Webbhotell med medverkansansvar?

Nu har några mediabolag anmält The Pirate Bay och Black Internet AB som hjälper The Pirate Bay med nätverk och internettjänster.

Enligt vitesansökan så är det företaget Black Internet AB som hjälper The Pirate Bay med nätverk och internettjänster, och är därför delaktiga.

Skivbolagen pekar på 467 musikalbum som de äger rättigheter till och som går att ladda ned från The Pirate Bay.

Vitesföreläggandet ska alltså gälla om något av de 467 albumen går att ladda ned.

Skivbolagen anser även att det är så bråttom att tingsrätten ska ta beslut utan att Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij och Peter Sunde Kolmisoppi ska få chans att yttra sig.

Aftonbladet

Det är ganska märkligt. Det betyder i praktiken att alla webbhotell ska tvingas hålla koll på sina kunder för att inte dömas till medverkansansvar för de eventuella olagligheter som dessa tjänster i sin tur kan ha medverkat till. Medverkan till medverkan.

Att man inte vill låta de tilltalade yttra sig, är väl däremot inte alls förvånande eller märkligt. Det är ju precis den sortens ”rättssäkerhet” som mediabolagen lyckats implementera i Frankrike nu, där påstådda fildelare ska kunna isoleras från Internetåtkomst, likt nån slags medeltida landsförvisning, helt utan rättegång – ett helt oacceptabelt förfarande i en demokrati.

Det är helt uppenbart varför lagen måste ändras. Upphovsrätten har gått för långt. Den inkräktar på det fria och öppna samhället som Internet idag utgör grunden för. Det kan inte accepteras. Piratpartiet förstår detta. Gå och rösta Pirat!

 • Tor

  ”Det betyder i praktiken att alla webbhotell ska tvingas hålla koll på sina kunder för att inte dömas till medverkansansvar för de eventuella olagligheter som dessa tjänster i sin tur kan ha medverkat till”

  Nu har du väl ändå missförstått ”vite” litet grand?

 • Christian

  Mycket märkligt.. Blir Black Internet AB då skyldiga till ”medhjälp till medhjälp till” upphovsrättsbrott? Om Black I AB är delaktiga så måste ju de som levererar Internet till Black också vara delaktiga!
  Och så vidare…
  Ja, Kevin Bacon är förmodligen också delaktig. Brottslingar är vi allihopa.

 • kenny_lex

  Jag har en idé.

  Jag skickar över några av mina originalteckningar till dig och samtidigt förbjuder jag dig att kopiera dessa, men det gör du och du skickar även kopiorna till släkt och vänner. Då kan jag kanske få vite av posten som hjälper dig att sprida mina teckningar och om det går igenom kan vi fira detta genom skicka hotbrev till City Mail.

  Ett problem kan vara att mina teckningar ligger under en CC-licens, men jag kan med lätthet rita in ett Copyright märke på några av teckningarna som jag ännu inte har publicerat.

  Jag tror att det är lättare att tjäna pengar på detta sätt än att vara tecknar nu när alla har råd med penna och papper.

  :-D

 • Pingback: eSamhälle eller iSociety? « Stormhierta – utveckling NU()

 • Daniel

  De flesta webbhotell har väl redan i avtalet att man inte får publicera material som bryter mot lagen. Dvs kommer det in en anmälan hos ett vanligt webbhotell om att din blogg / hemsida bryter mot lagen så stängs ditt konto av. Black internet, låt mig gissa, de skiter i sånt och är Sveriges bästa val när det gäller att lägga upp sidor som ligger i gråzonen när det gäller vad som är lagligt?

 • Christian: Kevin Bacon har desstom spelat pedofil i en film. Alltså måste han vara dubbelt skyldig! :O