Ska man få heta vad man vill?

I ett liberalt samhälle ska principen om minsta gemensamma nämnare, samt skadeprincipen gälla för all lagstiftning. Det ska inte finnas någon sedlighetslagstiftning, eller smakdomare i bokstavlig bemärkelse. Det är helt enkelt viktigare att en kvinna får gå i kort kjol än att nån inskränkt religiös idiot som tycker alla kvinnor ska gå i burka inte blir ”störd” av den kjolbeklädda kvinnans uppenbarelse. På samma sätt är det viktigare att en kvinna har rätt att bestämma över sin kropp, än att någons religiösa uppfattning om att det är fel med abort tillgodoses i lagstiftningen.

Givetvis måste samma liberala principer som gäller för kläder och abort också tillämpas på övrig lagstiftning. Det kan t.ex. aldrig vara en samhällsfråga huruvida en vuxen människa väljer ett namn utanför normen eller inte. Eller om man föredrar choklad framför vanilj. Det spelar ingen roll om aversionen är motiverad av vidskeplighet eller tradition. Ingetdera har i liberal lagstiftning att göra.

Det finns dock en massa idioter som anser sig ha rätt att bestämma över andra människor. Inte för att det finns någon skada att skydda människor ifrån. Nej, de vill bestämma för att de har uppfattningar om att det finns någon slags helig norm som måste upprätthållas. Ett tankegods från den förpestande kristendomen. Allt som avviker från den heliga normen är automatiskt fel och måste förbjudas. Nu handlar det om namn på vuxna människor. Men det kunde lika gärna handla om abort eller kläder på [framförallt] kvinnor.

Jag tänkte bemöta lite kommentarer från Aftonbladets korkade läsare.

Jag håller med bloggaren trollhare, sånt här tvingar fram fler barn med exempelvis namnet Hitler, är det verkligen så vi vill ha det, lägg av, jag håller med AnonKille och E-toft, kalla er vad ni vill och byt sen när ni har bytt kön, så svårt är det faktiskt inte.

– humanist63, 45 år

Jo, svårare än så är det faktiskt. Innan man får byta [juridiskt] kön ska man ha levt i det kön man vill byta till. Hur kul känns det att legitimera sig som Ulf när man ser ut som en Helena tror du, idiot?

Namn är fundamentalt för vår definition av oss själva som individer. Det som kommer närmast som uttryck för vår personlighet är väl möjligen hur vi klär oss. Precis som en man ska få gå i kjol och stayups på allmän plats, oavsett hur anskrämligt det ser ut, ska han få heta Madeleine om han vill det. Få klagar när jag går ut och ser ut som en tjej, eftersom jag inte stör deras smak. Men det kan inte vara en fråga om smak ifall man får gå runt i vissa kläder eller inte. Vi bor för i helvete inte i Saudiarabien.

För att inte tala om alla oss som inte vill tvångskastreras och anser det är vår naturgivna rätt att definiera vårt eget sociala kön hur i helvete vi vill utan att någon idiot som ovanstående ska komma och tala om för oss att det inte går för sig? Att han minsann har större rätt att bestämma över oss och våra liv än vi själva? Rätten att definiera sig själv är fundamental och ska inte på några villkor inskränkas pga smak.

Återigen en fullständigt löjlig artikel om ett ickeproblem, det är ju tillåtet att byta namn efter ett könsbyte och vill man innan det kalla sig för exempelvis Madeleine så kan man ju göra det. Däremot är det väl bra att man enkelt kan förstå om det är en man eller en kvinna man pratar med i telefon till exempel, RFSL vill bara driva godtyckandet ett steg längre som vanligt, får de sin lön av staten? i sådana fall vill jag klaga på allt trams.

humanist63, 45 år

Nej, det är inget ickeproblem. Jag råkade ha turen att mitt namn av byråkraterna på skatteverket anses vara ”könsneutralt”. Men det är ju ingen normal människa som ser Hanna som könsneutralt! Nu vet vi ju iförsej att byråkrater inte går efter förnuft, utan efter kryptiska tolkningar av ännu mer kryptiska regler och policies. Då blir det såhär fjantigt. Att en juridiskt sett ‘man’ får heta Hanna men inte Madeleine.

Ditt ”problem” att du inte vet könet på den du pratar med är för i helvete inget samhällsproblem. Du kan fråga, din aphjärna, eller förmoda att den som kallar sig Hanna också vill bli betraktad som en hon. Om det stör din världsbild att du inte vet könsorganet på den du pratar med, så vill jag föreslå den utmärkta lösningen att du helt enkelt skjuter dig själv och gör omvärlden en tjänst så vi slipper fler trångsynta idioter som inte har utrymme för annat än fitta eller kuk i sin världsbild.

Hur är folk funtade egentligen som vill – om det är en man – heta Madeliene eller om det är en kvinna – Carl-Philip! Hör ni inte hur tokigt det låter. Inte unddra på att resten av världen skrattar åt det virriga lilla landet i norr! Tänk sedan hir enkelt det kommer att vara att t ex gå igenom passkontrollen utomlands och övertyga att den skäggige killen framför tjänstemannen heter ”Madeleine” – man tar sig för pannan!

– PatrikJE, 59 år, HÄSSELBY

Nu är ju det här med kön inte så svartvitt som vissa äldre idioter med inskränkt världsbild och bristande tankeförmåga gärna tror. Jag vet att du förmodligen lärde dig en gång i tiden i skolan att Gud skapade världen och människan till man och kvinna, att homosexuella var sinnessjuka och att allt som avviker från den kristna normen är syndigt och fel. Tyvärr finns inte gud och dina låtsaskompisar har inget vår lagstiftning att göra. Om den skäggige herrn vill heta Madeleine så är det ingen annan människas jävla problem. Lika lite som det är ett problem om han föredrar choklad eller lakrits ist för vanilj. Att du är ovan vid någons smak gör dig inte till helig smakdomare med rätt att pådyvla omvärlden din smakuppfattning.

Det finns ingen plats för moralister och smakdomare i ett liberalt samhälle, som anser sig ha rätt att påtvinga andra sin smak. Kan man inte uppvisa konkret skada, i enlighet med skadeprincipen, så finns inget giltigt skäl att lagstifta om människors subjektiva smak och valen de fattar utifrån detta. Även när skada finns, måste de fundamentala liberal principerna om självbestämmande beaktas. Det betyder att du inte kan bestämma om kvinnor ska gå i burka eller inte för att det gör dig sexuellt frustrerad att se sexiga ben på stan även om det är jättefrustrerade för dig. Principen att man ska få klä sig som man vill är helt enkelt viktigare! ‘Minsta gemensamma nämnare” gäller, inte ‘mest inskränkt vinner’.

Likaså borde det vara en självklar fundamental rättighet i ett liberalt samhälle att man som individ får välja vad man vill bli kallad. Oavsett detta är i enlighet med allmän norm och smak eller inte.

Cirkusen Sverige som aldrig tar slut. Folk ”vill” så mycket, själv vill jag inte betala skatt till sådant här men där tog det genast stopp med den fria viljan.

– Nashaez, Åby

Nu är det ju så finurligt att liberala principer innebär mindre reglering och således mindre bortkastade skattepengar. Ist för att betala byråkrater som sitter och bestämmer över vad folk får heta och inte kan man helt enkelt ta bort namnlagen och ge dessa personer sparken. Vips har man sparat skattepengar och fått ett mer liberalt samhälle. Bra va?

I Spanien så finns det en hel del MÄN som heter Maria..:-) Varför förstöra namnen…? Det är fint med manliga namn och kvinnliga…Låt inte trotsiga människor förstöra detta med namn! Då är det Ok att en man kan kalla sig för Fru Svensson, eller?

– sverigefan, 48 år

Jag tycker svart är en jättefin färg och det förstör verkligen när fula människor går i kläder som eg. kunde varit riktigt snygga om rätt person haft dem. Varför förstöra detta genom att låta fel människor gå i svarta och snygga kläder? Är det ok att gå runt i kläder man inte passar i, eller? I rest my case.

Såhär fortsätter kommentarerna. Det är bara män som kommenterat, oftast äldre sådana. Det sägs ju att det finns både mer idioter och genier som är män snarare än kvinnor. Jag för förmoda att det är det intellektuella bottenskrapet på mansidan som gjort sig mödan att kommentera här, nivån kan ju enkelt bedömas utifrån kommentarerna ovan.

 • Daniel Wijk

  Jag skulle nog vilja inflika att om man skaffar sig ett konto på aftonslasken så hamnar man nog vanligtvis bland bottenskrapet ;-)

  Hoppas att midsommaraftonen flöt på bra annars. Dummar artiklar och idioter som kommenterar dom kommer vi aldrig att få för få utav ^^

 • Anna

  Så ja Hanna, ett djupt andetag nu… :)

  Du har skrivit ett väldigt bra inlägg och jag stödjer dina argument till fullo. Jag vill bara lämna den här kommentaren som stöd…

  Jag har kommit till den utmärkta slutsatsen att en stor del av världen består av idioter, särskilt de som kommenterar inlägg på Aftonbladet. För den skulle ska man inte låta dem stå oemotsagda men lite extra uppmuntran kan behövas i striden.

  Jag är fortgående imponerad över ditt engagemang, skrivförmåga och mod… En stor eloge till dig!

 • Månkaninen

  Håller naturligtvis med dig i att man borde få välja namn helt fritt men vill påpeka en svaghet i din argumentation:
  Sverige är inte ett liberalt land utan en blandning av många värdenormer, inklusive tokreligiösa normer.
  Och om vi lyckades göra Sverige helt liberalt så skulle naturligtvis KD-muppar ha rätt att argumentera för avskaffande av liberalismen i Aftonblaskan. Så vi får nog leva med dumheterna, tyvärr.

 • ida

  Ja, HUR skulle det se ut om folk fick rätten att bestämma över sig själv?

  Ska man ha lagar som bestämmer vad man får heta och inte för att det finns en risk att passkontrollanter blir förvirrade? Helt jävla sjukt.

 • Månkaninen: Nej, Sverige är ju inte ett liberalt land tyvärr. Ändå är det grunden för många saker vi tar för givet (som rösträtt och aborträtt). Sen finns ju tyvärr många ideologier som inte går ut på annat än att legitimera brott mot mänskliga rättigheter och som folk av en eller annan anledning lockas av. Oftast för att de tror att de därigenom kan leva på andras bekostnad. Eller värderingar som kommer från kristendomen som lever kvar. Men det är förstås sådant vi måste arbeta bort i strävan efter ett sekulärt, liberalt samhälle och det är ju givetvis vad jag som liberal eftersträvar. :)

  Givetvis har de rätt att argumentera för vad som helst. Det är en del av yttrandefriheten. Men de har fel och är idioter och ibland behöver man ju tala om det för dem. ;P

 • Jag förstår verkligen inte varför de aspekter av personen som ur statens perspektiv är rent administrativ-juridiska, som namn, kön (och säkert några saker till som jag inte kommer på på rak arm) kan vara helt fria? Det är ju absurt att slösa tid och energi på att sitta och utreda och specificera vilka namn folk ska ha och av vilka anledningar de ska få kalla sig han eller hon, och fullständigt obefogat. Inte ens för en paternalist kan det väl vara en legitim inskränkning…?

 • Inte nog med att jag kanske råkade posta den kommentaren två gånger, dessutom fattas det ett ”inte” någonstans i första meningen. Förlåt!

 • Bra skrivet som vanligt. Jag tycker dock du missar den egentliga frågan: Om man får heta vad man vill, ska det vara hur enkelt som helst att ta det beslutet? Bara för att man har ett tillåtande samhälle betyder inte det att alla beslut är lika mycket värda, eller hur? Ska kostnaden för mindre viktiga beslut vara lika stor som för kritiska död-eller-liv-beslut? Nej naturligtvis inte. Det finns ett behov av tröghet för att skydda individen och genom det skyddet får vi dessutom svängrum att få göra fel ibland.

  Det är inte viktigt vad man heter. Det är däremot viktigt att man tar sitt namn på allvar annars skadar man sig själv och samhället. Tyvärr är den principen kanske inte så lätt att fånga i byråkratiska regler.

 • Får jag fråga: Varför är det viktigt att ta sitt namn på allvar, och hur skadar det annars en själv eller samhället? Vem skadar jag genom att heta Anna-Maria Jönspelle af dem Wattenklosett?

 • Pröva och se vad som händer. ;-) Det finns många svar på din fråga: Om du inte tar dig på allvar, varför ska jag göra det? till exempel.

  Jag tycker dock att man ska få heta vad man vill.

  Jag är osäker på att jag är för att man får byta namn hur ofta som helst dock eftersom det finns en samhällskostnad förknippad med att byta namn. Det är inte att visa respekt mot din omgivning att byta namn hela tiden.

  Vem kan man skada om man byter namn ”fel”?

  Tja.. Om du hade barn så hade du skadat dem. Mobbing kan vara brutalt. Om du kallar dig Judemördare af Hitlersson så utövar du ett hot mot alla som tycker att Judendomen är en bra religion att följa. Jag tycker det inte är så svårt att inse att vissa namnbyten är sämre än andra och att de i vissa fall i förlängningen kan leda till att någon blir skadad. Om namnet bara är till för dig, varför bekymra sig om att basunera ut det alls? Du väljer ett namn för att du vill kommunicera med din omgivning. Om det ska bli någon vettig tvåvägskommunikation måste man visa respekt för sin målgrupp. I vissa kulturer är dock ett namn man får och inte ett som man tar sig. ”Varför?” kan vara värt att begrunda.

 • Så klart man ska få välja vad man vill heta, möjligen med ett fåtal undantag för varumärkesintrång, kända släktnamn etc. Däremot så bör man inte få döpa barn till vad som helst eftersom fel namn kan skapa obehag och andra problem.

  Jag tror att problemet med föräldrar som döper om sig till något som skadar barnen är litet. Lagstiftarna kan nog lämna detta område oreglerat utan att det leder till några problem.

 • Daniel Wijk

  Kristofer Pettersson: Du svarade dock inte på vem annars du skadar än dig själv. I ett liberalt samhälle har du alltid rätten att skada dig själv så det är absolut ingen giltig anledning att utse ett gäng personer som ska ”veta bättre” än dig.

  Att säga att man hade skadat folk i sin omgivning är samma argument som motståndare till gayadoptioner använder för att dom själv inte tycker att något är ”normalt”. man kan skada sig själv och sin omgivning på många olika sätt idag helt lagligt på det sättet du beskriver. Det finns t.ex ignen lag som säger att du itne får gå omkring och prata med dig själv vilket, precis som ett konstigt namn, skadar anseendet hos dig själv och dina anhöriga.

  Därmed anser jag att ditt argument är dåligt. Det finns ingen som helst anledning att förbjuda folk att ha ”konstiga” namn.

 • Stefan

  Fasen vad din blogg är bra! :D Har läst den några gånger lite snabbt och skrämts lite av din ”Shemale”-ism :)
  Har inte stött på sådana som dig här i sverige förut så jag hoppade väl till lite först ^^.

  Men jag håller fullkomligt med dig i ditt blogginlägg, och det är bara de äldre männen som tror sig veta bäst.
  På de spanska männen som heter Maria tycker jag det passar jättebra. För mig är det inget ovanligt, vad då, dom har väl typ 1 tilltals namn, 5 mellannamn och sedan efternamn? :P.

  Näpp, de där gubbarna vet nog inte hur det känns att gå igenom den proceduren som de transsexuella går igenom när de ska byta kön. Att legitimera sig som Ulf när man ser ut och vara en Helena. Usch, jag skulle aldrig gå till affären om jag skulle vara i den sitsen, eller jo, det tror jag nog, men de skulle vara jobbigt :).

  Men men, Jag tror jag ska börja läsa din blogg något oftare! :)

 • Hej Stefan, roligt du gillar det jag skriver! Får hoppas på fler av dina kommentarer framöver då. :)

 • kristoffer:

  Hur vi bör behandla andra människor har inte skuggan av ett något att göra med ifall vi tror att de ”tar sig själva på allvar” eller ej.

  Samma resonemang som du för om att ”kommunicera med sin omgivning” och ”visa respekt för sin målgrupp” borde leda bland annat till Hannas exempel om färgen svart. För att inte tala om att till exempel hålla en människa av samma kön i handen offentligt. ”Om kärleken bara är till för er, varför bekymra sig om att basunera ut det alls?”

  Förresten, menar du på allvar att skulden för att barn blir mobbade ligger på dem själva och deras föräldrar som fått dem att sticka ut från mängden…?

 • felmoftan

  Det roligaste är att dessa människor tydligen har gått från ”Ni är styggelser och får inte finnas” till ”OK då ni får finnas, men ni ska heta Leif!”

 • LothanItelyn

  Citat – ””Ditt “problem” att du inte vet könet på den du pratar med är för i helvete inget samhällsproblem. Du kan fråga, din aphjärna, eller förmoda att den som kallar sig Hanna också vill bli betraktad som en hon. Om det stör din världsbild att du inte vet könsorganet på den du pratar med, så vill jag föreslå den utmärkta lösningen att du helt enkelt skjuter dig själv och gör omvärlden en tjänst så vi slipper fler trångsynta idioter som inte har utrymme för annat än fitta eller kuk i sin världsbild.””

  Skulle vilja kommentera denna del. Med risk att låta totalt jävla korkad givetvis ^^
  Först och främst, själv anser jag att man borde få heta vad fan man vill, och en man som betraktar sig som kvinna är ingen man utan helt enkelt en kvinna och borde få ta ett vad vi i generell bemärkelse uppfattar som ett kvinnligt namn.
  Jag har dock vissa resservationer och det gäller namn förknippade med hat och förtryck, som nazi namn eller dylikt.

  Men nu till min kommentar på ovanstående citat. Om situationen är den att den föredetta mannen bytt kön helt, dvs även opererat in en vagina, då finns inget ansvar att berätta om ens tidigare kön imo. Har man fullbordat könsbytet är man imo också det nya könet.
  Men om könsbytet inte är helt fullbodat och det finns en felande länk mellan benen (även om fel i det hänseende kanske inte är det rätta ordet direkt, finns inget fel i det)…äsch you know what, va på väg att skriva någe i stil med att om nån stackare blir kär i den perssonen borde den perssonen berätta innan man går vidare. Men wtf, lite trångsynt av mig, shit the same om man sårar någons känslor, finns players överallt i världen som sårar en hel del fler känslor än ett par shemale/heshe’s.
  Oh, de hade inte 100% med citat att göra, då den som kommentera verkade vilja veta könet på dem de pratar med.
  Och jag vill bara veta könet på dem jag blir förälskad i för jag gillar bara ett kön rent sexuellt, det andra könet är endast vänner.

  Men nu har jag nog tagit andra dan i onödiga comments.

 • LothanItelyn: Om det handlar om en relation som börjar gå i den riktningen bör man givetvis säga något. Det är ju en fundamental del av vad man är. Andra jämförbara saker är t.ex. om man har nån sjukdom som gravt påverkar ens liv, om man inte kan få barn etc.. Sånt som är viktigt i ett förhållande, det bör man självklart säga.

  Jag berättar för alla att jag är shemale, för jag vill folk ska veta det, det underlättar helt enkelt om alla redan från början vet. Om nån flirtar med mig och inte vet det, så talar jag om det så fort jag inser att personen inte förstått det. Det är sjysstast så tycker jag. Men när telefonförsäljarn från telenor ringer så skiter jag i vad han/hon tror jag har för kön. ;P