Webbhotell med medverkansansvar?

Nu har några mediabolag anmält The Pirate Bay och Black Internet AB som hjälper The Pirate Bay med nätverk och internettjänster.

Enligt vitesansökan så är det företaget Black Internet AB som hjälper The Pirate Bay med nätverk och internettjänster, och är därför delaktiga.

Skivbolagen pekar på 467 musikalbum som de äger rättigheter till och som går att ladda ned från The Pirate Bay.

Vitesföreläggandet ska alltså gälla om något av de 467 albumen går att ladda ned.

Skivbolagen anser även att det är så bråttom att tingsrätten ska ta beslut utan att Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij och Peter Sunde Kolmisoppi ska få chans att yttra sig.

Aftonbladet

Det är ganska märkligt. Det betyder i praktiken att alla webbhotell ska tvingas hålla koll på sina kunder för att inte dömas till medverkansansvar för de eventuella olagligheter som dessa tjänster i sin tur kan ha medverkat till. Medverkan till medverkan.

Att man inte vill låta de tilltalade yttra sig, är väl däremot inte alls förvånande eller märkligt. Det är ju precis den sortens ”rättssäkerhet” som mediabolagen lyckats implementera i Frankrike nu, där påstådda fildelare ska kunna isoleras från Internetåtkomst, likt nån slags medeltida landsförvisning, helt utan rättegång – ett helt oacceptabelt förfarande i en demokrati.

Det är helt uppenbart varför lagen måste ändras. Upphovsrätten har gått för långt. Den inkräktar på det fria och öppna samhället som Internet idag utgör grunden för. Det kan inte accepteras. Piratpartiet förstår detta. Gå och rösta Pirat!