Live: TPB | Dag 8 #8 – Sunde demonstrerar .torrent

– Kompletterande förhör med Peter Sunde

Sunde: Jag vill gärna tydliggöra hur bittorrenttekniken fungerar, så vi sammanställde denna film under gårdagen.

*Filmen spelas

Sunde: Det första vi gör är att installera en bittorrentklient. Vi använder Google för att hitta Azureus som numer heter Vuze. En vanlig klient. Vi installerar den på vår egen dator. Sedan vill vi dela ut ett verk, då måste man skapa torrentfilen. För att göra en torrentfil bör man lägga till trackers. Då behöver vi en lista, så för att hitta det och vara säkra på att den kommer fungera så väljer vi ett flertal trackers som vi hittar när vi letar efter en lista. Det finns hundratals, det är lätt hitta via Google. Vi väljer ut några vi tycker verkar va bra och lägger till dem i torrentprogrammet.

Klipp och klistra. Så har vi en lista över trackers, det går använda vilka som helst som man googlar efter. Vi måste också välja verket. Vi väljer en bok som precis kommit ut som heter mAkt, broccoli and kopimi. Att sprida torrentfilen är det som är intressant, vi gör det via t.ex. epost. Man loggar in och lägger till torrentfilen vi skapat och skickar till familjen, någon på jobbet och klassen och skriver ”det här är vår nya bok”, sen skickar vi iväg eposten.

Fungerande länk: http://thepiratebay.org/torrent/4738747/mackt.broccoli-kopimi

Sunde: Man kan också skicka chatprogram. MSN Messenger är ett av de största med ett par hundra miljoner användare. Man drar torrentfilen till kontakten man vill skicka till, sedan ett liknande program som heter Skype som man kan använda för att prata med. Man väljer fil, och skickar till sin kontakt.

Här använder vi WordPress, ett av de vanligaste bloggeverktygen på Internet. Titeln och även torrentfilen. Såhär ser det ut när den är postad.

Man kan också ladda upp den t.ex. på Pirate bay. Vi är redan inloggade, det har vi sett så många gånger. Vi går in på upload, väljer torrentfilen. Skriver in namn och en beskrivning. Vi har skojat och skrivit något helt annat, bara för att visa att det är helt upp till den som laddar upp att skriva en beskrivning.

Sen går man in på en annan dator, eller samma dator om man vill, och laddar hem torrentfilen. Vi öppnar den i en klient. Men verket är inte tillgängligt, det kommer ingenting. Det är en viktig poäng. För att göra detta måste man låta den som har orginalverket, starta sin bittorrentklient och välja torrentifilen och trycka på ‘starta’, så den ska bli tillgänglig för allmänheten. Det kan ske när som helst, det behöver inte ligga en fil på TPB. Det kan ske tre månader innan torrentfilen finns på internet och tre månader efter.

– Åklagare Roswall har ingen fråga.