken är en ”feeder”. Har då inte han och hans fru lika stor rätt till att leva ut sin sexualitet som du eller vem som helst? Om inte – så är du ju uppenbarligen sexualitetsdiskriminerande :o ( kanske nåt att tänka på? )

 • Afsdfsdfsd

  Visst har jag läst men problemet är att om det inte ska accepteras socialt. Att man ska stöta ut folk på grund utav deras val dom har gjort i livet.

 • Grey_dom

  Tycker du har gått ner dig lite på sistone. Du som alltid varit duktig med källkritik och verkat intresserad av att läsa in så mycket fakta som möjligt innan du yttrat dig har det senaste blivit mer som en vanlig populärblogg där folk bara skriver av sin aggression över något de läst i tidningen utan att kolla hur saker och ting faktiskt hänger ihop. Jag tänker främst på ditt konstiga inlägg om ship to gaza där du av alla borde veta att det som står i aftonbladet och det vad populärpolitikerna säger är inte alltid som saker är.

  Men till denna artikeln tänker jag främst på det här populistiska gamla mantrat om att amerikaner skulle ha en fet-kultur. Det finns många feta, men det finns även fler idrottsutövare och folk som motionerar än i Sverige bland annat. Tyskland och Australien bland andra har för länge sedan gått om USA som fetaste nationerna.

 • gothbarbie

  Du läser in lite mycket i det jag säger. Jag säger inte att folk ska stötas ut, jag säger att det inte ska accepteras att ha en identitet kring sin fetma. Att vara fet är mer destruktivt än att vara underviktig, att då säga att man är ”stolt över att man är fet” är som att säga att man är ”stolt över att man röker”. Att göra tv-underhållning av människor som vill vara feta är att signalera att det är något positivt. Jag anser att fetma är negativt, det betyder inte att jag tar avstånd från överviktiga människor. Jag vet att många kan ha väldigt stora problem att gå ner i vikt, det är beundransvärt om man kämpar med det. Då försöker man ju göra något åt det och mer kan ingen begära. Det är en annan sak att säga ”Fuck You! Jag är stolt över att jag lever så jag kommer dö i förtid och knappt kan gå uppför en trappa utan att få hjärtinfarkt!” i typisk Ricky Lake/Jerry Springer-manér. Att leva så destruktivt är inget jag vill se uppmuntras.

 • gothbarbie

  Jag säger inte att de inte har rätt att leva som de gör, jag säger att om man lever på ett sätt som gör att man kommer dö inom 10 år så bör det kanske inte uppmuntras i tv och göras underhållning av.

 • gothbarbie

  Jag håller helt med och inget jag skriver säger emot dig.

 • gothbarbie

  Det är precis den sortens lösningar jag är helt emot.

 • gothbarbie

  Det är rimligt att man betalar för sin vikt när man flyger, det är vikten som kostar. Det skulle dessutom innebär att barn etc kunde flyga väsentligt billigare, medan dem som väger som tre normala människor rimligen också får betala för att frakta sin egen vikt ist för att subventioneras av andra resenärer.

 • Kullback-Leibler

  Håller med till 110%. ”Rimlighet” är dock något som PK-folket aldrig riktigt tagit till sig.

 • Sdf

  Det här är bara skit du snackar om hanna…
  Det är upp till folk hur dom vill se ut, om tv vill göra program om det så får dom väl det?
  Jävla snack du håller på med att säga ”Jag är så öppen mot allt, bla bla bla”

  Det är bara rena lögner tydligen.
  Dom som vill leva som feta kommer göra det vare sig andra gillar det eller inte, många av dom som tar det på allvar tar hand om sin kropp och motionerar regelbundet, för att just hålla borta diabetes och för att orka mer.
  Med andra ord så tar dom hand om sig, dom gör ingen illa, och dom vänder fint på normen att alla ska vara så jävla pinnsmala.

  Nej dethär var fan den värsta bloggen du NÅGONSIN skrivit, och personligen, så tror jag inte att jag kommer att komma tillbaka nu när jag ser vilken hycklare du är!

 • Kullback-Leibler

  Ord överflödiga.. :-)

 • Vad har du för källa på att övervikt är mer skadligt än undervikt? Läs gärna Hanna Wagenius’ inlägg: http://missbesserwisser.blogspot.com/2009/03/ja

 • För övrigt tycker jag det är fascinerande att du som annars är livsstilsliberal, förespråkare av individens rätt att välja själv, och även välja ”fel” – allas själväganderätt –, nu frångår detta och skriver att det inte ska accepteras om det är självvalt.

 • Kamrat Vintersoldat

  Se logiken i detta : En datanörd äter hos föräldrarna , sen så ska han se på film aha påse chips går åt men han tar den som tilltugg till filmen VIPS så får han ett transfettanfall som lagras i kroppen först 2 veckor efter konsumption medans han ätit massvis av chips druckit sockrade drycker osv ….
  Det som händer är att han ser sig en dag i spegeln och tänker ”hurfan kom detta dit?”
  Lösningen = Kalorifria/fettfria chips/Steviacola(stevia har magnesium och calcium nyttomineralerna och är inte sötningsmedel utan hälsoväxt samt 0 kalorier)
  Varför vara emot dem?! Ingen äter chips som huvudmål ändå…

 • Kamrat Vintersoldat

  Det är det inte alls , däremot ska man ha rätt till mer kg bagage som smalare tex UTAN EXTRA-AVGIFTER …

 • Kamrat Vintersoldat

  Naturligtvis , värt att nämnas är att

  1. Man åldras snabbare när man äter massa .
  2. Tarmsjukdomar orsakade av överbelastning bidraget av företagens ingredienser som skapar fakehunger .
  3. Ekonomiskt slaveri för matbolagen , att äta mer kostar mer (tänker ingen på när de ser 2 kilo chips för 15 kr).
  4. Välfärdsjukdomar orsakas av de naturfrämmande syntetiska ämnena i chips , margarin , aspartam , delvis härdat fett , vegetabilisk olja(palmolja, specifieras oftast inte) halvfabrikat , helfabrikat , glutamat osv …
  Det som händer i kroppen är att den blir igenbommad av dessa naturfrämmande ämnena och inte kan hantera förbränningen av dem eftersom kroppen förbränner helst inte syntetfett , tro mig syster jag tappade 20 kilo hälsosamt fett på 2 månader med powerbantning men 10 kilo transfett tog mig 1 år ….
  Jag försöker fortfarande svälta bort det lilla buklönnfettet inspirerad av vackert folk utan kulmagar för att få pli på ståtligheten och elegansen (långsam process eftersom jag inte vill riskera att få naturfrämmande sjukdomar går jag upp och ner i vikt med flit)
  5 . Blir man ett fläsko lider man då man inte får snygga flickor till sig STORT MINUS.
  6. Tack för en sjysst artikel Hanna men jag tror inte du är den typen som kan bli fläskig du verkar va en snygg,elegant och fräsig pingla …

  MVH Kamrat Vintersoldat.

 • Daniel Wijk

  Med andra ord så läste du inte eftersom det inte står någonting alls om utstötning utan det var något du själv ansåg vara slutsatsen.

 • Daniel Wijk

  Därför att en person inte har rätt att styra över vad en annan person får in i sin kropp.

 • Kamrat Vintersoldat

  Läs min ovanstående post du finner minst 5 anledningar till att det du säger är rent bullshit.

 • Kamrat Vintersoldat

  Exakt Daniel .

  Chipsföretagen matar folk med den syntetiskt bearbetade palmoljan , och som det inte vore nog lägger de till hungerframkallande preparat så de tjänar cash …
  Jag snackar såklart om 0kalori lightchips/lightchoklad/lightgodis där Stevia är i fullt bruk som alternativ till kaloribomben så att matnarkomanerna får ”kicken” av att äta vettu…
  Som resultat har vi tjockisarna , jag plågade personligen skiten ur mig för att powerbanta och håller fortfarande på med det tack vare Hanna's trevliga stöd att respekten kommer när man gör något åt det :)

 • Daniel Wijk

  Att ett företag väljer en viss typ utav olja i producerandet utav ett livsmedel är upp till dom. Det är en enorm skillnad att ett företag gör ett val och att staten gör ett val för -alla- företag och personer under dess paraply.

  Jag har absolut inget emot att företag tar fram just den produkt du pratar om, det vore jättebra. Jag har länge undrat varför Stevia inte är tillåtet i Sverige men nu är det ju faktiskt på väg hit.

  Det vi absolut inte behöver är överförmyndare som anser att dom har rätt att bestämma vilken mat vi får stoppa i oss. Därför är jag emot lösningen som du föreslog. Blanda inte ihop det med att ett företag har en viss tillverkningsprocess.

  På en fri marknad kan du alltid välja ett annat alternativ så länge en marknad finns för det och inte en överförmyndare har t.ex. förbjudit Stevia vilket faktiskt var fallet här.

 • Daniel Wijk

  Om man räknar ordentligt på det så blir det ju lite mer komplicerat förståss.

  Så länge du bara tar upp ett säte så är kostnaden för dig inte speciellt mycket högre än för en normalviktig person. Bränslet lär väl t.ex. inte vara den faktor som kostar mest i flygresan?

 • NP

  De senaste forskningsrönen visar att folk med en måttlig övervikt lever längre och mer sjukdomsfritt än normalviktiga. Undervikt är definitivt mycket farligare än en måttlig övervikt för hälsan, googla och läs så får du se, se t ex den relavit nya studien från Mayo clinic som omfattade över 25 000 personer.

  Fetma och svår fetma är definitivt ohälsosamt, men jag tycker att att det här snarare luktar dom du har fördommar mot feta/överviktiga personer som du försöker att rationalisera genom hälsopåståenden.

  Mitt eget BMI är för övrigt i ”normalvikt”-intervallet om någon nu skulle vara intresserad.

 • K-SATANAS

  Kul läsning på måndagen.
  Helt faschinerande att det kan finnas så mycket att kommentera om en sån skit sak.

  Fetma är lika fult och sjukt som super skinny. Är man inte sjuk så är det naturligtvis ett val man gjort. Det är man ju i sin fulla rätt att göra, men som vanligt, så länge samhället slipper stå för vårdkostnader så är det OK, men inte annars. Vill man dö iförtid genom frosseri, varsågod, bara jag slipper betala.
  Feta är skitfula, superskinny..äckliga.

  I_I_I
  :-)I

 • Kamrat Vintersoldat

  1 den syntetiska palmoljam är livsfarlig och bidrar till just det farliga fettet hanna beklagar sig åt , danskarna förbjöd palmolja/härdat/delvis härdat fett som lett till att de blivit sundare…
  2. Stevia på väg hit?! haha kolla affärerna: aspartamgift åt folket.
  3. Fri? marknaden är inte gratis det heter BANKMARKNAD dvs marknad baserad efter bankernas behov!
  Ansér banktjänstemännen att en produkt ska bort sorterar de bort den , sen har vi momsen : tillämpad i stort sätt för att hela jäkla Svenska Kronan är som du säger det ”FRI”. Ekonomi ska inte vara Fri , den ska vara Folklig .
  Banker bör bara få ut sin moms när folk köper på avbetalningar.

 • gothbarbie

  Ja, med betoning på ”måttlig” övervikt. Jag talar om fetma.

 • gothbarbie

  Jag måste varit otydlig. Jag vänder mig mot att man förespråkar sjuklig övervikt som något positivt genom att göra underhållning av det. Jag anser att var och en ska vara fri att göra vad man vill som är destruktivt för en själv, men det betyder inte att jag vill se det uppmuntras och vara socialt acceptabelt att äta sig till döds, knarka ihjäl sig, eller vad man nu vill hitta på. Det finns en viktig principiell skillnad där, även om svenskar ofta har en förbudshysteri och tycker att ”det jag inte gillar ska förbjudas!”.

 • gothbarbie

  Jag har förmodligen fel isf.

 • gothbarbie

  Tror du inte? Man begränsar ju mängden bagage utifrån vikt, inte hur skrymmande den är?

 • Ja, då förstår jag din inställning bättre. Att du inte vill att det ska förbjudas hade jag redan listat ut – så principlös är du inte! ;)

  Men för konsekvensens skull: Vänder du dig också emot underhållning som exempelvis Jackass? Eller våldsfilmer, där man verkligen förespråkar äckel, tortyr, våld och död som något positivt genom att göra underhållning över det? Jag ställer mig tveksam till om folk kommer bli fetare av denna dokumentär, på samma sätt som jag inte tror att videovåld eller hårdrock gör folk mer benägna att begå övergrepp av olika slag.

 • Daniel Wijk

  1. Samhället har ändå inte, i slutändan, rätten att bestämma vad du stoppar i dig. Samhället äger inte dig.

  2. Det är på väg hit men resan ärlång eftersom det, av någon anledning som inte kan förklara, förbjöds. Jag skrev inte att det är här utan att det är på väg som sagt så jag tycker du ska läsa ordentligt innan du svarar.

  3. Nej, det är inte bankerna som gör detta. Inget foliehattsprat nu tack. Bankerna må beter sig både barnsligt, dumt och otrevligt ibland men någon måtta får det vara på skulden.

 • Daniel Wijk

  Det spelar säkert roll men lönerna, landningstillstånd, administrativa omkostnader, slitage och underhåll lär gå på en hel del det också :-)

  Sen är det ju naturligtvis skillnad från fall till fall. en väska med bly lär ju knappast vara billig att flyga om man säger så. Dock lär dom bli lite småsura om du kommer med tre tomma väskor och tar upp utrymme utan att betala fullt för dom också.

 • Kamrat Vintersoldat

  1. Syntetiskt bearbetad Palmolja är livsfarlig och naturfrämmande/skadligt för människan.
  2. Industrins kapténer och Monsantoägda aspartamföretaget satte förbudet , de sammarbetade med att skriva skit om det något vänligare för människan sukralos i Aftonblaskan …
  3. Det är visst bankerna som sätter priserna på allt med moms och den har blivit på mer och mer varor , kolla på varorna som staten pris-sätter (de momsfria) http://137.61.235.71/foretagorganisationer/svar
  Fri ekonomi my ass , den är så inlåst att man skulle kalla den för Apple/macintosh-ekonomi

 • Daniel Wijk

  1. Mycket möjligt men fortfarande inget giltigt argument för att du ska förbjuda andra att inta det.
  2. Vad jag vet är det inte känt vilka som såg till att det blev förbjudet.
  3. Man kan ha mycket emot bankerna men det du skrev i föregående inlägg var kvalificerat trams.

 • Kamrat Vintersoldat

  1. Nänä , när vi ändå håller på med att slänga livsfarliga kemikalier i maten låt oss mata folk med batterisyra med.
  2. Industrimonopolets kapténer bestämmer över fasciststaten , lurar folk att aspartamgiftet är bra osv. Jänkarna litar på sina medmänniskor varav Truviaversionen av stevia blev en möjlighet och coca cola behövde inte ens ett OK av fda de bara pröjsade staten som vanligt..
  3. Så Riksdagen har fel? Säg mig då varför är kontantbetalningarna i USA momsfria och enbart kreditköp momsbelagda?!? Inte lika många förräddare i kommunerna då de tänker på sina medmänniskor. Momsen går inte till statskassan I detta land för att Sverige har ingen sådan. Bankir-styrda IDU/SI politikerna har tatt och fortsätter ta mutor så de kör sitt eget räjs som om landsmän inte existerade, till följd av detta kommer FRA/IPRED/ samt nya militärjunta grundlagen som Hanna var vänlig och postade innan …

 • Henrik Sundholm

  Jag rekommenderar Mattias Svenssons bok ”Peta inte i maten!”.

 • Ofett

  Åh, du är underbar! Instämmer till fullo!
  Fett är inte hett! Vår blogg handlar helt om detta http://ofett.blogg.se/